Srpen 2011

Petit mille-feuille

31. srpna 2011 v 8:27 | Gurmánka M. |  Francouzská kuchyně
Tohle, je můj nej nej nej nej nejoblíbenější recept ze všech. Tohle je něcp tak lahodného! Spojení křehkého těsta, lahodného jemného vanilkového krému a malin je neskutečné!!!

Příprava:1hodina • Chlazení:2a1/2 hodiny • Pečení:15minut • Počet porcí:8

Pettit mille-feuille

Pettit mille-feuille
Ingredience na těsto:
175 g hladké mouky
špetka soli
1 čajová lžička cukru
120g změklého másla
3-8 lžic vody
Ingredience na krém:
6 žloutků
70g moučkového cukru
30g mouky
350ml mléka
30ml koňaku (dodá vůni, není ale nutný)
450g malin
Připravte si těsto. V míse smíchejte všechny ingredience a nakonec vodu. Vypracujte těsto. Dejte do mísy, zakryjte fólií a nechta v ladnici asi 1-2 hodiny odpočívat.
Plech vymažte máslem a lehce pokapejte vodou. Těsto vyválejte no tloušťku asi 3mm a vykrajujte stejně velká kolečka( třeba skleničkou) . Kolečka dejte na plech a propíchejte vidličkou (nebojte se, nebude to vidět, zabrání to nafouknutí a popraskání těsta) . Dejte ještě na 20 minut do lednice . Předehřejte troubu na 200 stupňů.
Žloutky s cukrem ušlehejte do jemného krmu. Mouku dejte do mísy a přimíchejte žloukový krém. Mléko dejte do mísi a přiveďte k varu. Potá přilejte do žloutkové směsi a smíchejte. Přelijte do hrnce a vařte asi 2 minuty. Stále míchejte!. Sundejte z plamene a přidejte koňak. Dejte do mísi, přikryjte fólií a dejte stranou. polovinu upečených koleček pomažte krémem, položte maliny a přiklopte druhým , nepomazaným kolečkem. Navrch posypejte cukrem. Bon appétit!

poznámka: mille=tisíc, feuille= list. Tisíc listů voŇavého křehkého těsta.

Nikola:Tak úžasné ... !! Nejvíc mi chutnal ten krém .Byl prostě úžasný . A ta kombinace křehké těsto+krém+ovoce = neodolatelné petit mille feuile :)
Maruška: Tenhle dezert je můj absoltně nej nje njeoblíbenější. Ta chuť a tak dokonalá, že to opravdu nejde popsat!

udělaly jsme malinovou i jahodovou verzi ;-)

Verrines Tatin

30. srpna 2011 v 19:37 | Gurmánka M. |  Francouzská kuchyně
Jistě si říkáte, co to je za blbost? Žádná blbost! Já tomu říkám jednoduše dokonalost. Jedná se o velmi velmi velmi jednoduchý recept, který rozhodně nikdy nezklame a neomrzí. Pro návštěvu a nebo večer k televizi je prostě nejlepší! Nejen svo chutí, ale hlavně nesmírnou jednoduchostí! A proto, kdo skusí, můžu GARANTOVAT, že neprohloupí!

Příprava:30minut • Pečení:15 minut • Počet porcí:My jsme měly 5 porcí ,ale záleží na vás ,jak velkou si uděláte porci.

Verrines tatin

Verrines Tatin

Ingredience na drobenku:

50 g třtinového cukru (ano, můžete použít i normální, ale nikdy už to nebude ono ;-)
4 lžíce hl. mouky
3 lžíce zchladlého másla
cca 75g na hrubu (RUČNĚ!) nasekaných ořechů. Nejlepší by byli vlašské ale s lískovímy také skvělé

Ingredience:
250ml créme fraiché [krém freš] je v podstatě hustčí hodně zakysaná smetana. Ve francouzské kuchyňi se s ním poměrně často setkáte. Je v pohodě k sehnaní v prodejnách Interspar za 17Kč. Případně můžete nahradit zakysanou smetanou.
100g kruppicového cukru
2 lžíce vody
2 banány nakrájené na kolečka
2 lžíce másla

Créme Fraiché rozdělte do dvou sklenic . Do hrnce dejte cukr a vodu a připravte karamel (cukr a vodu díte na pánev nebo do hrnce dáte na plamen a STÁLE mícháte. Cukr asi po 10 minutách vytvoří hrudky. Poté se rozpustí. Pokud začne tuhnout, přidejte plamen. Na konec přilijte trochu vroucí vody) Ztlumte plamen a přidejte máslo. Míchejte, dokud nevznikne hladký krém. přidejte banány a krátce povřte. Karamelové banány dejte na créme fraiché.

Drobenka: Troubu předehřejte na 180 stupňů. V míse smíchejte cukr, mouku a přidejte máslo nakrájené na menší kostičky. Poté přidejte ořechy. Promíchejte. Směs dejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte asi 15 minut dokud není směs zlatavě hnědá. Nechejte vychladnout. Nakonec nasypejte na créme fraiché s banány.

Nikola:No já jsem s tímhle moc radost neměla,protože créme fraiche bylo kyselé a husté. Když jsem jedla créme fraiche poprvé ,tak mi moc nechutnalo ,tak proto jsem si verrines tatin tak neoblíbila. Teď ale créme fraiche přímo miluju !!Těším se ,až ještě jednou někdy ochutnám verrines tatin a můžu posoudit jeho chuť doopravdy ;)
Maruška: ANO! Já ho M.I.L.U.J.I. Je to můj 3 nejoblíbenější francouzský recept ze 40 vyzkoušených. Je opravdu SKVĚLÍ!






Pomerančový koláč

30. srpna 2011 v 19:27 | G.Nikola |  Koláče
Máte rádi kombinaci koláčového těsta s upečeným krémem ?? Tak tenhle recept vás přímo ohromí !

Příprava:45hodin • Chlazení:3 hodiny • Pečení:45minut

Pomerančový koláč

Tarte à l'orange

Ingredience
TĚSTO
190g hladké mouky • 30g moučkového cukru • špetka soli • 105g másla • 3 lžíce studené vody
NÁPLŇ
60g crème Fraîche • 2 vejce • 3 žloutky • 150ml šťávy z pomeranče ( cca 2 pomeranče ) • 70g krupicového cukru

V míse smíchejte mouku , cukr, a sůl . Přimíchejte máslo.Poté přidejte vodu a opět promíchejte .Vypracujte v míse těsto a dejte tři hodiny do lednice.Troubu předehřejte na 190°C.Těsto dejte do formy (může to být forma na koláč i na dort ) ,zasypte fazolemi a pečte asi 15 minut. Poté vyndejte fazole a pečte dalších 5 minut. Nechejte vychladnout .

Náplň: Připravte vodní lázeň .Do mísy dejte vejce,žloutky a cukr. Přidejte šťávu a na vodní lázni vařte asi 3 minuty .Přidejte crème Fraîche a za stálého míchání vařte dalších 5 minut.Připravenou náplň dejte do formy s těstem a pečte asi 25 minut Po upečení nechejte vychladnout a podávejte.

Poznámka : Pomerančový koláč je ideální pro zimní období .
Tip: Kdybyste chtěli ,aby krém byl víc "máslový" ,tak tam dejte 110g másla

Hodnocení
Nikola: Pomerančový dortík byl pro mě prostě ten NEJLEPŠÍÍÍ !!!! Opravdu lepší koláč jsem nejedla... :)
Maruška: Já osobně jsem velký (opravdu hodně velký) žrout, takže tento koláč do mě vklounul. Ovšem musím se přiznat, že mi některé recepty chutnali i více. Zajímavé, opravdu jsou lidské chuťe odlišné








Abyste se tu vyznali

30. srpna 2011 v 17:14 | G.Nikola |  Novinky
Ahoj lidi , tyhle instrukce vám poslouží k tom,abyste se tu lépe orientovali :

Asi jste si všimli ,že na každém receptu je malý jednolístek , dvojlístek,trojlístek nebo čtyřlístek což znamená :

velmi snadné

snadné

náročné

obtížné

A to je známka náročnosti toho receptu

Také tam budete mít úvod receptu , naše hodnocení , tip a poznámku .

1.část velkého příběhu

30. srpna 2011 v 15:53 | G.Nikola |  O nás
Zajímalo by vás , jaké 1. jídlo jsme spolu dělaly ?? Jestli jo , tak čtěte dál ! ;D Naše 1. jídlo , které jsme vlastně jenom spolu tvarovaly bylo Banh Quay ... říkáte si , co to asi je ? Je to vietnamské jídlo , které se jí s vietnamskou nudlovou polívkou ( mimochodem ty nudle jsou rýžové ) . Jsou to dvě nudle těsta k sobě stočené ( asi jako dva žirafí krky , které se ladně a zamilovaně do sebe smotávají) potom se to už jen smaží na oleji . Začalo to ve škole při hodině angličtiny , když jsme byly v jedné skupině na překládání z časopisu. Po chvíli jsme se nějak sblížili , protože jsme se každá spolu smáli a... no prostě jsme se k sobě hodily tím , že jsme obě vtipné a dost praštěné. A nějak mě najednou Maruška pozvala k nim ( bylo to nečekaně , protože Maruška je ve třídě hodně oblíbená a já byla jako černá ovce mezi bílými ) A tak jsem souhlasila . A po hodině jsem zase Marušku k nám domů pozvala já . Doma byla zrovna Bí-fna( chůva co hlídala mojí sestřenici , teď je ve Vietnamu ) a dělala Banh Quay . my jsme to těsto s ní jen tvarovali , protože těsto dělala už odpoledne . Byla hrozně legrace to tésto tvarovat . A já ( ikdyž vím , že vůbec neumím chytat a házet ) jsem si z těsta vytvarovala malou kuličku a hodila jsem ji do vzduchu . Při chvíli , kdy jsem ji chtěla chytit byla už na stropě ( jups! ) A další den ,když jsme dělaly salát mi ři vyhození alobalu od salátu spadnulo to těsto na hlavu. A od té doby jsme začaly víc a víc péct.... Nejdřív těsto,které jsme ani nedělaly ,potom jídlo z prášku a nakonec naše vlastní těsta (1.byla pizza)

A teď jsme se dopracovaly už i k hodně těžkým francouzským receptům ;)

Jablečný koláč

30. srpna 2011 v 7:41 | G.Maruška |  Koláče
Jablečný koláč, prostě klasika. A jak hrozně dobráá ;-) Tenhle recept je hrozně jednoduchý a nadchne OPRAVDU každého. Račte vyzkoušet ;-)
Příprava:30minut • Pečení:25minut

Jablečný koláč
Tarte aux pommes

Ingredience na těsto:
175g hl. mouky
špetka soli
1 čajová lžička cukru
120g změklého másla
3-8 lžic vody (přidávejte postupně! Nikdy nevíte, jak budete mít těsto řídké!!!)

Náplň:
900g jablek, oloupaných a nakrájených na kostičky a lehce povařených jablek
1 čajová lžička citronové šťávy (nikdy jí nedávejte víc! Přebyla by chuť jablek)
55g moučkového cukru
40g másla

Postup:
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Každou osminku jablka rozřízněte na dvě půlky. Vložte do mísy. Pokapejte citronovou šťávou a zasypte cukrem. Promíchejte. Na pánvi rozehřejte máslo a pak přidejte jablka. Vařte asi 12 minut, dokud nejsou jablka lehce hnědá. Sundejte z plamene. Připravte si těsto. V míse smíchejte všechny ingredience a nakonec vodu. Vyúracujte těsto. Dejte do mísi, překryjte folií a nechte v lednici asi 2 hodiny odpočívat. Těsto rozválejte do kruhu o průměru 30cm a opatrně přendejte na pečící papír. Střed teěsta naplňte jablky, ohněte směrem ke středu. Vložte do trouby a pečte asi 35 minut.

Poznámka: Opravdu nadchne každého, svoj jednoduchostí a přitom neskutečnou chutí...

Hodnocení
Nikola : Byl prostě neodolatelný !! Ale chutnal mi víc teplý než studený.
Maruška: Mě tedy chutna lépe studený . To víte, Nikola je hrozně vybíravá a málo co jí jede. Ale tenhle koláč prostě miluji. Má tak vyváženou a příjemnou chuť, že bych ho pekla prostě pořád!


Iveta & sladká Francie

28. srpna 2011 v 12:05 | Gurmánky M.N. |  Novinky
Znáte Ivetu Fabešovou ?? My JO ! A to doslova ;)
Byla finalistkou soutěže Na nože! a je taky naším idolem gastronomie :) Pracuje v cukrárně Saint tropez a my jsme tam i za ní v červenci byly.
Vydala také úžasnou kuchařku Iveta & sladká Francie ,která má 70 francouzských receptů .Podle této kuchařky jsme se i rozhodly,že upečeme všechny recepty,které v té kuchařce jsou. Momentálně jich máme 40 :) a do konce tohohle roku budeme muset jich udělat ještě 30.
Ivetinu oficiální stránku najdete zde : http://ivetafabesova.cz/cs/ ( ovšem je ale ještě ve výstavbě )

Ivetina kuchařka

Gurmánky utržené ze řetězu...

28. srpna 2011 v 9:01 | Gurmánky M.N. |  O nás
Gurmán, význam slova - labužních, ctitel v jemn...blá blá blá
Ach ne, gurmánem se nestane ten, kdo si najde vůznam slova. Gurmánem se musíte narodit a mít v sobě lásku k jídlu a k jeho tvorbě. A tak mi, gurmánky M.N. jsme tu lásku našly. A ve chvíli kdy se vaření (nebo spíše pečení v našem případě) stane něčím, bez čeho si nedokážete představit život můžete si hrdě říci, že jste praví gurmáni.

A pokud je pečení vaším koníčkem, nebo si jednou za čas něco upečete a nebo jste Gurmán
s velkým G je jedno. Na téhle stránce najdete hromadu receptů, i příběhů, protože všechny recepty budou ZARUČENĚ vyzkoušené tak i tipů, na co si dát pozor...a pokud si říkáte, že jste na to moc malí, tak nezoufejte, protože nám je 12 a začali jsme, když nám bylo 10 (skoro 11)

A tak, těšte se na článkya recepty od gurmánek, a jak říkala ta největší kuchařka (Julia Child), pronikněte do tajů kuchyně (nejen francouzské)