Prosinec 2011

Plány na rok 2012

31. prosince 2011 v 14:33 | Gurmánky M.N. |  O nás
Moji milý, neodvratně se blíží nový rok, už zítra ! Pořádně to dneska oslavte, jenbach na petardy a taky s chlastem to udržte na nižších hodnotách :) jinak ale všechno nejlepší do nového roku, přesně podle vašich přání! :)

Je nutno vás tedy seznámit s přibližnými plány na následující rok

  • v nejbližší době půjdeme nakupovat do obchodu Fiala ( ODKAZ ) kde se prodávají snad naprosto všechnycukrářské pomůcky, včetně těch opravdu profesionálních.
  • najdeme dobrý vanilkový krém :P
  • najdeme dobré vysoké těsto na dort
  • budeme se věnovat i náročnějším receptům
  • konečně se vrhnem na tak klasické věci jako jsou vánočky, buchty, mazance nebo koláčky
  • budeme testovat i exotickou sladkou kuchyni
  • budeme si domácímmi sladkostmi podplácet učitelky :D
  • naučíme se rozkrajovat dort na opravdu tenké plátky
  • pokusíme se taky alespoň trošíčku věnovat škole, aby jsme veškeré známky udržely na jedničkách a pár dvojkách :D
  • budeme vás na tomhle blgu i dál krmit našimi zážitky a pocity

Je hotová, je dokončená, je to u konce!

29. prosince 2011 v 17:12 | Gurmánky M.N. |  O nás
ANO, ANO , ANO ANO ANO!!!!!

Pro ty , co nevědí, jsme celý rok 2011 pekly recepty z jedné jediné kuchařky, Ivety a Sladké Francie. Podmínka byla, stihnout ji celou upéct do jednoho roku. ZVLÁDLY JSME TO ! Všechny recepty můžeme označit za "vyřízené"

Můžeme říct, že to byla neskutečná zkušenost, a nepředstavitelné chvilky štěstí. Když máte v ruce knihu, co pro vás tolik, TOLIK znamená a u každičkého receptu si můžete říct, jak vám osobně chutnal, je vám opravdu dobře. Chceme poděkovat i vám, kteří jste nás již od srpna podporovali velmi pěknou návštěvností. Neznamená to samozřejmě, že blog končí. Vlastně začíná. Nebojte se, pečeme dál a těšíme se až budeme moct zahájit novou sezónu "Gurmánky M.N. 2012"


Dneska, dneska bude konec

29. prosince 2011 v 9:31 | Gurmánky M.N. |  O nás
Ne světa proboha :D je to hezký konec...
Víte, dneska konečně dokončíme naše roční snažení udělat všechny recepty z kuchařky Iveta a Sladká Francie od Ivety Fabešové. Zbývá nám totiž už jen jeden recept ! Jsou to dortíky s lískovímy oříšky a pikantním crème fraîche. Jsem na to fakt zvědavá !

Jsem taky ráda, že jsme se rozhodly vařit všechny dezerty z jedné kuchařky, protože normálně by jsme nějaké ROUHODNĚ nezkoušely, ale díky tomu jsme získaly hodně zkušeností. Taky je zajímavé jak nějaké recepty, do kterých vkládáte naději nejdou pozřít...ale to si nechám na zítřejší lánek :)

Určitě nám držte palce, aby jsme poslední recept nepotently, a aby byl dobrý.


PS: Taky máte hromadu učení na prázdniny a ser*te na to ?

píšete, ale tušíte ? " Co Vánoce, ale jmelí "

28. prosince 2011 v 10:30 | Gurmánky M.N.
Tématem týdne je " co vánoce, ale jmelí ! "
Nacházím samé články o atmosféře Vánoc...bla bla bla. Já se chci ale zaěřit na větu jako takovou. Na tohl e téma napsalo článek několik tisíc blogerů. nebo minimálně stovek. Kolik z nich ale ví, kde se věta vzala ? Jak je myšlena ? Číslo se nám zásadně zkrouhne, a nejednou se pohybujeme v řádu desítek.

