Listopad 2011

Vanilka , která provoní celý svět...

30. listopadu 2011 v 23:32 | G.Nikola |  Rady a tipy
Vanilka byla pro mě vždycky něco jako zázrak . Něco tak krásně voňavého jsem opravdu snad ještě neucítila ... je tak kŕaně přirozená , tak opravdová ! Když srovnáme třeba nějaký sprej do záchoda s vanilkou tak je nám hned jasné , že vanilka vede :))
Z vanilky se teď dělá spoustajavascript:mctmp(0); jídel a pokrmů , např.: zmrzlina,sušenka,bonbón,čokoláda,cukr,... je tohohttp://www.vanilkove-lusky.cz/ prostě spoustu . JENŽE v dnešní době také existuje spoustu s prokinutím "hajzlů" , kteří nás chtějí ošidit . Takže pravou vanilkovou zmrzlinu teď seženete opravdu leckde. Nebo třeba když máme vanilkovou sušenku , tak se ve složení nepíše ani jedno slovo s názvem : Vanilka .

Určitě bych doporučila koupit si vanilkovou esenci . Ta je také božská a levná - můžete jí snad dát do jakéhokoliv krému,těsta,... je ale určitě mnohem lepší mít skutečný vanilkový lusk , který se prodává třeba v samoobsluhách (interspar,albert,hypernova,billa,lidl,..) nebo v BIOobchodech-tam to mají určitě. Na každém místě je ale vždy jiná cena . Třeba zrovna dneska v bille jsme ho zahlédli v Bile za 73Kč a v BIOobchodě za 49Kč , takže vidíte , že rozdíl mezi tím je celkem veliký na to, že kupujeme vlastně jen malou "větvičku" a použijeme z toho jen ta semínka.Hodně dobré a kvalitní lusky najdete ZDE . Ale lusk po vyjmutí semínek nevyhazujte ! Po použití ho dejte do dózy s moučkovým cukrem , ať vám krásně voní - třeba je toskvělé na pečení cukroví :)
Pokud si chcete udělat vanilkovou esenci sami , tak tady máte recept , který máme z Gurmetu : 2 vanilkové lusky rozmixujte s trochou oleje lisovaného za studena bez výraznější chuti , přelijte do malé uzavíratelné skleničky a dolijte olejem do 200ml. Na chladném místě nechte týden macerovat.
Pokud máte nějaké otázky ohledně vanilkového lusku , tak nám napište komentář :)

Téma týdne : hon na čaarodejnice...

29. listopadu 2011 v 12:25 | Gurmánky M.N.
Hon na čarodejnice? Proboha....
chodily jste někdy na čarodejnice? Já teda ne, vůbec mě nic takového nelákalo. Niky chodí na všechny akce, protože miluje, prostě miluje jídlo zdarma :D
A tak , se nebudeme věnovat čarodejnicím ale obecně takovýmhle akcím.
U nás před školou asi už 4X byli filmaři a natáčeli seriál Vyprávěj. Když je Niky viděla poprvé, když šla ráno do školy měli rozdělané jan takové ty malé bíle stany. No a niky koukala a řiká si : JÍDLO ZDARMA, HURÁÁÁÁÁÁÁÁÁ
nebyla si jistá na 100% jestli to je jídlo zdarma a chtěla se jít zeptat :D Jediné štěstí je, že za nimi opravdu nešla :D
Představte si filmaře, režisér ječí : AKCE! a najednou se u něj objeví malá holčička a zeptá se, rozdáváte jídlo zdarma??
:D
No, zkrátka přímo pálení čarodejnic v oblibě nemáme, avšak tradice je to pěkná :D letos ale určitě nepůjdem. Prý se totiž za jídlo bude muset platit, a veškeré naše finance padají na ingredience a taky na vánoce :D

Crème brûlée

28. listopadu 2011 v 22:31 | Gurmánky M.N. |  Francouzská kuchyně
Crème brûlée je prostě snad to nejklasičtější ,co může ve francouzské cukrařině být. Prostě úžasný upečený krém se skaramelizovaným cukrem nahoře.
Příprava:20minut • Pečení :25minut • Počet porcí:4

Crème brûlée ( recept od Ivety Fabešové )

Crème brûlée
[krém brylé]

Příprava: 20 minut • Pečení: 25 minut • Počet porcí : 4

Ingredience
420ml smetany ke šlehání • 1 vanilkový lusk • 3-5 žloutků • 50g moučkového cukru • krupicový cukr na posypání

