Prosinec 2011

Obrácený fíkový dort s rozmarýnem

14. prosince 2011 v 7:30 | G.Nikola |  Francouzská kuchyně

Obrácený fíkový dort s rozmarýnem

Tarte retournée aux figues et au romarin

Tenhle recept jsme opět dělaly "narychlo" . Byla jsem u Marušky,když jsme dělaly horní vrstvu a těsto. Bohižel jsem pak musela na doučování,takže to upekla Maruška. Koláč vypadal velice pěkně a byl hodně zajímavý. Když jsem večer Marušce zavolala,ječela mi do telefonu,že už nikdy tenhle dort dělat nebude :D A víte proč ? Protože ta hmota,co měla být nahoře byla vlastně karamel se sušenými fíky . Jenže jí ta hmota totálně ztvrdla ,takže musela tu hmotu zase krátce povařit,aby se ji rozpustila,jenže při tom ohřátí jí ty fíky absolutně změkly,že byly jako kaše... :D Takže ta hmota byla až moc měkká ,dá se říct kašovita ,tak tu hmotu Maruška zase musela nechat trochu ztuhnout. Pak ,když to nechala ztuhnout ,tak tu hmotu tam do ty formy musela naplácávat,jako kdyby právě modelovala nějaký hrnek. Pak tam s radostí vylila to těsto a začala péct. Marušce ten fíkový dort sice chutnal,ale říkala mi,že by si ho už nedala ( nevím proč :D )

Vypadá zajímavě,co myslíte ?
Recept je podle Ivety Fabešové , velice se mi líbí její fráze na konci : Francouzská magie-to,co se zdálo být dole,je najednou nahoře.

Recept:
Příprava: 50minut • Pečení:1 hodina
Ingredience na horní vrstvu:
12 sušených fíků • trocha rozmarýnu • 80g másla • 140 g moučkového cukru • 100g třtinového cukru • šťáva z jednoho citronu (nemusí být)
Těsto:
250g másla v pokojové teplotě • 250g třtinového cukru • 4 vejce • 250ml zakysané smetany ( pokud byste měli doma jen jednu zakysanou smetanu,zbytek můžete nahradit i bílým jogurtem)• 380g mouky s 1 lžičkou kypřícího prášku • 2 čajové lžíčky skořice

Postup
-horní vrstva
Troubu předehřejeme na 180°C . Máslo ,cukry a šťávu dejte do hrnce a zahřívejte ,až cukr zkaramelizuje . Fíky rozřízněte podél a vhoďte do karamelu .Přidejte rozmarýn . Vařte ,dokud fíky nezměknou. Dortovou formu vyložte pečícím papírem a nalijte do ní karamelovou hmotu.

-těsto
Máslo s cukrem vyšlehejte do světlé pěny .Poté přidejte vejce a zakysanou smetanu .Přimíchejte mouku a skořici. Vše smíchejte a těsto nalijte do formy s fíky.Vložte do trouby a pečte asi jednu hodinu.Po upečení dort vykloupte z formy.

Pokud byste ssi s něčím nevěděli rady,tak napište komentáře :)

Knihovnička na Vánoce...

13. prosince 2011 v 10:30 | G.Nikola |  Rady a tipy
Na Vánoce bych určitě někomu dala kuchařku,samozřejmě jen tomu,koho vaření-pečení-smažení zajímá. Dostat knížku je něco hrozně pěkného. Je to lepší než dostat dárek za milíony korun... je to velice pěkné a milé,rozhodně pro někoho,kdo má rád knížky nekupujte nějaké věci za tisícovku,určitě mu kupte k nějkému dárku i knížku..ta udělá vždycky radost :)

