Makronky černá můra každého začínajícího cukráře!

20. listopadu 2011 v 14:57 | Gurmánky M.N.
Na první pohled se to zdá tolik jednoduché! A přitom, dobré makronky, dokáže udělat tak málo lidí! Pořádají se kurzy, kde se učí jen makronky, několik hodin! A my jsme si řekly - to zmáknem! Měly vanikovou příchuť. Prostě klasika. Jestli chcete vědět, jak mají takové makronky chutnat tak běžte do drahé cukrárny PAUL (je známa, ale nejsem si jistá jestli je i jinde než v Praze) nebo do Pražské cukrárny ( NEJLEPŠÍ 100000000X DOPORUČUJEME) Café Saint Tropéz kde peče makronky Iveta (ta úžasná mladá slečna, která byl v TV soutěži Na Nože, a podle které se odvíjí náš projekt udělat za 1 rok všechny recepty z její kuchařky Iveta A sladká Francie (- v skoro každém knihkupectví za 249 Kč) . Ale nejlepší bude, když si je uděláte sami! Není na to potřeba mnoho ingrediencí, jen pár a co se týče náplně, tak každý si může udělat jakou chce , stejně jako příchuť kterých můžou být tisíce a tisíce...třeba náplň z Mascarpone a marmelády, nuttely nebo smetany ke šlehání. Teď už ale k našim makronkům.
Když jsme je dělaly, tak Nikola šlehala bílky s cukrem. Tý jooo! Nikdy jsem neviděla takový sníh ! byl úplně dokonale pevný a lesklý ! To samozřejmě potěšilo. Naše těsto bylo ovšem tužší než by mělo být, ale řekli jsme si, to tolik nevadí. Když jsme makronky stříkaly pytlíkem na plech, docela nám to šlo, až na to že Niky měla nějaké trochu " spirálovité " a Maruška zase některé takové rozblemclé. Ale co , to nevadí... když jsme to upekly , byly šíííleně ošklivé !! Nešly z pečícího papíru vůbec sundat a popraskaly nám... JENŽE nás velice udivilo to,že makronky chutnaly stejně jako v PAULU !! Uznávám,že vzhledově to měly od PAULU dost daleko,ale dobré byly ;)




Naše makronky, velmi velmi špatné makronky...

Tak takhle by měly makronky vypadat...
Zajímavost: Při své bázi je kolem dokola zvrásněná což je přesně místo ,kterému se říká "nožka" ,protože se v tom místě nadzvedávala.
S maruškou jsme se tedy rozhodly,že se makronkám budeme věnovat příští rok trochu delší dobu... dokud se nám nepovedou !! Tomu říkám výzva .. :))
S makronkama je také velký problém ten,že makronky bez mandlové mouky je velice těžké udělat... jedině,že se opravdu na jemno namixují mandle a také se ještě pro jistotu prosejí pře sítko.Ale aby se vám to alespoň na těch 90% povedlo,potřebujete mandlovou mouku ,která se třeba prodává ve Fiale po 6.25 kg za 190Kč ... ano je to velmi drahé ,ale vyplatí se vám to :) oficiální stránky fialy najdete ZDE . Makronky je také celkem dost těžké udělat bez cukrářského teploměru jak říká Iveta Fabešová : " Bez cukrářského teploměru to prostě nejde ! " . Zní to divně ,ale cukrářský teploměr je opravdu důležitý . Když totiž roztavujete cukr ,tak musí mít přesnou teplotu a kdybyste to zkoumaly prsty a namáčeli byste si váš prst do cukru ,tak byste ho už asi víckrát neuviděli.. :D Cukrářský teploměr můžete zakoupit ZDE .

Něco víc o makronkách :
Asi jistě víte,že makronky proslavil známí cukrář Pierre Hermé .

KDE si můžete koupit jeho makronky najdete ZDE.
jeho oficiální stránky najdete ZDE.

Jeho správné makronky vypadají nějak takhle :
a takhle :

to je rozdíl ,viďte ? Jsou tak krásné..až se mi z toho chce brečet , jednoho dne snad ale podobné uděláme :))

Pierre Hermé také vydal kuchařku jen o makronkách , ve které jsou techniky,recepty tipy a rady jak správně udělat makronky. Tuhle knížku vřele doporučuji !
Tuto knihu můžete koupit ZDE .
Je trochu dražší (879Kč) a v angličtině ,ale přesto je skvělá :)

Tak konečně to podstatné ... recept na MAKRONKY od Ivety Fabešové . Doporučujeme koupit její kuchařku Iveta a Sladká Francie - nebudete mrzet !