Postup
Předehřejte troubu na 180°C . Formičky o obsahu 80 ml vložte do hlubokého plechu . Dejte vařit 1-2 litry vody ,kterou budete potřebovat na vodní lázeň.Smetanu se semínky z vanilkového lusku nalijte do hrnce a pomalu ohřívejte.Žloutky ve větší nádobě smíchejte s cukrem. Dejte pozor,aby nevznikla pěna ,je v tomto případě nežádoucí.
Zá stálého míchání do žloutků pomalu přilévejte horkou smetanu. Dejte nad vodní lázeň a za stálého míchání vařte ,dokud směs nezhoustne.Nejprve použijte tři žloutky .Pokud by směs nezhoustla ,přidejte další.
Takto připravenou směs nalijte do formiček ,dejte na plech a strčte do trouby. V troubě zalijte pouze plech tak,aby výška hladiny vodní lázně byla stejná jako výška hladiny krému uvnitř misek. Krém pečte asi 25 minut nebo dokud není tuhý.Po upeční vložte do lednice na 4 hodiny .
Před podáváním posypte krém krupicovým cukrem a zkaramelizujte plamenem.
Tip: Jestliže nemáte flambovací pistoli,tak si dejte lžíci nad plamen a přiložte na hotový krém
. Nebo jestli také nemáte formičky na creme brulee , tak použijte třeba keramické hrnky vhodné na pečení jako máme my :)
Poznámka: Při vytažení plechu plné vody je velice snadné vodu vylít nebo je spíš težký ten plech proto to jde tak tak . A jestli nejste dva/ě nebo sami nemáte sílu nebo nemáte doma žádného šikovného a silného pomocníka , tak to udělaté buď tak , že vypnete troubu a necháte vychladnout vodu v troubě a vezmete naběračku a postupně naběračkou vodu vyléváte do dřezu a nakonec jen popadnete formičky a vyndáte plech . Nebo vyndáte nejdříve formičky v troubě a pak teprve vyléváte vodu . ( My jsme už dělaly bohužel všechny způsoby :D ) Pokud máte lepší nápad , tak pište ! :)



Creme brulee . Zezačátku jsme bohužel nevěděly , že tam je krupicový cukr , protože tam má Iveta napsáno , že je tam moučkový cukr + na posypání . Ale rozhodně celkový dojem z tohoto upečeného krému pouhý moučkový cukr nezkazil :)

hodnocení :
Maruška: Recept mi sice chutnal, ale znovu bych si ho nedala ... Chutná totiž hodně po žloutcích a já tu chuť nemám ráda. Je to ale zajímavá zkušenost...Hlavně co se týče karamelizování povrchu lžící (nezapomeňte, že moučkový cukr přilepený na lžíci , který se dotkne plotny hoří :D takže hlavně karamelizujte KRUPICOVÝ CUKR, ne moučku :D
Nikola: Mě upřímně tento krém moc nechutnal , protože já nemám ráda takovéto krémy , ale rozhodně si myslím , že nijak špatně udělaný nebyl . :) pro lidi , kteří jsou zapálení francouzskou chutí ( a vůbec všeho sladkého ) ,tak tenhle dezert bude pro ně přímo brána do nebes ...



Druhá v pořadí a ještě lepší

25. listopadu 2011 v 9:35 | Gurmánky M.N. |  Novinky
Tak si představte, že naše milovaná Iveta ( psaly jsme o ní už tolikrát, víte už všichni o koho jde ?) vydala druhou kuchařku ! Po první která je stále v prodeji ( Iveta a sladká francie) vydala nedávno další kuchařku ! Jmenuje se slavnostní pečení s Ivetou a pokud sháníte Vánoční dárek, tak je k této příležitosti dokonalá!!! Jsou v ní krásné fotky, jednoznačně napsané postupy a nějaký svůj reept si tam najde snad každý ! Pokud vaše máma ráda peče, nebo prostě potřebuje inspiraci tak je skvělá ! My už jí máme pochopitelně obě doma :D i kdž s tím se dalo počítat ;-) Rozhodly jsme se vám sem napsat jeden recept z kuchařky aby jste se měli a co těšit :)


PAŘÍŽSKÉ ROHLÍČKY

složitější

cca 30 minut příprava, 20 minut pečení

Ingredience na těsto :
3 vejce
300g mletých ořechů
300g moučkového cukru
60g hladké mouky

na krém :
3 vejce
120g krupicového cukru
30g kakaa
250g másla

na polevu :
200g kvalitní čokolády

Postup :
Troubu předehřejte na 150 stupňů. Plech vyložte pergamenovým papírem . Všechny suroviny na těsto spojte v míse. Vzniklým těstem naplňte cukrářský sáček. Přímo na plech nastříkejte rohlíčky široké asi 2 cm a dlouhé asi 6 cm. Pečte dozlatova asi 20 minut.