Dobrá kuchařka pro dárek na Vánoce by byla určitě třeba :
1. 1000 nápadů na zdobení dortů a dezertů od S.Salamony a G.M.Brown za 359Kč. Je to skvělá inspirace pro každého cukráře . Najdete tam 1000 fotografií různých dezertů,dortů... Rozhodně tam najdete skvělé nápady.. :)
2.Slavnostní pečení s Ivetou od Ivety Fabešové bych na 1000% doporučovala.. je to tak úžasná kuchařka ! Má krásné obrázky,dobré recepty ,které se vztahují na každou určitou slavnost.. třeba narozeniny,párty , apod. ... S Ivetou se opravdu nenudíte ;)
3.Iveta & Sladká Francie je další mezi úžasné kuchařky Ivety Fabešové ( Byla vydaná roku 2010 jako 1. Ivetina kuchařka ) Je tam skvělých 70 receptů,které prošly i našima rukama :)
4.Edice kuchařek od Apetitu . Koláče,Polévky,Maso,Brambory,Párty,Saláty...
V těchto kuchařkách najdete skvělou inspiraci ! :)
5.365 good reasons to sit down to eat od Stéphane Reynaud,Murdoch Books za 925Kč . Tato nápaditá kuchařka má kouzlo v tom,že je na jeden celý rok,takže na jeden den-jeden recept. Máte tam také krásně eozdělené ty recepty podle měsíců a týdnů.. s ní se rozhodně nudit nebudete ;) ( je v angličtině)
6.Máte vy nebo vaši příbuzní nebo přátelé rádi Itala v kuchyni ? Tak neváhejte a kupte si kuchařku od Emanuele Ridiho s jménem : S Italem v kuchyni III. :)
7.Co takhle si spestřit fakta o makronkách a koupit si kuchařku od slavného Pierre Hermého ? Kuchařka je v angličtině a jmenuje se Macarons .
8.Slices ... nově vydaná kuchařka v angličtině pouze pro mlsaly :D S tole kuchařkou se zaručeně nudit nebudete , má krásné fotografie a skvělé recepty :)

Jestli máte nějaké další tipy.. tak neváhejte a pište ! :)

Omyly

12. prosince 2011 v 8:42 | Gurmánky M.N. |  Rady a tipy
Ano každý z nás samozřejmě umí jít na google, napsat tam : největší omyly v kuchyni a zkopírovat si to na blog. Jak trapné Proč? Tenhle blog je autorský, jsou na něm autorské články a na všechny máme autorská práva. Proto z googlu nebudeme kopírovat článek, ale napíšeme vám sem omyly, která máme z vlastní skušenosti ;)


1. práškové potravinářské barvy jsou dobré
BLBOST !
pokud chcete barvitkrém, tak to ještě můžete použít, i když vám tam pořád zůstanou malé ťuplíky. Ovšem pokud chcete barvit potravinářskou hmotu, tak nikdy, ale opravdu nikdy nepoužívejte práškové barvy. Nekupujte ani tekuté, kupte si GELOVÉ. Nejlevněji je najdete na : eshop-lilie.cz kde mají i super levné potahovací hmoty ;)

2. Sušené droždí nahradí to čerstvé
Sušené droždí je prostě špatné !!!!! Těsto pořádně nenakyne, nebudete mít žádný kvásek, prostě je to sporstá náhražka !

3. Sůl se dává jen do slaných jídel
HAHAHA, tohle jsem opravdu četla někde na internetu a musela jsem se zasmát. Je to sice trošku zvláštní, ale skoro v každém receptu je špetka soli....proč ? nevím, ale zkusím vám to zjistit :D

4. Vyšlehat bílky je sranda
Ehm...myslím že když jsme s Niky začali péct, tak jsme dobrý půlrok neumli vůbec udělat sníh...vždycky byl tekutý. Sníh šlehejte v naprosto suché nádobě, a do bílku se nesmí dostat žádný žloutek a šlehat musíte tak dlouho, dokud když nakloníte mísu bílek zlstane na svém místě. Když sjíždí dolů, ještě není. nesmíte ale šlehat moc dlouho, protože bílek by se pro změnu přešlehal, a dezert by bl stráááášně suchý

5. Pečení , cukrařina a kuchařina vůbec nejsou náročné

Myslím že nuvěří ten kdo nevyzkouší. Pokud pečetejen tři složitější recepty za den, jste naprosto vyřízení a máte pocit že máte v hlavě místo mozku vajíčko. Představtže si jaké to musí být mnoho hodin v cukrárně kde lítáte šleháte, zvedáte mícháte pečete zdobíte mažete a krájíte. Možná sevám to nezdá, ale ( pokud samozřejmě nepočítám horníky a dělníky ) je to jedna z fyzicky nejnáročnějších prací. Ještě náročnější je ale většinou kuchařina v restauraci. Pokud teda někdo nevede restauraci stylem : rozmraž a osmaž... No zkrátka věřte, že za dvacet let téhle práce budete mít svaly jako rambo a budete vyřízení :)


Tak tady je několik omylů, která jsou 100% pravdivé, nebojte se :)

Blaubamex !

12. prosince 2011 v 5:00 | Gurmánky M.N. |  O nás
Ach bože...taky nkdy děláte divné, potrhlé nebo úchylné věci ? My teda rozhodně ano, a nehodláme s tím přestat :D Proč sedět jak pecka na židli a pozorovat spolužáky jak lítají po třídě, chchtají se nabo si o hodině posílají dopisy ? Copak má nějakou cenu jen sedět a kroutit nad nimi hlavou ? Ne nemá, pak si života opravdu neužijete! :)

Jedna z našich nejnovějších úchyláren je posíláni dopisů...obě totiž moc moc rádi dostáváme poštu, tak si posíláme dopisy. Ten co jsem dostala od Niky je tak úchylný, že vám ho sem prostě musím přepsat :D :


Ahoj Maruško,¨
jsem moc ráda že jsem tě poznala :)
Občas si říkám, jestli nejsi mimozemšťan !!!!
Nebo ještěrka...
Nevím ani proč si to říkám... :D
Co to znamená fašismus ???
Tihehohohyha...BLAUBAMEX!
Rio Mare Mexicana! Intalatisimeee...3X porce prosím
Teď pár normálnějších otázek :
Seš Upír ?!?!
Tak jooo..teď fakt...
seš z hodinovejch ručiček?!?!
Tak jooo, jéžiš ! Vážná otázka
Máš mě ráda?
Opravdu ?
Seš si jistá ?

Seš CHLAP nebo ŽENSKÁ ?!?!
Antarktida...je tam někdy horko ?
Mám tě moc rád, tvá Mimnka

Dárky... jak jste na tom ?

11. prosince 2011 v 7:30 | G.Nikola |  O nás
Už se blíží Vánoce.. jak jste na tom s dárkama? Co běžně svým přátelům, rodině apod. dáváte ? Na Vánoce většinou lidé kupují asi o tři nebo dva týdny dříve.. a co týdny ? Dokonce i měsíce ! Jenže když kupujete hodně brzo,tak nic skoro neseženete a když kupujete třeba dejme tomu den před Vánoci ,tak je všechno vyprodané.. co s tím ? Nejlepší je ,když koupíte něco buď před třemi nebo dvěmi týdny. To je podle mě nejlepší. Už jsem dokonce začala kupovat dárky včera ;) Pokud byste náhodou nestihli někomu koupit dárek ,tak určitě nejlepší dárek bude ,když tomu dotyčnému něco vyrobíte z lásky :) Nebo něco upečte ! To by bylo taky pěkné :)
A pokud si si nevíte rady s tím ,co někomu koupit ,tak tady je pár tipů :
1.Pokud je váš přítel milovník čokolády,určitě mu kupte čokoládu značky Lindt.. jediné snad kvalitní a dobré čokolády v Čechách.
2.Nebo jestli je vaše maminka milovnice pečení ,tak na 100% kupte třtinový cukr s vanilkou ,který stojí 599Kč na.
3.Krásné kuchyňské zástěry !! Lepší nenajdete ...
4.Klasický čaj...
5.Něco co provoní celý byt ...
6.Kuchyňské pomůcky jako je nůž,pánev,vařečka,hrnce... dobrá značka by byla třeba Tescoma nebo Mauviel-ti mají přímo luxusní hrnce :)
7.Víno ?? :D Velké a skvělé víno nazvané EdelSpitz 1884 ,které vyrobili jako před 130ti lety.. opravdu drahá a luxusní záležitost za 5000Kč za lahev (1,5l) víno můžete koupit v dobrých vinotékách.
8. Rozhodně doporučujeme kuchařku !! :) Třeba od Ivety Fabešové - Slavnostní pečení s Ivetou , nebo Sladká Francie ... :) Nebpo sežeňte kuchařku od Pierra Hermeho-makronky ,nebo kuchařku od Julie Child v angličtině..

Tak přejeme Vám šťastné nakupování ;)

Ámen...

10. prosince 2011 v 7:30 | Gurmánky M.N. |  O nás
Včera 4.12.2011 v neděli nám zesnul náš úžasný a výkonný šlehač... MATSUI. Ušlehaly jsme s ním přes 70 receptů... od prvních lívanců po Suflé... Byl vždy naším úžasným šlehačem. Měly a máme a vždycky budeme ho mít rády. Bez něho je to jako člověk bez srdce ,pták bez křídel nebo dítě bez smíchu... :'( Navždy bude náš 1. šlehač , naše 1. kariéra, naše 1. srdce.. bude velmi težké najít stejný tak dobrý šlehač..ale MATSUI by starý..už nemohl dál. A kdyby žil dál,bolelo by ho to..

A proto věnujeme Matsuimu krásný ,veselý a šťastný "život" v nebi...


Matsui se smrtelnou tváří s tělěm popsaným gurmánkami.. vzkaz na rozlouceni . :(


Matsui ve svém hrobě ...


A nakonec.. Matsuovo hrob ... Ámen...

Něco nového !!

9. prosince 2011 v 8:00 | Gurmánky M.N. |  O nás
Jestliže byste měli čas,tak jděte na facebook , pokud ho máte a tam najdete naši stránku :) Už jsme ji založily před dlouhou dobou,ale věnovaly jsme se spíše blogu. Teprv teď jsme se na ni vrhly :)
Pokud byste byli tak ochotní ,tak zmáčkněte na To se mi líbí prosím :) Předem děkujeme :)

Tajemný bílek

9. prosince 2011 v 7:30 | G.Nikola |  Rady a tipy
Bílek je opravdu zajímavá věc , bez něj bychom se opravdu neobešly . náš tzv. první pokus s bílky byl tragický , protože jsme v tu dobu ani nevěděly co je to šlehač :D tak jsme se pokoušely ušlehat bílek rukou ( dělaly jsme pusinky ) ajééééje .. to dopadlo :/ opravdu v dnešní době asi samotnou metličkou nikdo nešlehá co ?? Ale pokud se budete snažit být podobnými Julii Child , tak sméle do toho ! Aspoň budete mít svaly tak jako my nemáme :))) ( opravdu naše "svaly" jsou sotva vidét v mikroskopu ) . Nakonec jsme našly zahrabaný šlehač ve skříni a zkusily jsme ho použít ... výsledek byl na HRANICI zkázy , ale pozor ... jen hranici ! :) pusinky chutnaly neskutečně divně a hnusně , ale v Maruščině rodině se po nich zaprášilo . Pak jsme postupně dělaly dál recepty s bílkem , který se musel ušlehat . Mezitím jsem také dostala radu , že jestli chceme poznat , jak je bílek hotový tak si musíme dát smíh nad hlavu a jestli spadne tak je špatně ušlehaný a jestli zůstane v míse tak ušlehaný špatně není - je hotový. Nejdříve jsme měly dost velkou depresi z toho , že si máme ten bílek dát nad hlavu , ale nakonec jsme to jen trochu naklonily a jestli byl hotový nebo ne , tak jsme to hned poznaly :) . Nejhorší dezert s bílkem je podle mě ille flotante .. to bylo tak nechutné !! - doporučuji nezkoušet ! :) Pokud byste to zkoušeli , tak až si dáte bílek do mikrovlnky , tak to tam méjte trochu déle , ať je bílek hotový... A jak ušlehat bílek správně ? Stačí , když budete mít kovovou (nerezovou) ,suchou a zároveň čistou mísu , bílky v pokojové teplotě , lžíci cukru ( nemusí být ) , dobrý šlehač a hlavne silné ruce :) Připravíte si mísu , do ní dáte bílek a budete šlehat . Až vám ten bílek začne "bělit" a bude celkem tuhý tak přidejte lžíci cukru . Šlehejte dál dokud nebudete mít tuhý sníh. Postupně při tom šlehání naklánějte mísu a když vám ten bílek bude po míse klouzat dolů tak není hotový . Jestli vám nebude klouzat dolů tak je hotový a určitě ho nešlehejte dál pokud nebude padat z mísy , protože ho můžete lehce přešlehat . Bílky lze také poznat podle toho , že když metličku se sněhem vyndáte , tak vám tam zǔstane taková pevná lesklá špička a bude držetbtvar samozřejmě :)
Určitě bych jako nejlepší těsto z ušlehaných bílků doporučovala kokosky, pokud jste takový milovníci jako kokosu jak my :) jestli máte víc informací o bílku , tak pište :)

Hlavně nezapomeňte , že vajíčko je zlato kuchyně :)

PS.: Nikdy nezapomínejte ,že když děláte nějaký dezert , který obsahuje samotný sníh a budete ho chtít spláchnout do záchoda ,tak nesmíte ten bílek splachovat , protože se nadnáší a pokud ho tam spláchnete,tak ho budete muset nakonec vytahovat ručně.. mluvíme z vlastní zkušenosti.

Karamelová klícka - jednoduchá dokonalá

8. prosince 2011 v 7:30 | Gurmánky M.N. |  Rady a tipy
karamelová klíck = co to je?
POtřebujete : dobrý karamel ( 15 dkg cukru a 150 ml vody - na pánev - STÁLE MÍCHAT - dokud není zlatavě hnědý ) - Pozor to je tuhnoucí karamel nejlepší na ozdoby

dále naběračku
malinké množství oleje
vnější stranu naběračky (čili tu část do které NELZE nic nabrat) pomažeme malinkým množstvím oleje (tenoučkou vrstvu) a položíme . poté vezmeme karamel, a dáme ho do zdobičky nebo na lžíci - a na naolejovanou stranu naběračky v tenkých proužcích tvoříme mřížku. Dáme do ledničky pořádně zatuhnout. poté opatrně snadno klícku sundáme z naběračky - a je hotovo :-)
(dneska testováno - můžete vyzkoušet a pak poslat příběh do naší SOUTĚŽE :-) )
Je to hrozně krásné a jednoduché (můžete plnit krémy, ovocem, pusinkami ale i marcipánem nebo těstem :-) )

Nebojte se , i tady se Vánoce chystají...

8. prosince 2011 v 0:01 | Gurmánky M.N. |  O nás
Moc Vánočně to tady nevypadá. Samozřejmě chceme Vánoční design, ale naše obvyklá grafička má pauzu. Ovšem protože jsme zastánci klasických Vánoc, tak tady týden před Vánoci najdete recept na skvěle vanilkové rohlíčky, linecké, kokosky a hlavně, LUXUSNÍ pravou úúžasnou Vánočku ( RECEPT JE OD MAJÍ PRAPRA BABIČKY! ) takže se nebojte, víme že jsou Vánoce. Ale každý asi víte, že už je advent...Apokud si chcete zpříjemnit všední náročné pošmůrné dny, tak si každý všední den od 17:40 na Primě ADVENTNÍ PEČENÍ S IVETOU. Ano ano ano naše milovaná úžasná a skvělá Iveta, se kterou se známe osobně má nejen v prodeji DVĚ kuchařky, ale běží i pořad na TV Paprika mlýnek na recepty a hlavně adventní pečení. POřad trvá jen deset minuek ale je krásný milý jednoduchý a hlavně, uvidíte v kuchyni tu nej nej nej nej nejtalentovanější ženu pod sluncem. Takže nebojte se, a nebo možná pokud vás Vánoce deptají tak bohužel, tady Vánoce letíííí :D

