Crème brûlée

28. listopadu 2011 v 22:31 | Gurmánky M.N. |  Francouzská kuchyně
Crème brûlée je prostě snad to nejklasičtější ,co může ve francouzské cukrařině být. Prostě úžasný upečený krém se skaramelizovaným cukrem nahoře.
Příprava:20minut • Pečení :25minut • Počet porcí:4

Crème brûlée ( recept od Ivety Fabešové )

Crème brûlée
[krém brylé]

Příprava: 20 minut • Pečení: 25 minut • Počet porcí : 4

Ingredience
420ml smetany ke šlehání • 1 vanilkový lusk • 3-5 žloutků • 50g moučkového cukru • krupicový cukr na posypání

Postup
Předehřejte troubu na 180°C . Formičky o obsahu 80 ml vložte do hlubokého plechu . Dejte vařit 1-2 litry vody ,kterou budete potřebovat na vodní lázeň.Smetanu se semínky z vanilkového lusku nalijte do hrnce a pomalu ohřívejte.Žloutky ve větší nádobě smíchejte s cukrem. Dejte pozor,aby nevznikla pěna ,je v tomto případě nežádoucí.
Zá stálého míchání do žloutků pomalu přilévejte horkou smetanu. Dejte nad vodní lázeň a za stálého míchání vařte ,dokud směs nezhoustne.Nejprve použijte tři žloutky .Pokud by směs nezhoustla ,přidejte další.
Takto připravenou směs nalijte do formiček ,dejte na plech a strčte do trouby. V troubě zalijte pouze plech tak,aby výška hladiny vodní lázně byla stejná jako výška hladiny krému uvnitř misek. Krém pečte asi 25 minut nebo dokud není tuhý.Po upeční vložte do lednice na 4 hodiny .
Před podáváním posypte krém krupicovým cukrem a zkaramelizujte plamenem.
Tip: Jestliže nemáte flambovací pistoli,tak si dejte lžíci nad plamen a přiložte na hotový krém
. Nebo jestli také nemáte formičky na creme brulee , tak použijte třeba keramické hrnky vhodné na pečení jako máme my :)
Poznámka: Při vytažení plechu plné vody je velice snadné vodu vylít nebo je spíš težký ten plech proto to jde tak tak . A jestli nejste dva/ě nebo sami nemáte sílu nebo nemáte doma žádného šikovného a silného pomocníka , tak to udělaté buď tak , že vypnete troubu a necháte vychladnout vodu v troubě a vezmete naběračku a postupně naběračkou vodu vyléváte do dřezu a nakonec jen popadnete formičky a vyndáte plech . Nebo vyndáte nejdříve formičky v troubě a pak teprve vyléváte vodu . ( My jsme už dělaly bohužel všechny způsoby :D ) Pokud máte lepší nápad , tak pište ! :)



Creme brulee . Zezačátku jsme bohužel nevěděly , že tam je krupicový cukr , protože tam má Iveta napsáno , že je tam moučkový cukr + na posypání . Ale rozhodně celkový dojem z tohoto upečeného krému pouhý moučkový cukr nezkazil :)

hodnocení :
Maruška: Recept mi sice chutnal, ale znovu bych si ho nedala ... Chutná totiž hodně po žloutcích a já tu chuť nemám ráda. Je to ale zajímavá zkušenost...Hlavně co se týče karamelizování povrchu lžící (nezapomeňte, že moučkový cukr přilepený na lžíci , který se dotkne plotny hoří :D takže hlavně karamelizujte KRUPICOVÝ CUKR, ne moučku :D
Nikola: Mě upřímně tento krém moc nechutnal , protože já nemám ráda takovéto krémy , ale rozhodně si myslím , že nijak špatně udělaný nebyl . :) pro lidi , kteří jsou zapálení francouzskou chutí ( a vůbec všeho sladkého ) ,tak tenhle dezert bude pro ně přímo brána do nebes ...


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama