Říjen 2011

Je stěrka důležitá ??

30. října 2011 v 7:30 | G.Nikola |  Cukrářské pomůcky
Ach ty stěrky... jsou důležité nebo ne ? Je to k NĚČEMU ?!?!
Stěrky se používají ke stírání krému nebo těsta z mísy do formy nebo na uhlazení . Ale proč na to musí být specializovaná stěrka ? Přece se můžou na to použít i lžičky ne ???
Jenže stěrky opravdu nejsou k ničemu..nikdy byste neuhladily nějaký krém lžickou nebo papírem . Nikdy byste bez stěrky nesetřely z mísy všechno těsto ... ANO, lžíce,nůž nebo cokoliv jiného můžete použít,ale bude to tak dokonalé a krásné jako stěrkou ? NE.

Tady máte na fotce všechny naše 3 stěrky. Ta bílá je naše 1.stěrka , tu často používáme . Ta druhá modrá je od naší skvělé kamarádky ,touto stěrkou můžete i krájet . A ta 3. kovová je taky skvělá ! Je ta krém ,aby byl rovný :)

Tak teď už víme,že stěrky vypadají obyčejně ,ale nejsou k ničemu ! :)

Hmmm...mám chuť - jedině sušenky!

29. října 2011 v 12:43 | Gurmánky M.N. |  Francouzská kuchyně
Hmmm...v lednici není nic, skříň je plná ovesných vloček....sakra, ... já osobně fandím sušenkám! My jsme dělaly jednoduché křupavé mandlové...můžou mít jakoukoliv chuť, ale já mám neraději obyčejné máslové... ten pocit, když si ji dáte do pusy, ale nic od nečekáte, protože přece vypadají tak obyčejně a vy napřáhnete ruku a sušenku si hodíte do pusy jako buřt.
Najednou ale ucítíte, jak vám lehce nasládlá chuť svádí chuťové bunky a jak se jemné máslo rozplývá na jazyku . Je to ta chvíle, kdy si uvědomíte, že těch 15 minut v kuchyni, které jste strávili jejich přípravou byla směšná náhrada za tu vyjímečnou chuť...
A tak, a to je nejduležitější, se musíme naučit v kuchyni jednoduchosti...


Zde je recept na nejlepší máslové...na fotce máte mandlové , ale můžou být jakékoliv!!!


Ingredience : ( cca 1 plech)
  • 225 g hladké mouky
  • 100 g práškového cukru
  • 1 vejce
  • 125 g másla
Postup :

Z hladké mouky, práškového cukru, vajíčka a másla zpracujeme křehké těsto a necháme je asi 30 minut odpočinout.



Potom těsto rozválíme, vykrájíme různé tvary, složíme je na suchý plech a upečeme do zlatohněda


Nebojte se, zvládne to opravdu každý :-)




Naše mandlové sušenky :


Když gurmán píše o gurmánovi ... aneb Nikola o Marušce

26. října 2011 v 19:21 | G.Nikola |  O nás
Ahoj lidi ! Tak tenhle článek bude o tom jak já (Nikola) píšu o mé úžasné kamarádce Marušce a co si o ní myslím... :)

Maruška je podle člověk vůdčího typu...umí prostě sjednotit 10 lidí ,kteří se třeba i nenávidějí a přesto je ale Maruška dokáže sjednotit. Je taky i někdy opravdu výbušná ,ale v tom nejhezčím slova smyslu :) Marušku nesmíte moc naštvat ,nebo hrozí ,že jí vybouchne hlava :D
Maruška je ale nejenom úžasný člověk vůdčího typu, je i velice zručná a šikovná ...
Umí šít , hlavně úžasně PÉCT , tančit , hrát na příčnou flétnu ... prostě všechno možný . Jo a taky je hodně chytrá ! Je to géénius ... :)
Když je všechno podle jejích představ ,je to ten nejúžasnější člověk na světě.. jenomže NĚKDY opravdu jen někdy ,když je něco špatně..začneme se hádat :( Je mi to opravdu nepříjemné ,tak se snažím být co nejmíň vážná ,abych projevila nezájem ..je to ode mě hnusný ,ale jedině tak se ta hádka rychle ukončí :D Taky mi někdy na ní vadí ,jak kvůli malé blbosti se na mě naštve ,připadám si pak hrozně totiž jako kdybych byla ten nejneschpnější člověk na světě ,ale vždycky (když se nehádáme) tak se cítím jako superman ! :) Opravdu kdybych neměla Marušku,nikdy bych neznala jídlo jménem verrines tatin ,nikdy bych neviděla národní muzeum ,nikdy bych neprocestovala půlkou Prahy ,nikdy bych nebyla tak odvážným člověkem jako teď a nikdy bych nedokázala projevit můj názor.
Maruška mi často říka SUCHAR a doteď nevím co to je ! xD Jsem velký neznalec slov .. :)))
Maruška je taky velice tvořivá , má úžasné nápady a je s ní hlavně zábava , s Maruškou se nikdy nenudíte :) Jenom je mi někdy nepříjemné že když k nám příjde ,tak nám vyžere celou lednici...ikdyž momentálně NIC nemáme ,což je zázrak :)))

Jedna ukázka Maruščiny tvořivosti (bohužel si Maruška vyžádala tuhletu ,takže jí musím vyhovět , hlavně se nelekněte )



a teď se nekněte : (upravené foto, jak jsem říkala :-) )

Když gurmán píše o gurmánovi , aneb Maruška o Nikole

26. října 2011 v 19:18 | Gurmánky M.N. |  O nás
Tákže, Nikola je o 4 dny starší než já, a je šííílený suchar XD!
je hrozně neodvážná a ve většině případů (né úplně vždycky) se bojí něčeho nového. Ze srdce nenávidí sport a vždycky když se po ní vyžaduje pohyb, zatváří se jako před mučením. Miluje pečení, a baví jí angličtina, je taky neutále mimo....to tam na úvod k ní... začneme povídat těmi horšími vlastnostmi :

Chodí šíleně pomalu, takže si i ten nejpomalejší člověk vedle ní musí připadat jako blesk :-)
Skoro nic nebere vážně, a když jí většinou něco řeknete, tak řekne : jééžiš
Taky se vedle ní nedá sedět když jí. Hrozně mlaská !
Když jí člověk něco řekne, tak ona se tváří nepřítomě a pak řekne : co? co si řikala? já tě neposlouchala...
když si voláme, nikdy se nezeptá, jetsli mám čas a pak začne kecat a když jí řeknu že nemám čas, začne zase řikat 1000 dalších věcí.
Neumí se vůbec hádat, hádá se jako amatér, a je výbušná jen na kluky, nebo na lidi co nemá ráda, na nás se chová jako amor

píše bez háčků a čárek ! @$#&*!


A teď ta moje oblíbená, převažující stránka drahé Nikolky :

Má smysl pro humor, je to veselá kopa
Umí být hrozně roztomilá, hlavně když se zlobí :-DDDUí péct tak úžasně, jako málo kdo, a má ohromné vývarné nadání
Dá se s ní krásně povídat o věcech jako třeba : kluci, láska, oblečení a líčení
Je přřřřřííííššššeeeerrrrnnnnnnnnnnnněěěěěěěěěěěě úchylná, skoro jako já :-D
je to sympaťák
jde jí angličtina
nejde jí němčina a je hrozná sranda jí sledovat jak se o hodině snaží něco sesmolit :-DDD
Ráda se mnou zpívá naže úchylné písničky (vaka Ó , i love rock n roll, krevety, posere se, i feel good, rock aroun d the clock atd... )
je toho ještě spousta, ale je náročn to takhle popsat...mám jí ale ráa, a to je jediná z těhlech věcí, která se určitě nezmění :-)

Zdobím zdobíš zdobíme

21. října 2011 v 20:28 | Gurmánky M.N. |  Cukrářské pomůcky

Tak tohle jsou naše zdobičky. Zdobička je opravdu velmi velmi důležitá věc. ... pokud chcete dělat na dort opravdu úhledné pruhované bobečky, doporučujeme buď takov ty s tou rourou jak se mačkají, nebo pytlíky s nastavnou hubicí...ovšem pokud do něčeho nandaváte krém, potřbujete něco někam přeneést, nebo plníte třeba makronky, jednoznačně nej nej nej jsou obč. pytlíky :-)

Zdobičky existují v nepřeberném množství. Rourovité, pytlíkovité bez hlavice, s hlavicí, pytlíky, s úzkou hlavicí na perníčky ATD ATD ATD ATD ATD ATD...
Jsou ovšem velmi důležité a nelze na ně zapomenout. Nejlepší je, že stojí pár korun :-)

každý výjimečný s fantazií má svůj druhý svět...

19. října 2011 v 18:38 | Gurmánky M.N.
Druhý svět ? Jaké to je asi mít "druhý svět" ? Jak si představujeme "druhý svět" ? Co to je "druhý svět" ? Kde je ten "druhý svět" ?
Náš druhý svět je pečení :) Ale VY nemusíte mít jako druhý svět koníček jako pečení , váš druhý svět může být snad cokoliv . Ale POZOR ! Když někdo dělá nějaký koníček nebo práci , nemusí to být druhý svět . Ten koníček neboli záliba jako je ta naše může u vás patřit do toho "prvního světa" :) ... Pro nás druhý svěy je jako ráj ... Je to pro nás prostě jako antistresová kulička,kterou si ve stresu mačkáte v ruce a jste opět klidní.. u nás to je tak,že když se domů vrátíme vystresované a doma si něco upečeme, je to pro nás prostě a jednoduše uklidňující . Prostě nádhera !
Mít druhý svět je pro každýho jiný , pro nás je uklidňující . Pro někoho může zas být stresující ,ale vždycky když má někdo druhý svět ,který je stresující,tak má na pomoc ten "první svět" ,který je pro něj oporou..nebo i naopak jako u nás :)
Ale jak si představujeme druhý svět ? Někdo si ho představuje jako svůj koníček nebo práci , někdo má svůj druhý svět zabudovaný v hlavě , někdo si představuje druhý svět fyzicky jako jiná planeta ve vesmíru , někdo má jako svůj druhý svět své přátelé .. prostě všechno možný ! A zrovna u tohodle se meze nekladou . Opravdu to může být naprostá blbost pro vás ,ale pro toho dotyčného je to třeba to nejhezčí na Zemi...

Mít druhý svět je pro nás opravdu krásný pocit a doufám ,že i vy máte pozitivní druhý svět...

Žijeme (ne)zdravě!

17. října 2011 v 18:35 | Gurmánky M.N. |  O nás
Ano, jep ravda že jsme obě hubené, ale že by jsme žili zdravě to ne. Dezerty se pochopitelně musí ochutnávat! Já ujíždím hlavně na sladkém! . Co já bych ho zpořádala :-). Ale na druhou stranu tancuji a chodím rychle. Niky ujíždí na mase (a taky na mléce :-) ) Kdyby jste před ní položili celou vepřovou kýtu, neptejte se jestli by jí snědla! (a už vůbec se neptejte kyby jste přede mě položili celý dort XD )Zkrátka NIky jí jako kůň .Ovšem co se týče sportu, je na tom NIky ještě hůž než já. Když se před ní řekne sport, zatváří se jak před popravou! Kdyby jste jí viděli :-DDD No, zkrátka každá máme svoje. Ovšem dnes jsme se rozhodli, že půjdeme rá no běhat :-) jednou, než začne sněžit a pak zase na jaře :-) Když se ale snažíme , tak oběhneme svým tempem rybník (na obrázku níže) docela rychle. Já za 2:59 a niky za asi 3:27 :-) to není tak špatně, ale běhat jednou za rok se šklou asi není úplně ideální přístup! :-) a tak, nám držte palce, jestli se nám to zítra vůbec podaří :-) jestli se vyhrabeme z postele a v mikině, čepici šále a teplákách v 7 hodin vůbec budeme schopni se pohnout, tak by to chtělo potlesk ! :-)



bohužel nemám lepší foto

Savarin

15. října 2011 v 19:03 | Gurmánky M.N. |  Francouzská kuchyně
Savarin...takový koláč bez chuti se sladkým sirupem.