Hrozně mě mrzí, že v dnešní době, když se řekne Jára Cimrman, 75% mládeže neví o co jde. Pokud ani vy, nevíte o co jde, pusťte si na internetu nějký film Járy Cimrmana ( třeba Vyšetřování ztráty třídní knihy, nebo afriku, a nebo cestu na severní pól, ta je nejlepší ) protože to je narozdíl od rádoby vtipných hovadin na disney chanel opravdu sranda ! Právě z jedné divadelní hry Járy Cimrmana tahle hláška pochází. ( odkaz na video ZDE )

Třeba propadnete Cimrmanovi i vy. Je to prostě neskutečné. Jednodu jsem dokonce byla na hře i v divadle . Jedno představení se skládá ze dvou částí. Z první, semináře, kde je hra dosti vtipně popisována, a v druhé části samotná hra, se vším všudy. A upřímě, pokud máte alespoň špetku smyslu pro humor, tak si nějakého pustíte a bude se vám líbit :D

PS: Her je myslím 15, dokonce jsem na jedné byla v divadle ! Na té poslední, na Českém nebi...

TAK CO ? POVÍDEJTE, POVÍDEJTE !

26. prosince 2011 v 12:47 | Gurmánky M.N. |  O nás
Tak co drazí přátelé ? Co Vánoce ? Povídejte povídejte ! Co jste dostali ?

Já ( Maruška ) jsem dostala spoustu krásných věcí, ale hkavně jsem dostala krásný funkční vytoužený foťák ( YEAH! ), pak taky nějaké ty peníze, za jejichž část se obléknu :D

Niky toho moc nedostala. U nich Vánoce nejsou tak velkolepé . Jsou Vietnamci takže nejsou zvyklí to slavit. Ale dostala pár věcí, a peníe, ad rodičů MOŽNÁ ještě dostane notebook, a na Vietnamský nový rok spooooustu peněz ( Snad :D )


V kuchařce nám zbývá dodělat ještě dva recepty, ale protože momentálně jsou dost problémy s tím KDE péct tak asi budeme muset kuchařku dodělat po telefonu :D NO, HLavně aby jsme to stihly.

Doufám že jste si Vánoce užili jak jste chtěly, a hlavně nám napište, čím jste byli obdařeni !!!!!

Kudy? Tudy? štěstí

23. prosince 2011 v 13:23 | Gurmánky M.N. |  O nás
Není to jednoduchá doba,
Děje se tolik věcí,co by se dít neměly. Nezdá se vám že svět se ubíjí úplně špatně ? Sledovala jsem záběry ze severní korei (KLDR) , která je navždy nepřadstavitelně poznamenaná komunismem, toho největšího řádu , kde si lidé neuvědomují, jak žijí, a přijde jim normální to, že nesmí nic, že všechno dělají na rozkaz a nesmí ukázat svůj názor ( ukázka - video ZDE ) ... a pokud jste vyděli tuhle ukázku, jistě můj názor sdílíte. Takhle to pece nemůže jít dál! A tuhle zasranou politickou stranu volí 15% občanů ČR . Lahůdka-!


Ani nám - náctiletým nepomáhá to, že jsou všichni přesvědčeni, že nic neděláme a bla bla bla, známe to všichni. HAHAHA - dovolte mi se zasmát. Tenhle pocit má každý dospělí. A asi jim to nemá cenu vymlouvat.

I přes tyhle hrůzy, co se dějí a všichni co nám je víc jak osm si je uvědomujeme vám z naprosto celho srdce, z každého mm čtverečního našeho srdce vám přejeme nádherné svátky. Pokuste se zapomenout na to, že dostat tři miliony dárku opravdu nic neřeší, a že jste šťastní ve chvíli, kdy si neuvědomujete, jak jste šťastní.

Všech si vás vážíme, a děkujeme vám za vaší oddanost, s láskou


Gurmánky M.N.

Gurmánky mění své teritorium

21. prosince 2011 v 5:00 | Gurmánky M.N. |  O nás
Tak vlastně nevím, jestli tenhle článek bude veselí a nebo smutný...
Víte, pečeme převážně doma u Nikoly a ta se stěhuje. Zrovna v tuhle chvíly asi tahá krabice do nového bytu a nebo běhá po svém novém pokoji. To samozřejmě znamená i novou kuchyň. Bude hrásná, to ano ale trošku je mi líto té staré...

Máme tam totiž naší největší památku na počátek pečení. Když jsme dělaly naše první jídlo jménem
Bánh Quai ( - odkaz - ) tak Niky vzala syrové těsto do ruky a začala si s ním házet. Nějak se u toho ale rozdováděla a hodila ho nahoru s takovou vervou že...no...že už nespadlo zpět.