Připravte si krém. Na oheň postavte pánev s vodou. Na ni posaďte ohnivzdornou misku se všemi ingrediencemi na krém, ovšem bez másla ! Vyšlehejte je zatepla do vláčného krému , odstavte a nechte vychladnout. V jiné misce utřete máslo pokojové teploty a postupňe do něj zašlehejte vychladlý krém. Ten poté pomocí cukrářského sáčku nastříkejte na ořechové rohlíčky.

Čokoládu rozpusťte a rohlíčky s krémem čokoládou polijte. Nechejte je dva dny v chledu odležet

Titulní stránka je základem úspěchu

24. listopadu 2011 v 12:06 | Gurmánky M.N. |  Rady a tipy

Když si kupujete jakoukoliv knihu, tak zaručeňe si prohlížíte jako první tvar knihy druh písma a název. Ovšem tohle všehno si prohlížíte až potom, co si všimnete obálky, obálka vám prostě musí říct : kup si mě! Jinak se na knihu vybodnete a jdete si sednout domů k facebooku. Máme jednu kuchařku (prodává se skoror všude) která svím obalem opravdu " kup si mě" řekla :) . Je v ní spousta a spousta kolášů a dortů, v neskutečně originální desingu

Máme jí od minulých vánoc a je opravdu skvělá ! Recepty jsou dobře napsané, u dvou základních těst jsou i fotonávody a její design a skvělé fotky uvnitř prostě zaujmou. Ze stejné edice vyšla i kuchařka Pizza. A teďkon po prvadě! Musíte uznat, že tahle kuchařka vás prostě musí zaujmout! Její cena se pohybuje přibližně kolem 300 - 350 Kč...
Tuhle kuchařku máme opravdu hodně rádi, protože inspirace v ní nechybí ! Takže neváhejte a kupte ;-)


Bůůůů , vezeme vám mléko !

23. listopadu 2011 v 20:05 | G.Nikola |  Novinky
Sedím u stolu a učím se , najednou slyším : Bůůůůů ,vezeme vám mléko ! ( moje nejoblíbenější zvíře je kráva a můj nejoblíbenější nápoj je mléko ) A začnu šílet... ječím po bytě a říkám všem ať jdou do pokoje a ať uslyší tu kráááásnou znělku :D PAk jdu rychle zavolat Marušce a Maruška mi začne vyprávět o tom,že to určitě se jí jenom zdá ,že se jí dokonce jednou zdálo ,že v okně viděla žirafu... ale mně se to přeci nezdálo !! Musela to být skutečnost...
Po měsíci mi moje kamarádka Eliška řekne,že kolem jejího bytu vždycky projede auto ,které prodává čerstvé mléčné výrobky a říká : Bůůůů , vezeme vám mléko ! A já začala ječet jako úchyl a říkala jsem Marušce že je to pravda ! :) Od té doby jsem začala na internetu hledat jejich stránku a trasy ,kterou projíždí. A doteď si pořád kupuji jejich úžasné čerstvé "plnoplnotučné" :)
Jejich oficiální stránku najdete ZDE .
Najdete tam rozvozové trasy , jejich znělku,podle které poznáte jestli jsou u vás ;)
Také jejich Novinky,Kontakty,Jejich výrobky ,které vám vypíšu i zde v článku ,informace pro zákazníky...
JEJICH VÝROBKY :
ÚÚÚÚÚžasné čerstvé mléko přímo z farmy jen za 25 Kč ! Rozhodně doporučuji !!!

Proč se to jmenuje dnešní sýr ? No protože je vyrobený v den prodeje ! Je opravdu velice skvelý . Můžete ho dát třeba do salátu nebp nahradit tvarohem. Cena 25Kč a trvanlivost 2 dny .

Čerstvý selský sýr jsem ještě neměla,protože si kupuji spíše ten dnešní. Ale někdy si ho rozhodně koupím. Tento sýr je také lehce solený,což nemám moc ráda ,proto jsem si ho ještě nekoupila. Je vhodný i na smažení ! Cena 25 Kč a trvanlivost 21 dní.

Jarní sýr je také vyrobený v den prodeje s bylinkami. Tento sýr jsem si ještě nekoupila ,ale moc si ho ani koupit nechci ,protože nemám moc ráda sýr s bylinkami . Ale pro lidi co milují zeleninu ,tak je skvělý pro snídani ! Cena 25 Kč trvanlivost 2 dny.

Selská sýrová pomazánka..já nejím moc pomazánky ,ale rozhodně tato pomazánka bude hodně výtečná,protože je čerstvě vyrobená v den prodeje . Je jemně slaná s bylinkami . Cena 25Kč trvanlivost 2 dny.

Tvaroh ! Rozhodně doporučuji koupit !! Je také vhodný na pečení ;) Je to bílý tvaroh vyrobený z plnotučného mléka. Cena 30 Kč trvanlivost 3 dny.

Bílý jogurt je také velice dobrý a zajímavý. Jen je trochu tekutější ... Je ho opravdu obrovské množství ... obrovský kelímek minimálně 4x menší než třeba kelimek bílého jogurtu od activii :) cena 20g a trvanlivost 5 dní.

Pokud máte rádi Kostíky, tak tohle má opravdu skoro stejnou chuť ,ale není to chemicky upraveno jako Kostík ! Rozhodně Radoňáček je mnohem kvalitní a lepší !! Ve příchuti vanilkové nebo kakaové . Doporučuji koupit menším dětem ,které mají rady sladké. Cena 20 Kč trvanlivost 3 dny .


Jonáška je syrovátkový nápoj. Ten jsem zatím ještě ale neměla. Představuje moderní potravinu zdravého životního stylu. V příchuti pomeranče. Cena 20Kč trvanlivost 5 dní . Více o Jonášce ZDE .

Jonáš je čerstvý jogurtový nápoj. Buď s ovocnou nebo přírodní příchutí. Cena 25 Kč a trvanlivost 5 dní.


Tak teď víte ,že když někde uslyšíte Bůůů , vezeme vám mléko ! musíte si připravit minimálně 30 Kč a koupit si jeden z jejich úžasných výrobků ! :)
Určitě nám prosím napište váš názor na Mléko z farmy .budem moc rády :)

Knížní postava budoucnosti

22. listopadu 2011 v 18:52 | Gurmánky M.N.
Nejoblíbenější postava z knihy, hmm...
četla jsem hodně knih, vlastně obě jsme přečetli mraky knih, ale ta nejoblíbenější ? Jistě je jich hodně se kterými prožíváte každou chvilku, pláčete když jsou smutní a smějete se když jsou šťastní, ale tan úplně nejlepší ?
A co takhle kuchařky? Můžete mít oblíbenou postovu v kuchařce? Tím si nejsem moc jistá. Kuchařka nemá příběh, takže lidé v ní tolik nevystupují. I když! Kuchařka má úvod, a může vám být příjemné to jak je napsaný, líbit se vám to co napsala autorka. Ale že by jste s ní prožívali každou chvíli? To asi ne, kuchařky pro jednou zavrhneme.
I když už mě možná napadá moje nejoblíbenější postava. Z knížek které mi máma četla když jsem byla malinká. Znala jsem příběhy skoro nazpamět ale ty chvilky kdy jste si lehly do postele , máma si k vám sedla a četla, nakonec vám dala pusu a zhasla světlo? Ty jsou nezapomenutelné. Myslím že malé děti se s postavami víc ztotožňUJÍ, a proto ta moje je asi kocour vavřines nebo Krteček...

Kdoule? Ano kdoule !

21. listopadu 2011 v 16:57 | Gurmánky M.N.
Víte co je to kdoule ? Možná ano, ale spíš ne. Je to vlastně jablko skřížené s hruškou co má hodně výrazné aroma. Ehm... no a nás čekalo udělat kořeněné kdoule, což znamenalo : ano...sehnat kdouli.
Kam by jste pro ní šly? U Vietnamců v potravinách mají ( pokud je to dobrý obchod) většinou hodně krásné ovoce a i exotické ovoce jako fíky nebo mango, ale kdoule ? Ty tam určitě neseženete.

Naštěstí jsme kdouli sehnaly, úplnou náhodou. Jdu takhle s mámou do makra, a tam jdeme kolem regálu s ovocem, já po něm přejedu pohledem a vidím :KDOULE! Když jsem jí vzala do ruky a viděla že stojí 60Kč nebylo to úplně nejveselejší ale tak co. Vzala jsem jí.


V receptu se kdoule krájeli na kousky, a třičtvrtě hodiny se vařily ve vodě spolu se skořicí, badiánem, hřebíčkem šťávou s citronu a 50g moučkového cukru. Tak jsme daly hrnec na plotnu a čekaly. Seděli jsme u počítače, když v tom se po domě začala valit úžasná silná vůně po tom koření...ta vůně byla tak trochu hodně vánoční :) Niky se ke kdoulím rozběhla a začala nasávat tu vůni, vypadala trochu jako by fetovala :D

Součástí receptu byla ještě ořechová drobenka, která se pekla na plechu spolu s kdoulemi dalších 25 minut. Na to, že na recept jsme se fakt netěšily, dopadnul skvěle !!! Kdooule chutnaly úžasně a drobenka dodávala příjemnou chuť... myslím že zkoušet recepty, které zní hodn zvláště je dobře, protože ochutnáte opravdu nevídané... Pozor, protože vždycky to nemusí dopadnout nejlépe.

Kdouly seženete o prázdninách, hlavně v srpnu. Pokud si chcete recept vyzkoušet teď, tak můžete kdouli nahradit jablkem nebo hruškou, ale přece jenom, už to nebude mít takové k(d)oule :D

Na fotce to vypadá nic moc,ale opravdu krása tohoto dezertu je uvnitř ! :)

Makronky černá můra každého začínajícího cukráře!

20. listopadu 2011 v 14:57 | Gurmánky M.N.
Na první pohled se to zdá tolik jednoduché! A přitom, dobré makronky, dokáže udělat tak málo lidí! Pořádají se kurzy, kde se učí jen makronky, několik hodin! A my jsme si řekly - to zmáknem! Měly vanikovou příchuť. Prostě klasika. Jestli chcete vědět, jak mají takové makronky chutnat tak běžte do drahé cukrárny PAUL (je známa, ale nejsem si jistá jestli je i jinde než v Praze) nebo do Pražské cukrárny ( NEJLEPŠÍ 100000000X DOPORUČUJEME) Café Saint Tropéz kde peče makronky Iveta (ta úžasná mladá slečna, která byl v TV soutěži Na Nože, a podle které se odvíjí náš projekt udělat za 1 rok všechny recepty z její kuchařky Iveta A sladká Francie (- v skoro každém knihkupectví za 249 Kč) . Ale nejlepší bude, když si je uděláte sami! Není na to potřeba mnoho ingrediencí, jen pár a co se týče náplně, tak každý si může udělat jakou chce , stejně jako příchuť kterých můžou být tisíce a tisíce...třeba náplň z Mascarpone a marmelády, nuttely nebo smetany ke šlehání. Teď už ale k našim makronkům.
Když jsme je dělaly, tak Nikola šlehala bílky s cukrem. Tý jooo! Nikdy jsem neviděla takový sníh ! byl úplně dokonale pevný a lesklý ! To samozřejmě potěšilo. Naše těsto bylo ovšem tužší než by mělo být, ale řekli jsme si, to tolik nevadí. Když jsme makronky stříkaly pytlíkem na plech, docela nám to šlo, až na to že Niky měla nějaké trochu " spirálovité " a Maruška zase některé takové rozblemclé. Ale co , to nevadí... když jsme to upekly , byly šíííleně ošklivé !! Nešly z pečícího papíru vůbec sundat a popraskaly nám... JENŽE nás velice udivilo to,že makronky chutnaly stejně jako v PAULU !! Uznávám,že vzhledově to měly od PAULU dost daleko,ale dobré byly ;)


Nigella Lawson

20. listopadu 2011 v 7:30 | G.Nikola |  Novinky
Nigella Lawson , je úžasná amatérská kuchařka , která vaří nejen doma pro svoji rodinu , ale i v televizi :) vydala už několik kuchařek a jedna z ní je VÁNOCE S NIGELLOU-399Kč ( vánoční pokrmy pro rodinu a přátele ) Recepty v této kuchařce sice nejsou mezi typickými a českými vánočními recepty našich tradic , ale rozhodně nám tato kuchařka splní všechna očekávání o neskutečně dobrém jídle. Každá rodina a každá země má jiný zvyk Vánoc , ale jedno je přeci stejné - Vánoce slavíme s rodinou a přáteli ... Tato kuchařka vyjadřuje přesně to. V kuchařce jsou všechny vánoční recepty , které mohou existovat . Od svařáku až po vanilkové rohlíčky. V Apetitu jsem se o ní dozvěděla spoustu zajímavých věci ... Například , že se Nigelle přezdívá "královna food porna" , nebo že režisér Tim Burton vytvořil postavu Bíle královny ve filmu Alenka v říši divů podle Nigelly(wow!)
Kuchařka je velice pečlivě propracovaná . Má spoustu tipů a rad . Upozorňuje na všechno , na co bychom si měly dávat pozor .Má tam také všechny tipy , kde si můžeme práci ulehčit a dělat ji polovičně. Některé recepty v této kuchařce nemusíte dělat jen na Vánoce , většinu můžete dělat i na Jaře nebo dokonce i v létě !
Její další úspěšné kuchařky jsou "Jak jíst" a "Jak se stát bohyní domácnosti" - díky této knize dostala Nigella roku 2000 v Británii ocenění spisovatel roku.
Rozhodně doporučuji koupit :)

Její oficiální stránky najdete na : http://www.nigella.com/


Ano ,tato "sexy" žena je proslavená britská kuchařka... :)

Jak jsme na tom s pečením

19. listopadu 2011 v 10:44 | Gurmánky M.N. |  O nás
Takže, po nějaké době je zase čas abychm vás informovaly jak jsme na tom s pečením. Z kuchařky máme udělaných 53 receptů a zbývá jich 17. Do konce roku musíme hodně zapracovat, protože u nás není vůbec jednoduché najít den, kdybychom měly obě čas. Doufáme že to stihneme, protože musíme péct opravdu hrozně moc ! Do konce roku nám zbývají ještě tyhle recepty :

  1. karamelovo-jablečný koláč
  2. suflé 50/50
  3. rumovo - mandlové suflé
  4. petits Mont Blanc
  5. Zmrzlinový sendvič
  6. čokoládový dort s karamelovou zmrzlinou
  7. obrácený fíkový dort s rozmarýnem
  8. čokoládovo-banánový dort s karamelem
  9. citronovo - vanilkové dortíky
  10. dortíky s lískovými oříšky a pikantím créme Fraiche
  11. Dort s pomerančovým krémem
  12. Čokoládové lanýže
  13. Dýňové pusinky
  14. banánové koblížky
  15. jahodovo - pistáciové mille feuille
  16. Croissant
  17. Ztracený chléb
Doufáme že to zvládneme, protože ve škole píšeme průměrně 3 000 testů za týden :D ...Nejvíc se těšíme na ztracený chléb, protože to je nejen nejjednoudušší recept, ale taky poslední recepta bude poslední :)
No, jsem na to fakt zvědavá ..

Ještě jsem chtěla dodat, že moc děkujeme návšťevníkům našeho blogu... chodí se denně průměrně asi 23 lidí, někdy víc někdy míň a za to vám chceme moc a moc poděkovat

Časopisy,které prostě musíte mít :)

18. listopadu 2011 v 20:07 | G.Nikola |  Novinky
Tak už opět vychází naše nejoblíbenější časopisy Apetit a Gurmet :)
Apetit (50Kč)
Je opět skvělý jako vždy. Potěšil nás OBYČEJNÝ recept na Vánočku . Sice tento recept má snad každý ,někdo dokonce se i někdy dědí ... Jako třeba u Marušky . Pro mě je zase dobrý pocit ,že je v časopise takový recept,protože jsem ho nikdy neměla a když na internetu hledáte recepty,jsou většinou neozkoušené nebo špatné. Zatímco v časopise je to vždycky v pohodě :) Najdete tam také skvělý článek o Nigelle a 67 receptů :)
samozřejmě tam také najdete recepty na tradiční i netradiční cukroví.
Jestliže budete chtít prožít americké Vánoce,tak stačí si koupit Apetit a najdete tam tipy a rady s receptem na krůtu na Vánoce ...

Moc se mi tam líbí to cukroví na titulní straně. Možná bych to udělala jen víc červenější,protože budou Vánoce ne ? :)
Apetit také má spoustu soutěží,o které stojí za to soutěžit. Jděte na http://apetitonline.cz/ a dozvíte se více. Můžete si také koupit jejich novou kuchařku jménem Party.
Gurmet(34Kč)
Gurmet je samozřejmě také skvělý jako vždy. Jen mne trochu překvapilo,že je tam opět nová šéfredaktorka . Velice se mi líbí recepty na tradiční vánoční cukroví. Nejdete tam 153 receptů , tipů a triků . Tady také najdeme skvělý recept na Vánočku :) Najdete tam také super tipy na dekoraci "Bílých Vánoc" . Moc se mi líbí rubrika 15 praktických tipů a triků do vaší kuchyně. A nádherné fotky.


Velice chválím design obálky, moc se mi líbí kombinace barvy stříbrné a červené. Je tu také Velká vánoční soutěž .
Časopis si můžete prolistovat na http://www.astrosat.cz/gurmet/ . Ke Gurmetu je také pěkný dárek - roztomilé vykrajovátko a vanilkový lusk.

Přeji příjemné Vánoce s časopisem Gurmet a Apetit ! :)

P.S.: Pokud jste si ještě časopisy nekoupily, šup pro ně !