Minule jsme dělaly kynuté těsto ... Savarin.Sirup se nám vůbec nepovedl... nevím čím to bylo ,asi tím , že tam bylo moc vody ? Bylo tam kolem 200g cukru a 600ml vody... podle mě je to trochu nevyvážené . Jo a taky tam bylo 90 ml marmelády. Jestli víte,proč se nám nepovedl ,tak určitě napište :) hrozně nás to zajímá.
Také jsme místo čerstvého droždí musely použít sušené ,protože byl v obchodě vyprodaný a už jsme neměly čas na to koupit si nové droždí někde jinde. Kvasek se teda vůbec nepovedl.... ach jo
Ještě k tomu nám těsto nevykynulo,takže žádná sláva a bylo nechutný i tím,že nemělo chuť . Musely jsme to polít tedy tím hodně tekutým "sirupem" a taky trochu posypat moučkovým cukrem. Ale jinak to těsto bylo hezký. Teda spíš ten koláč.
Jestli nemáte rádi příliš sladké dezerty, tak doporučuji udělat :)

Takže nezapomeňte drazí gurmáni : sušené droždí je opravdu sr**ka největšího řádu! Vždycky a vždycky a vždycky jen čerstvé (pozor, nemůže se skladovat, musí se použít hned ten samí den a pokud nějaké zbyde - neschovávat , vyhodit okamžitě zplesniví ! ) Co to je sakra za " droždí " když z něj nejde udělat kvásek ?


Maruška : mě teda savarin vůbec nechutnal. Byl naposto bez chuti a o ničem - možná kdyby byl s nějakým sladkým krémem a ovocem, ale takhle? ne, to nebylo ono ;-)
Nikola:Mě taky moc nechutnal... byl naprosto bez chuti . Něco jako těsto jenom z mouky a vody... :)

A zase chvíli nepečeme...tak abychom se nenudily , tak : SOUTĚŽ !!!

15. října 2011 v 9:49 | G.Nikola
Tentokrát je to Maruška,kdo je nemocná... Ach jo ! Obě dvě jsme si prošly nemocí a proto nesmíme jeden čas péct !
Ale příští týden se můžete těšit na Makronky a broskové pusinky ! :)
Jestli byste chtěli nějaký recept,tak nám musíte ale napsat,protože jak jsem vám už říkala, Iveta Fabešová má ssvé autorská práva... Napište nám kdyžtak na mail : gurmanky@emai.cz nebo v MENU na : Zpráva autorovy a pod tím nám napíšete a taky napíšete od koho to bylo.. když nám napíšete ,budeme moc rády :)
Mimochodem jsem se vás chtěla zeptat,jestli kdybyste měly nějaký dobrý příběh o vás a vašem pečení ,tak nám určitě napište ! Jestli budete chtít ,tak ho i zveřejníme a ten nejhezčí bude mít u nás reklamu na svůj blog nebo dostane nějakou malou odměnu ,pokud nemá blog. Tak pište !!! :)

P.S. Do komentářů nám pište ,že jste se zúčastnily prosím .
A pokud jste ještě nic neupekli, tak neváhejte! Máte skvělou příležitost

Náš...náš AMWAY! Zesnul...

14. října 2011 v 8:08 | Gurmánky M.N. |  O nás
@! !Jak...ach bože to je hrůza! (AMWAY je taková přenosná lahvička, do který se krásně dávaj sirupi a polevy ) MOJE MÁMA! oNA...ONA NEVĚDĚLA CO TO JE A ..A...VYHODILA HO!!!!! ach jooo...myslím že Niky se o tom dozví v tomhle článku a zabije mě :-/ tak trochu ho kupovala ona. ALE JÁ ZA TO NEMŮŽU! TO MÁMA TO ONA VYHODILA AMWAY A ZPŮSOBILA.......Z.K.Á.Z.U.!

Láááásko jsi má Charlotta Chantilly

14. října 2011 v 8:00 | Gurmanky |  Francouzská kuchyně
V úterý jsme pekly velice dobrou , ne..... přímo ÚÚŽASNOU !!! Charlottu... a jakou ? Chantilly :)

Jenomže jsme nedělaly pravou Charlottu Chantilly ,protože ,víme,že by nám ta "pravá" nechutnala...
Pravý recept má má : • 650g jahod • 180g moučkového cukru • 8 žloutků • 500ml smetany • cukr • cukrářské pomůcky


Příprava:60minut • Chlazení:2hodiny
Jenomže my jsme potřebovaly pouze : • cukrářské piškoty • 500ml smetany • 650g jahod • máslo na vymazání formy • 1 ztužovač šlehačky

Bylo to protože Maruška nemá ráda syrové žloutky . A já jsem nechtěla udělat jahodové pyré a zamíchat to do šlehačky. Mám radši čerstvé celé jahody s obyčejnou šlehačkou.
Napřed boky vymažte máslem .Do kulaté formy dejte pečící papír . A opět boky formy ( pečícího papíru ) vymažte máslem. Boky a dno formy vyložte piškoty. Dno formy ,nemusí být vyloženo piškoty tak důkladně. Mezery tam můžou být ,ale ne příliš veliké. Jahody omyjte a osušte .Dejte do mísy a nakonec dejte jahody zchladit do ledničky.Ušlehejte šlehačku s jedním ztužovačem šlehačky.Dno formy vyložte jahodami a nakonec dejte nahoru šlehačku. Dezert můžete ozdobit jahodami nebo mandlemi ,záleží na vaší představivost ,klidně ho ozdobte bonbónama .. :D

Info: Tenhle báječný recept proslavila Julia Child. Báječná kuchařka,která se celý život věnovala francouzské kuchyni
Tip: Jestli budete kupovat cukrářeké piškoty a máte zrovna provětranou kapsu jako my,můžete použít cukrářské piškoty značky Clever od Billy ,které stojí kolem 30ti Kč . My také používáme většinou tyhle,protože v penězích se zrovna netopíme :D Na těhle piškotech je blbý jenom ten tvar boků ,ale jinak jsou OK :) Mimochodem žádná ohromná kvalita to není...

Hodnocení
Nikola: Já si myslím...myslím...myslím... že to bylo přímo BOŽSKÉÉÉ !!!! Opravdu NIC lepšího a dokonalejšího jsem asi nejedla... :)
Maruška: Mě Charlotta také velmi nadchla. Sice to není můj úúplně nej. dezert ale chutnala mi hrozně moc a každého na 100% ohromí v svojí jednoduchosti :-)


P.S. Moc se omlouváme,že jsme vám sem dlouho nedaly žadný recept . Tenhle je totiž takovej jakoby jinej ,dá se skoro říct že NÁŠ.. a proto jsme ho sem daly. Originál ale sem dát bohužel nemůžeme :( Protože Iveta Fabešová má taky své autorské práva a kdyby se to zjistilo,byl by to opravdu velký problém a myslím si,že gurmánky ve vězení by byly teda opravdu k ničemu :D Tak doufám ,že se na nás nezlobíte :((


Smetana piškoty jahody = jadnoduchá dokonalost

C...C....C....C CEDÍMÉÉÉÉÉ

12. října 2011 v 18:25 | Gurmánky M.N. |  Cukrářské pomůcky
Cedníky, a jak vydíte, není jich úplně malounko :-) Je pravda, že ty s velkými dírami se na pečení moc nevyužijou... ale cedník který má malé dírky, ten se využije! A jéje! Jak? Hladká mouka se má vždycky prosát...dostane se do ní vzduch, dodá nadýchanost. Takže zdánlivě nepotřebné, ale!!! Třeba dobrý piškot, bez prosáte mouky neuděláte!

Je pravda že teď je tolik školy, že se nám taví mozek, tak by bodlo si ho přecedit ! :-)


Dort Ála Jahoda

10. října 2011 v 17:54 | Gurmánky M.N. |  Dorty
Tenhle dort jsme dělali pro jistou tetu poslední školní den (30 června) Byl opravdu skvělí!!! ;-) . Krém je jen jednoduchá ušlehaná smetana ke šlehání, těsto je takový tužší piškot...
recept na těsto :