Ano na stropě je po dvou letech pořád kousek těsta a je to naše obrovská památka na první počátek pečení.

Taky jsme v ní udělaly přibližně 100 dezertů ! Ne všechny byly úplně úžasné, ale všechno nemůže být dokonalé. To by nebyla zábava, kdyby se všechno perfektně povedlo :P

Proto mám ze stěhování smíšené pocity. Ale asi je čas naposledy zamáčknout slzu v oku, a obrázek naší památné kuchyně si uchovat v hlavě...

Niky, POZOR !

20. prosince 2011 v 5:00 | Gurmánky M.N. |  O nás
Ach bože :D
cítím potřebu vám tady napsat něco o tom, jak je niky " jemná " :D víte, při pečení je často něco dělat jemně. V takové chvíly radši pošlete NIky pryč , protožeto zaručeně nedopadne dobře ! :D

Tak třeba jednou, když jsme dělaly ort, tak bylo potřeba přidat do těsta přepuštěné máslo ( pomalu rozpouštěné máslo, kterému se velmi opatrně při rozpouuštění sbírá pěna a nakonec se slije tak, že sraženina zůstane dole ) a ona ho dělala NIky . Já jsem u ní nenápadně stála a pozorovala. Když se NIky pokoušela sebrat pěnu nahoře, prakticky máslo vystříklo ven, s jakou to udělala vervou. Díky tomu , že škrábla lžičkou po dně hrnce, celou sraženinu rozehnala :P K akci " přepuštěné máslo " už lze snad dodat jen to, že ani slít máslo se příliš nepodařilo :D


Jednou jsme zase dělaly makronky . Ty jsou potřeba před tím ne se dají péct do trouby nechat " uschnout " . Protože jsme neměly kam plech položit, daly jsme ho na koberec v obýváku. Pak jsem jen pronesla větu : " NIky, hlavně do toho nešlápni ! Jasněěěě neboj...
- KŘUS
- NIKÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝ

Díky bohu šlápla jen na papír a makronky přežily :D

Je pravda, že já nejsem jemnost sama, radši se neptejte jak to dopalo, když jsem se poprvé snažila prosát mouku !

Čokoládovo-banánový dort s karamelem

19. prosince 2011 v 12:00 | G.Nikola |  Francouzská kuchyně

Čokoládovo-banánový dort s karamelem

Gateu au chocolat et a la banane avec caramel

Tenhle dort byl velice dobrý :) Krém byl hodně zajímavý ,jen ho bylo trochu málo . A těsto se nám v troubě trochu rozpadlo :D V krému bylo také oříškové máslo ( zezačátku jsme vůbec nevěděly ,co to je ) a pak jsme zjistily od Ivety ,že je to jen máslo s oříšky . Maruška byla z těsta úplně vynervovaná ,protože bylo hrozně tuhé a nešlo vůbec vyválet(praskalo a trhalo se) Nakonec to ale zvládla :) Pak musela ale podstoupit další velice náročnou zkoušku... dát to těsto,které se hrozně trhá do formy :D To taky ale hravě zvládla..sice jí to těsto několikrát padalo na linku a pak to tam zuřivě mačkala,ale je opravdu šikovná,že na něco takového měla nervy :DD V troubě po Maruščině těžké práci se to těsto na bocích úplně rozpadlo,takže málem vybuchla :)) Pak se ukázalo ale ,že toho krému je hrozně málomtak ani moc nevadilo,že boky dortu se úplně rozpadly :) Nakonec jsme to polily čokoládou a posypaly kakaem :)

Dort,který byl tak tenký,že se málem rozpadl A můžeme ho nazývat spíše koláčem.

Tady vidíte,jak tenký byl ten "koláč" . Pro milovníky kombinace čokolády,banánu a karamelu je tohle jako dar od boha :)

Rumovo-mandlové suflé

18. prosince 2011 v 10:30 | G.Nikola |  Francouzská kuchyně

Rumovo-mandlové suflé

Souflé au rhum et aux amandes

Tak tohle bylo první suflé ,které se nám povedlo ! Bylo normální a nebylo SYROVÉ !! Jen nám moc nechutnal,protože tam byl cítit hodně ten rum a těch mandlí tam bylo hodně... Velice jsme se bály tohoto receptu,tak jsme dělaly ( neuvěříte) jen čtvrteční dávku !! :D Takže jsme měly jen jednu misku toho suflé ,ale stálo to za to :) Nejdřív to těsto když jsme ho dělaly,tak vypadalo hrozně pěkně,ale pak když jsme tam přidaly mléko,tak najednou bylo tekuté jak voda.. málem jsme zešílely. Hrozně jsme se bály,jestli se vůbec povede,protože to těsto vesrocnání s jinými bylo šííleně tekuté... jenže výsledek byl přeci jen šťástný :)


Suflé jsme radši vyfotily už v troubě ,protože hned jak když se vyndá ven ,tak po pár minutách zplaskne. :)

Nový šlehač :)

17. prosince 2011 v 10:30 | G.Nikola
Jak asi víte,tak se nám nedávno rozbil šlehač.. a kvůli tomu teď u mně nemůžeme péct,protože nemáme čím šlehat. Ale MOŽNÁ od našich skvělých kamarádů ten skvelý šlehač dostaneme :) A víte jaký bychom si přáli ?
Buď tento:http://www.mall.cz/rucni-slehace/sencor-shm-5330 ,který je levný a je to robot !! Stojí jen 599Kč ;)
Vypadá celkem slušně ne ? Šlehač za 599 a v takovémhle stavu.. tak to je dobrý ne?



A nebo tenhle,který stojí 939Kč a je od značky Tefal a je opravdu dobrý ,jak cena tak vzhled .. už musíme jen zjistit výkonnost :D http://www.mall.cz/rucni-slehace/tefal-ht-41213e-prep-line
Ten se nám líbí přeci jen víc,protože má dobrou značku a je levný...

Co myslíte ,jaký šlehač je lepší ?? Pište komentáře :)

Jahodovo-pistáciové mille-feuille

17. prosince 2011 v 7:30 | G.Nikola |  Francouzská kuchyně
Ehm... noo,u tohohle mille-feuille jsme nebyly zrovna poctivé ... :)) Tady bylo listové těsto a poněvadž jsme neměly opět čas,tak jsme musely koupit to listové těsto. Krém byl taky povedený ,jen se trochu roztek :/ Do jahodového krému jsme daly konzervované jahody ,protože teď bychom jahody už asi nesehnaly... :D Ten krém byl z mascarpone (které jsme naštěstí v Bille koupily jako poslední ) ,šlehačky a jahod+pistácií . Mimochodem jsme dělaly jen poloviční dávku,protože se nám zdálo,že je toho moc :D

Jak vidíte ,krém v dezertu je trochu rozteklý,ale celou tuto tragédii obveseluje vzadu usměvavá Maruška :)

Na krém je potřeba : 120g mascarpone ,50g moučkového cukru , 15g drcených mandlí , 60g rozmačkaných jahod , 200ml smetany

Mascarpone s cukrem v míse zamícháme. Směs rozdělíme do dvou misek. Do první mísy dáme jahody a do druhé pistácie. Obe směsi dobře zamícháme. Pak přidáme do každé mísy ušlehanou smetanu a zamícháme. Oba krémy necháme vychladit.

Těsto: koupíme listové těsto . Listové těsto vyválíme na tenký plátek a vykrojíme na malé čtverečky. Troubu předehřejeme na 180 stupňů a necháme péc do zlatavě hnědé barvy. Před naplněním necháme těsto úplně vychladnout.

Čokoládový dortík s vanilkovou zmrzlinou

16. prosince 2011 v 7:30 | G.Nikola |  Francouzská kuchyně

©Tyhle čokoládové dortíky taky nebyly nic moc :/ Všechny se nám rozpadly totiž ,jen jeden zázrakem přežil. Takže jsme vám vyfotily ten nejlepší ;) Tady byla i domácí zmrzlina a na vrchu karamel,jenže my jsme jak asi víte pekly opět potají a navíc jsme neměly VŮBEC čas,protože jsem musela domů co nejdřív,aby se nestmívalo. Udělaly jsme tedy těsto a Maruška to upekla ..jako vždycky ( teda jen tenhle týden :D ) Košíčky nebyly zrovna ty nejlepší :/ Ehm.. všechny popraskaly ,ááále ( tomu neuvěříte ) jeden nám zůstal v celku !! Takže potlééésk :)))) Na něj jsme pak daly zmrzlinu,kterou jsme koupily :)
-recept podle Ivety Fabešové


My víme,fotka je příííšerná ,ale co se dá dělat? Maruščin foťák je už totiž pár desetiletí starý ,tak proto..základ ale snad vidíte :)
Chuť? Ta byla... noo... tak takhle: někomu chutnala a někomu ne, třeba Marušce ne ,ale její mámě ano ( já neochutnala)

Čokoládové dortíky s vanilkovou zmrzlinou

Gâteau au chocolat avec crème glacée à la vanille

Příprava:40 minut • Pečení: 30 minut • Počet porcí :10
Ingredience
90g másla • 170g kvalitní čokolády • 50g kakaa • 50g kukuřičného škrobu • 100g mouky • 1/2 lžičky prášku do pečiva • špetka soli • 2 vejce • 220g moučkového cukru • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu • 50 ml instantní kávy • vanilková zmrzlina ( může být jakákoliv )

Postup
Troubu předehřejeme na 180°C . Formy na muffiny vymažte máslem . V míse nad vodní lázeň rozpustíme čokoládu ,máslo,kakao. Dejte stranou a nechejte vychladnout. V míse smíchejte mouku ,kukuřičný škrob,sůl a prášek do pečiva. V jiné míse ušlehejte (asi 4 minuty) vejce ,cukr a extrakt do světlé pěny. Použijte elektrický šlehač.Vaječnou směs a kávu smíchejte s čokoládou .Poté postupně přidávejte moučnou směs. Těsto dejte do forem a pečte asi 30 minut. Po upečení a vychladnutí ozdobte zmrzlinou :)

Poznámka: •Pokud byste nemělivanilkový extrakt ,není nutné ho tam dávat . Jestliže ho tam budete chtít a jste z Prahy ,tak jděte určitě do Globusu a tam při pozoroném hledání ten extrakt najdete nebo můžete také do Fialy. Jenže když nebudete mít třeba čas a tu vůni vanilky tam chcete,tak stačí,když koupíte vanilkový lusk,který jde lépe sehnat ,akorát je drahý (cca 50Kč) . •Kukuřičný škrob určitě seženete ve velké samoobsluze v kategorii ,kde najdete i Solamyl. Kukuřičnému škrobu se také říká maizena.
Tip: •Místo zmrzliny můžete použít třeba šlehačku.•Pokud nemáte rádi chuť kávy,tak tam dejte jen polovinu ,nebo nahraďte kakaem ,protože ta káva tam je opravdu hodně cítit.•Jestli nemáte formy nebo košíčky na muffiny ,tak to můžete dát určitě třeba do kulaté dortové formy nebo jestli máte pouze košíčky ( normálně se dávají košíčky do té formy a pak se to v těch košíčcích peče,aby držel ten dortík tvar) ,tak dejte tři košíčky na sebe a pak pečte ,aby vám to drželo tvar .Kdybyste to pekli jen v jednom košíčku,tak by se vám to rozteklo a měli byste to těsto do všech stran. :)
Hodnocení: Myslím si,že tenhle recept nebyl zrovna mezi nejlepšími,ale rozhodně s domácí zmrzlinou a karamelem by byl skvělý.




Lanýže, nemyslím houbu, myslím prostě lanýže...

15. prosince 2011 v 12:25 | Gurmánky M.N. |  Francouzská kuchyně
Lanýže lanýže lanýýže
většina z vás si asi představí houby že ano. Když vám řeknu Trufflé , tak už většině z vás dojde o co jde... no ano, myslím takové ty nepečené čokoládové kuličky.

Dělaly jsme je nedávno, a jedná se vlastně jen o svařené máslo, čokoládu a smetanu . Pak se všechno vychladí a tvarují se kuličky , které se obalí v kakau . To nezní složitě, co ? Je to ovšem velmi působivé a dobré. Chutě můžete obměnovat jakkoliv ! Můžete použít hořkou, mléčnou nebo bílou čokoládu, na tom nesejde ! Můžte je obalit v kokosu, kakau oříšcích, pistáciích nebo třeba griliáši ! Můžete do nich přidat trochu medu, prostě jak chcete !