Vánoce Vánoce přicházejííí zpívejme přátelé :D

16. listopadu 2011 v 17:30 | Gurmánky M.N. |  O nás
ANOOOO!
Už to začínáte cítit ? Je zima, vy se zachumláte do peřinky, usnete jako miminko, ráno vesele vyzkočíte z postele a nastartujete? A venku na vás dýchne Vánoční atmosféra anoo!

OK, tak asi bych měla začít psát jinak, protože tohle není úplně pravda.
Venku je hnusně a šedo, sníh nepadá, všude je smog, ( i když lepší než chudáci v ostravě, upřímě držím palce aby to bylo pryč ! ) i když to v Praze není tak příšerné, myslím asi na 17 místě v znečištění. No ale zpátky k věci. Všude je smog, a když je pozdě, a vy jste se ve dvě v noci konečně naučili debilní matiku, dějepis nebo češtinu a ulehnete do postele, je vám přirozeně ještě větší zima, protože pitomá peřina je ještě studenější než rampouch . Tak chvilku mrznete v posteli, a když si jí pěkně konečně vlastními silami zahřejete peřinu tak usnete...
spíte pět minut a :
crrr : dělj vstávej, je čas jít do školy!!! Člověk většinou zase usne a pak nic nestíhá. Problém je tudíž naprosto opačný : postel je příliš teplá! když se dobelháte, najíte vyčistíte si zuby a převlečete se hodíte na sebe aktovku a zjistíte, že jste polovinu věci nechali doma. Pokud máte náladu na bodě mrazu, tak se pro ty věci vrátíte. Pokud máte náladu pod bodem mrazu, tak věci necháte tak jak byli a jdete dál , tu úmornou cestu do školy. Když se budete vracet podruhé, ovšem tentokrát se všmi věcmi tím samím místem, kde jste před chvílí stáli a uvědomovali si co všechno vám chbí, klesne vaše nálada opravdu HLUBOKO pod bod mrazu...pokud jste šťastná pova
ha, a zbylo vám v těle ještě něco málo optimismu, si nedělejte naděje že by vám tam zůstal. Když vykročíte z domu či paneláku, tak vás ofoukne tak příšerný studený vzduch, že máte chuť jít znova domů...

Když okolo sebe vydíte hromady vánočních hovadin, tak si řknete : No do pr*ele práce, já ještě nemám nic nakoupeno !
Když budete nakupovat průběžně, bude vše o něco snažší

Když je ovšem 23.12 a jsou prázdniny, tak si klidně přispíte, a když vstanete, tak to rozhodně není unaveňe a vám rozhodně není zima. Sice je to den hektický, ale všude hrají koledy, voní to vanilkou a větvičkami z borovice, nebo čerstvě vytaženou vánočkou. Kdo byměl náladu pod psa? a tak je to taky jeden z mála dní, kdy většina puberťáku netráví čas u počítače, ale zdobí strom, pečou cukroví, nebo balí dárky... a večer si většinou připadají jako malé děti, co se ne a ne a nemůžou dočkat zítřka...

Nevím jk vy, ale já jako malá jsem vždycky věřila, že strom vozí v Noci Ježíšek, ovšem jen hodým dětem, stejně jako dárky. A tak ráno, na Vánoce když jsem se probudila, jsem vždycky nenápadně vyběhla z postele, a přes matné skolo koukala do obýváku, jestli tak uvidím zelenou skvrnu. Potom jsem tiše přišla do obýváku, probudila mámo a obdivovala strom v celé své kráse ( pochopitelně že to je živý strom ! ) pak jsem si sedla k ozdobenému stolu, snědla Vánočku a řvala po celém domě koledy. Celé dopoldne jsem samozřejmě nejedla, abych viděla zlaté prasátko, ale k obědu jím rybí polévku. Pak jsme dřív chodívali někam na procházku (teď tedy už ne) a když jsme se vrátili domů, začali jsme čmuchat a hledat zlaté prasátko. Bylo tam vždycky :) pak jsme si sedli k televizi a sledovali popelku. A nějakou hodinu před časem večeře užnálada vyrcholila. KOledy hráli do alelůja, my smažily kapra a chystali salát. Nakonec jsme si jen sedli ke stlou , mluvili a jedli. No a co asi přišlo potom? No hádejte :D tak krásné dárečky...jé a toho cukroví co se kůli mé maličkosti za večer doplňuje asi 3X :D

To se na mě nezlobte, ale tyhle dva dny mají velké kouzlo. Ach jo, smrk, já jsem sentimentální ...
A víte co? Všechno tohle, dělám dodnes (včetně stopování zlatého prasátka či hledání tromku :D )

Nemožné je možným ...