120g hladké mouky
špetka soli
4 vejce (POKOJOVÉ TEPLOTY!!!)
120g moučk. cukru
1/2 lžičky van. extraktu (není nutný, dodá příjemnou vůni. Stojí asi 30 Kč v sítích prodejen Globus nebo ve větším tesku)
55g rozpuštěného másla (nejlepší je přepuštěné, návod na něj taky však zatím není a může být i rozpuštěné normálně)

troubu předehřejeme na 180 stupňů . Dortovou formu vymažeme máslem nebo tukem , dno vyložíme pečícím papírem a vysypeme moukou. Připravíme si vodní lázeň. Do mísi dáme vejce a vložíme do vodní lázně. Voda nesmí vřt! Postupně přidáváme cukr a šleháme asi 10 minut až je směs krémová a po vytažení metličky jsou na krému stopy po pohybu tzv. "vlnky" . Sundáme z plamene a přidáme van. extrakt. Mícháme dokud směs nevychladne. Sůl smýcháme s moukou. Dvě třetiny mouky smícháme se dvěmi třetinami krému. Zbývající část krému smícháme s máslem a poté přelijeme do směsi kde je krém a mouka. Nakonec jen zamícháme zbývající mouku. Vlijeme do formy a pečeme asi 30 minut. Vršek dortu by měl být zlatavý a boky by se měli odlepovat od stěn. Vyndejte z trouby a nechejte úplně vychladnout. Poté dort rozkrojte na co nejvíce částí to půjde, ale nevadí pokud nebude tak vysoký a půjde to jen na jednu :-) .
Krém : Smetanu ke šlehání ušleháme se ztužovačem (smetana-fix dr. Otker 5 Kč ) nejlépe necháme ještě chvíli v lednici a pak namažeme na dort. Ozdoba je vždy jen a jen na vás. Doporučujeme k tomuto těstu se smetanovým krémem použít i jahody, i dovnitř, jsou s tím prostě skvělé!!!


Jak vidíte, design dortu je velmi jednoduchý, ovšem je působiví, že?

Dort či úsměv na tváři, pastelky nás zachrání!

10. října 2011 v 17:24 | Gurmánky M.N.
Miluju PASTELKY!Pastelky, Barevné, tmavé světlé zářivé nebo třpitivé. Kolik jich dneska není? Pastelky bez dřeva pastelky dřevěné, pastelky potažené plastem TOLIK! A ť už máte v ruce tu či onu pastelku, můžete s ní vykouzlit co chcete. Hrady, květiny, lidi nebo jídlo! Třeba jedna z nás, Gurmánka N. umí tak úžasně malovat, že si to nedokážete představit!!! Ale nejen ona, ale i mi, talentovaní nebo ne s ní dokážeme divy. Jen prosím vás, pokud se vám nezdá kreslit pastelkou originální, hlavně jí nedávejte do trouby :-D Važme si takových blbostí jako jsou pastelky, protože když světu chybí barvy, dejme je alespoň na PAPÍR

macarons - la spécialité française la plus importante

7. října 2011 v 16:53 | Gurmánky M.N. |  Francouzská kuchyně
Překlad : Makronky, nejduležiější francouzská specialita :-)
Udělat dobré makronky umí málo kdo. Je to velmi náročné. Né, že by v receptu bylo něco tolik náročného, ale spíš je tam 1000 věcí, na které si musíte dávat pozor, jinak by makronky vůbec nebyli dobré. Popravdě řečeno, Jednou v cukrárně PAUL (francouzská cukrárna v čechách) hodně drahá a skvělá, jsme s Niky koupili jeden vanilkový makronek (asi 79 Kč ) byla to zajímavá chu´T, MYSLÍM ŽE JSEM NIKDY NIC PODOBNÉHO NEJEDLA, AVŠAK NEJDE ŘÍCT, ŽE BYCH JÍ JEDLA S CHUTÍ KAŽDÝ DEN. oBČAS BYCH SI JÍ DALA, ALE MYSLETE SI CO CHCETE, ZAse tak perfektní to nebylo. Niky makronky nechutnali vůbec. Myslím, že je to tím, že já nemusím sněhové těsto a Niky ho nenávidí :-) každopádně se velmi velmi těšíme až je budeme dělat, a držte nám všechny palce, ať se nám povedou :-)

Pár faktů o makroncích : recept velmi proslavil francozský cukrář Piere Hermé ...jeho makronky jsou známy po celé Francii a po velké části světa.
Makronky můžou mít jakoukoliv chuť - pistácie, jahoda, vanilka, čokoláda, máta, kokos, chily arašíd atd atd atd...fantazii se opravdu meze nekladou :-)

pokud se je rozhodnete udělat, napiště, jak dopadli, pokud je nebudete dělat, tak se alspoň těšte na fotku a příběh - jak to dopadlo ...