My jsme dělali z hořké čokolády obalené v kakau. Všem hrozně chutnali a jedli je a jedli...Nám ale nebyla příjemná ta hořkost a hlavně byloi hrozně syté . Proto je dneska chci vyzkoušet jako cukrový ale ze sladké, bílé čokolády, a jsem na to opravdu zvědavá...

a tak nezapomeńte, pokud chcete přidat na vánoční stůl ještě jeden druh cukrový, nebo chcete optěšit příbuzného, zabalte tyhle kuličky do celofánu a převažte mašlí, každý si je prostě zamiluje...


Čokoládový dort s karamelovým krémem

15. prosince 2011 v 7:30 | G.Nikola |  Francouzská kuchyně

Čokoládový dort s karamelovým krémem

Gâteau au chocolat avec crème caramel

Tento dezert byl ..jak se to dá říct ? Jak se nám vlastně povedl ? Chuťově byl skvělý,ale v postupu jsme měly jednu velikánskou chybu .. Tak je dobrý nebo ne ?? Tak já vám to tedy vysvětlím...
Ten den ,co jsme dělaly čokoládový dort s karamelovým krémem ,tak jsme dělaly i obrácený fíkový dort ,takže v tom byl trochu zmatek. Mezitím ,co já jsem dělala karamel s fíky a málem jsem vybuchla vzteky jak šííleně dlouho trvalo udělat ten karamel,tak Maruška dělala těsto na čokoládový dort. Když jsme byly hotové se vším a pekl se už čokoládový dort a měly jsme všechno uklizené ,najednou vidíme na stole kostku másla a říkáme si,co tady dělá,když jsme už všechno měly použit ? Maruška se koukne do kuchařky a zvolá : JUPS! Já jsem hned po Maruščině citoslovci pochopila,co se děje... zapomněly jsme dát do těsta celou kostku másla !!! Ach... Pak jsem Marušku utěšovala ,že to má jednu dobrou stránku,že aspoň zjistíme ,jak dopadne těsto,do kterého zapomenete dát celou kostku másla . Mezitím jsem už bohužel musela odejít ,takže až večer ,když jsem jí zavolala,tak jsem se mohla dozvědět výsledek. A víte jak to dopadlo ? Skvěle ! Každýmu to těsto hrozně moc chutnalo ! Bylo vláčné a hezky i nadýchané.. takže naštěstí to nebyla taková tragédie ,jako když jsme s Maruškou zapomněly dát do piškotového těsta olej ( těsto bylo hnusné a i tvrdé) ... V dortě měla být i domácí karamelová zmrzlina,ale poněvadž byla zima,tak jsme s Maruškou usoudily,ze tam dáme jen karamelový krém :) Tenhle dezert je sice poněkud náročnější ,když to uděláte i se sorbetem a zmrzlinou,jenže rozhodně stojí za to,ho udělat :)


Recept:
Příprava: 70 minut • Chlazení : 2 hodiny • Peční : 25 minut
Ingredience na těsto:
300g kvalitní čokolády • 230g změklého másla(!) • 6 vajec-žloutky a bílky zvlášť • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu • 15g hladké mouky • 70g drcených mandlí • 1/2 lžičky mandlového extraktu
krém:
Půl konzervy karamelového salka • 1 kelímek smetany ke šlehání

Postup:
-těsto
Troubu předehřejeme na 180°C . Formu vyložte pečícím papírem .V malé míse na vodní lázni rozpusťte čokoládu a máslo.Sundejte z lázně a nechejte vychladnout. V míse smíchejte žloutky s cukrem do světlého krému.Přidejte extrakty a vychladlou čokoládovou směs.Bílky se dvěma lžícemi cukru ušlehejte do tuha .Mandle smíchejte s moukou .K čokoládově směsi přidávejte bílky střídavě s moukou.Těsto dejte do formy a pečte asi 25 minut.Nechejte vychladnout.
-krém
Ušlehejte smetanu ke šlehání a smíchejte se salkem .

Poznámka: pokud byste doma přeci jen neměli máslo,tak víte,že ho tam nemusíte dávat :D
Tip:Dort můžete jakkoliv ozdobit. Byl by skvělý třeba i s polevou nahoře a posypaný mandlemi.
Hodnocení: Na to,že jsme tam zapomněly dát kostku másla,tak byl neuvěřitelně dobrý ! :)