MAKRONKY od Ivety Fabešové. (Recept můžete najít v časopisu Gurmet LISTOPAD 2011 nebo v kuchařce Iveta a Sladká Francie)


Příprava : 40 minut • Pečení : 30 minut

Suroviny na 40 kusů
200g mandlové mouky( jestliže ji nechcete kupovat,stačí ,když velice na jemno rozmixujete mandle ) • 200g krupicového cukru • 200g moučkového cukru • 50ml vody • 2x 75 bílků • potravinářské barvivo
Náplň
1 kelímek mascarpone • malinový džem ( náplň můžete mít opravdu jakoukoliv )

Postup
  1. Moučkový cukr smíchejte s mandlovou moukou. Krupicový cukr a vodu nechte společně vařit ,dokud nezhoustne a nedosáhne 118°C .
  2. 75g bílků vložte do mixéru ,přilijte horký cukrový rozvar a nechte mixovat až do vychladnutí. Díky rozvaru bude sníh velmi pevný. Druhou část bílků vlijte do směsi cukru a mandlové mouky a přimíchejte pevný ušlehaný sníh. Dobře promíchejte a obarvěte potravinářskou barvou.
  3. Na plech vyložený papírem na pečení nastříkejte kolečka o průměru 4cm ,nechte je asi 20 minut zaschnout při pokojové teplotě a poté pečte asi 160°C přesně 10 minut.Z plechu makronky sundejte až po vychladnutí .
4. Na náplň smíchejte mascarpone s malinovým džemem podle chuti. Naplňte jí makronky a po dvou je spojte k
sobě.

Přejeme Vám hodně štěstí při dělání makronek a doufáme,že se vám povedou a nebudou tak ošklivé jako ty naše ! :) ♥

SEZNAM MAKRONEK ... a to nejsou všechny !!
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Snooki Snooki | Web | 20. listopadu 2011 v 15:07 | Reagovat

Ahoj, prosímtě, jsem v soutěži o d dárek pro svého přítele. Chodím ještě do školy, takna to neušetřím, ale moc ho pro něj chci a moc to pro mě znamená. Bylo by opravdu skvělé, kdyby jsi mi dal/a hlas! Samozřejmě Ti to ráda oplatím, stačí jen napsat!
http://vanocni.datart.cz/nikola-holanova-si-preje-led-televize-lg (Pod stromečkem je políčko "darovat ozdobu"(uplně vlevo), tak na to prosím 2x klikni - až se nahoře přičtou 2 ozdoby.).
Moc Ti děkuji a jestli to vyjde, tak to bude i tvá zásluha :)
PS: Může se hlasovat, každý den, tak se nezlob, že Ti to posílám už po několikáté. Je to pro mě opravdu důležité.

2 MAKY.OREL MAKY.OREL | E-mail | Web | 20. listopadu 2011 v 15:56 | Reagovat

K dotazu: Funguje to jako klasické klikačky, ikony nebo cokoli jiného - základ je průhledný obrázek vložený do vol. hor. boxu nebo kamkoli jinam, kam to jde - z něho se udělá odkaz pomocí nástroje v liště (při psaní v textovém editoru) stejně jako se to  dělá s obyčejným textem. Odkaz pak nasměruješ přesně tam, kam potřebuješ ;-)

3 Nex Nex | 2. prosince 2012 v 6:29 | Reagovat

K tomu cukru a teploměru - doufám, že vás ani nenapadlo strkat prsty do tavícího se cukru? Najděte si jakoukoli starou kuchařku a v oddílu sladkostí najdete i popis stádií tavení cukru, včetně způsobů, jak které rozpoznat. Namátkou podle toho, jak kape ze lžíce, jestli nitkuje, jak voní, jakou má barvu... Hlavně to nezkoušet prstem, lžíce nebo vařečka úplně stačí. 8-O

4 Luisa Luisa | E-mail | 21. března 2013 v 16:09 | Reagovat

Makronky jsem zkoušela. Poprvé se mi povedly dvě placičky, takže jedna celá makronka. Podruhé ani jedna. Manžel mi přivezl z Paříže ochutnat dvanáct kousků z rukrárny Ladurée (jak máte dole obrázek druhů). Byly úžasné!! Jako kousek nebe. Trochu jsem ztratila motivaci a hlavně víru, že bych někdy něco tak dobrého mohla vytvořit sama =(

5 někdo někdo | 21. září 2015 v 9:11 | Reagovat

Budete-li jíst cukr, jste ztraceni.

6 Madlenka Madlenka | 27. listopadu 2015 v 16:33 | Reagovat

Je to na 40 makronek? Nebo na 40 skořápek (tzn. 20ks)? Děkuju za odpověď :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama