Říjen 2011

Vyjímečně na slano - fotonávod na knedlíky podle Václava Friče

4. října 2011 v 20:52 | Gurmánky M.N. |  Ostatní
Velmi vyjímečně pro vás máme fotonávod na knedlíky, nejlepší k omáčce a masu. My jsme je vařili v páře v tzv. koulích :-) ale může se vařit i v ubrousky ve vodě normálně, v celku, je to vlastně KARLOVARSKÝ KNEDLÍK

Ingredience :
8 včerejších housek
2 vejce
30 ml rozpuštěného másla
400ml mléka
nasekaná petrželka podle chuti a vlastní potřeby
sůl a pepř

1. knedlíky nakrájíme na kostičky :

2. housky dostatečně osolíme a opepříme


knedlíčky zalijeme rozpuštěným máslem


v hrnečku si rozkvrdláme dvě vajíčka


vejce přimíchejte do směsi, lehce promíchejte a nechte 20 - 30 minut stát


do směsi nasekáme petrželku a poté prohněteme těsto, tak aby drželo po hromadě, ale aby bylo vidět, že housky byli na kostičky, což znamená že vytvořit kaši není úplně ideální kdyby byla přeci jen směs moc jemná, přidejte trochu hrubé mouky, ale vůbec nemusí být potřeba


Pokud budeme knedlíky vařit v " koulích " budeme je dělat v páře (do hrnce dáte vodu, na tu dáte napařovačku, do ní knedlíky a přiklopíte) pokud vaříte v celku, do velkého hrnce dáme vařit vodu. Knedlík dáme do látkového hadru (pokud možno ne ne na podlahu :-) ) nýbrž čistého, zabalíme, po stranách avážeme a vložíme do vody. V obouch případech děláme cca 10 - 15 minut. Tyto knedlíky je nejlepší dělat v koulích na páře...



a na závěr, knedlíky vyndáme, rozkrojíme, dáme na talíř k omáčce a masu, nezklamou určitě u svíčkově, ale ani u smetanové nebo cibulové! Bon appetite


Šlehám , šlehám ,ale jako Julia Child neušlehám...

4. října 2011 v 7:15 | G.Nikola |  Cukrářské pomůcky
Šlehač ,... prostě to NEJPODSTATNĚJŠÍ v kuchyni !!! Představte si takový krém ,nebo ušlhat bílek .. ufff . Opravdu ručně jako Julia Child to as nezvládneme ,ale jednou určitě !! Metlička , je prostě úžashná . Šlehač je vlastně jen metlička napojená na ekektriku ,jenže na elektriku je to jen méně pracnější . Určitě kdybych měla VŠECHNO při pečení šlehat jen metličkou,tak bych navštěvovala doktora asi hodně často :D Hodně dobrý je taky ruční šlehač ,který má takovou páčku a otáčí se s ní dokud se ta dotyčná směs neušlehá :)


Tak náš první šlehač , úúžasný MATSUI , vedle něj vidíte i jeho kamaráda mixérka . Pak je tady ruční šlehač ,ale to není ten nejlepší ,opravdu ,ne ,ale používat se rozhodně dá ;) JUPS ! já jsem vám zapomněla vyfotit metličku !! No,ale tak metličku snad zná každý,kdyžtak ji vidíte na obrázku tu je ta horní část matsuiho.
Někdy ,až ušleháme bílek obyčejnou metličkou nenapojenou na elektriku,tak vám sem napíšeme a vyfotíme nás ručně ušlehaný bílek ..opakuji jen když se nám to POVEDE ... kdyžtak sem dáme video ,jak šleháme bílek ... jen si myslím,že vás to nebude bavit protože to bude asi 30ti minutové video ( možná víc) :D

Tak Hodně štěstí při šlehání !!
Vaše Gurmánky ♥

Život bez elektřiny - Bez trouby ani ránu

3. října 2011 v 18:43 | Gurmánky M.N.
JEŽIŠI KRYSTE! Představte si to, žít bez elekřiny! Děsivá představa. Tak třeba - řipravujeme obyčejný piškot - zádrhel č. 1 - šlehač! Dneska není zvyklostí našlehat bílky ručně - a obdiviju ty, kteří to stále dělají, ale pro nás běžně by to byl problém! A pokud používáte šlehač na ruční pohon tak co třeba šlehačka? nebo krém? ty by jste ručně neušlehali
zádrhel č. 2 - varná konvice - jak udělat kávu do krému nebo na tiramisu?
Zádrhel č. 3 sporák - no, tak na ohni asi nebudeme přivádět krém k varu, že ano

zádrhel č. 4 TROUBA! No, tak by mě zajímalo jak by jste udělali dort bez trouby...:-) nějaký nápad? ;-)

No, já si myslím, že elektrický proud, je fakt něco úžasného a myslím že za každého můžu říct, že v tomhle státě - NEPOSTRADATELNÝ

Fascinace krémem

3. října 2011 v 18:30 | Gurmánky M.N.
Když se řekne krém, asi si představíte dort, dort ve kterém je krásný hustý kašovitý krém. Čokláda vanilka. Co se podívat hloub do tajemství krémů?
Krém můžete udělat známí hustý, ve kterém je zásadně šlehačka, želatina nebo něco tuhnoucí aby nevyteklo, když ale naplňujete koláče?
Zásadně se pracuje s vajíčkem, konkrétně se žloutkem - ZAJÍMAVÁ VĚC! Když podle předpisu např. do hrnce nalijete určitě ingredience, ve kterých je vejce a přivedete k varu, z vodičky se stane hustá věc konzistencí jako pudink. A teď pozor. Když pak krém nalijete a těsto a dáte péct, většinou si myslíte, sakra, to nemůže ztuhnout! Ztuhne, do úúúplně husta. Jenom pozor, když budete péct něco s krémem, třeba pomerančoví dortík ( recept. viz. sladká francie) a budete ho péct tak dlouho jak mte, a přece se vám bude zdát, že krém není tuhý, ale jen hustá , velmi hustá pasta, vyndejte a dejte pěkně zchladit do ledničky...tadá! Výsledek se dostavil...
a tak, je prostě fascinující že smícháte spoustu tekutých ingrediencí a vznikne...umělecké dílo vyjádřené dezertem! Bon appetite