13. listopadu 2011 v 23:26 | Gurmánky M.N.
Občas , když nám někdo říká něco , co nechápeme nebo o čem si myslíme , že je to hrozně tězké řeknem si : "To je nemožné !" Ale co když to je MOŽNÉ ? Pro optimistu je všechno nemožné možným , jako třeba že dřevem muže proudit elektrika , že v ohni se může mrazit , že můžeme pouhým lusknutím vykouzlit jídlo ... Prostě takovéhle dá se říct fantasmagorie.. Opravdu taková milá fantazie . Jenže co když lidé jednou budou opravdu tak vyspělí , že dokážou , aby dřevem proudila elektrika , aby se mohlo mrazit v ohni a aby se mohlo pouhým lusknutím vykouzlit jídlo ? Podle optimistů to JE možné . Pesimista ale bere všechno reálně , bere všechno naprosto vážně .. Nemá fantazii ! Řekl by si : "Jéžiš ! Aby elektrika proudila dřevem ?! Aby se mrazilo v ohni ?! Abychom pouhým lusknutím vykouzlili jídlo ?! Nemožné !! Podle zákonů fyziky to nejde! To by nešlo ani za milión let ! Vy jste ale blázen." Asi něco takovýho by možná řekl ... A jací jste vy , optimisti nebo pesimisti ? :)

Hello Kitty pro Sestřenici

12. listopadu 2011 v 19:48 | Gurmánky M.N. |  Dorty
Ano, jedna z nás (konkrétně G. Nikola ) malou sestřenici, která zítra oslaví své čtvrté narozeniny !
No istě že jsme jí dělali dort. Jsme na něj docela hrdé ! Korpus a krém je pochopitelně na vás, ale jak ho takhle ozdobit ?

Potahovací hmota : Věřte nám že máme zkušenost z hodně druhy a jednoznačně na 100000001% u nás vítězí potahovací hmota Wilton ( nejlevnější ji mají ZDE ) Proč je nejlepší ? No tak v první řadě chuť ! Potahovací hmota je na dortu prostě " navíc " . Dokáže totiž udělat efekt, který vám prostě poleva nebo čkoláda neudělá . Jenomže když je něco navíc, tak je důležité, aby to nebylo výrazné. A právě tahle hmota nemá VŮBEC žádnou chu´t
Další důvod je konzistence. Hmotu nemusíte s ničím smíchávat, nemusíte jí podsypávat a drží tvar.

Jako snad jediné mínus je cena. není o tolik rozdílnější jako jiné hmoty, ale přeci jenom stojí o něco víc. Pokud ovšem chcete potáhnout dort a mít to dokonalé, pak je Wilton opravdu dobrá volba


Barvení hmoty : PROSÍM POZOR! pokud se chystáte obarvit potahovací hmotu NIKDY NIKDY NIKDY A JEŠTĚ JEDNOU NIKDY nepoužívejte práškové pot. barvy !!! Ty se totiž prostě nerozpustí , a když je rzzpustíte předem ve vodě, tak zase nic nenabarví a potahovací hmotu naprosto zničí. Prostě když si vezmete hmotu a na ní nasypete prášek , tak i když budete zpracovávat sebevíc, zůstanoou vám uvnitř ohavné kuličky. A tak moje oblíbená věta a krutá pravda :SYPKÉ POTRAVINÁŘSKÉ BARVY A SUŠENÉ DROŽDÍ, JSOU ZLO V PRÁŠKU!!!
Na to proboha nikdy nezapomínejte. Takže jak a čím motu obarvit ? Barev je opět velké množství , ovšem opět nejlepší jsou z obchodu eshop-lilie.cz gelové od firmi Wilton. Zpracují se (pozor pořádně musíte) stačí malé množství jsou smít s rukou a nejsou tak drahé, protože lahvička vám vydrží opravdu dlouho.

Jak vytvořit obrázek ? : Tak pro někhoho je tato informace zbitěčná, ale ne pro každého. Obráek se vyřezává po kouskách. (v tomto případě, nejdřív šaty zvlášť nohy zvlášť rukávy atd atd...) a postupně skládat na sebe. Nejlepší je si vzor nejdříve nakreslit na papír a podle toho části vyřezat )

To byli naše rady pro potahování a barvení dortů. Nejlepší je si najít video, které vá m práci s hmotou i barvou usnadní, aby jste neudělaliy něco špatně. Přejeme vám hrozně moc štěstí a přidáváme náš dnešní dort



Líbí se vám ?