Pomerančový dort...blééé

7. prosince 2011 v 17:23 | Gurmánky M.N. |  Francouzská kuchyně
Ach jo...pamatujete si na článek o pomerančovém koláči ? Jak byl skvělí ? Tak tenhle dort, byl praví opak...
Bylo to těsto s pomerančovým krémem. Nic víc nic míň. Ach jo, když jsme měli plnou mísu těsta, že z ní div nepřeteklo, byli jsme přesvěčené jak vysoké bude. Zbývalo přidat už jenom máslo. Když ho tam NIky dala, udělalo těsto najednou "PLOPT" a bylo ho naprosto po dně. Nebadí ! Řekli jsme si, nalily ho do formy a dali péct . Když jsme těsto upekly, a viděli malou, navinou placičku, řekli jsme si že to uděláme jako koláč a krém nalijeme nahoru. Těsto jsme šouply na balkon pořádně ho někdo schladit. Zbýval už jenom krém. Bylo v něm máslo, pomerančová kůra, pomerančová šťáva, moučkový cukr, a dvě vejce. To všechno se dalo na plotnu a hrozně dlozho se vařilo, dokud nevznikl husý krém. Hustý krém nám opravdu vznikl, to ano a když vychladl, byl tuhý jako by v něm byla želatina . To nás samozřejmě povzbudilo. CHYBA! Krém jsme nalily na těsto a znovu do lednice. Když jsme pak dort vyndali, vypadal trochu jako by na něm byl roztavený sýr. Ale co, řekly jsme si, jsou v tom samá dobré ingredience, tak proč by měl nebýt dobrý ? Ach jo jaká chyba. Těsto sice nebylo nijak světové, ale zase ne takový propadák. Ach bože ale ten krém...chutnal asi jako by ho někdo zvrátil, vyloučil nalil do mísy a kidnul na těsto. No prostě tohle nebylo to pravé ořechové ! :D


Karamelovo jablečný koláč

4. prosince 2011 v 20:46 | G.Nikola |  Francouzská kuchyně
Dnesk jsme taky dělaly Karamelovo jablečný koláč... taky nebyl nic moc noo... Když jsme dělaly těsto ,tak bylo tak úžasně voňavé !!! (byla tam skořice) a říkaly jsme si.. joo tak tenhle koláč bude určitě dobrý :D JENŽE když jsme dělaly karamel ,který trval minimálně 30 minut,tak jsem začala na Marušku ječet : Maruuuu !!! Ja se na to snad vybodnu !!! Aaargh... Tak karamel se trochu připálil. Vylily jsme karamel do formy a pak jsme musely ty jablka ( který jsme strouhaly minimálně 2 hodiny !!!) dat do tý formy... jenže ta pánev byla šííleně těžká .protože ty jablka měla asi 2 kg a + ta pánev to byla snad 1 tunaa !! grrr... nakonec jsme to ale se ctí zvládly. Koláč se pekl jen 1 hodinu,ikdyž se měl péct 1 hodinu a půl.Pekl se jen 1 hodinu,protože Maruška musela odejít rychle domů protože se stmívalo a její mamka by jí zabila ,kdyby šla domu za noci. Tak koláč po vytažení byl doslova potopený,protože ty jablka měly šíííleně moc sťávy a ještě k tomu se měl plech polít vodou..takže samá voda. Naštěstí byl ten koláč alespoň chuťově dobrý... Ach joo..


Hrozný ,co ? Tak alespoň jsme to zkusily :)
Recept je samozřejmě od Ivety FAbešové ;) Určitě nám napište vaše názory do komentářů :)

Další opakovaný pokus .. suflé !

4. prosince 2011 v 19:29 | G.Nikola |  Francouzská kuchyně
Ach ..to suflé !! Tentokrát ( dělaly jsme suflé 50/50 od Ivety Fabešové z kuchařky Iveta a Sladká Francie ) bylo mnohem lepší to těsto ,ale chuť ..byla stejně hnusná..taková syrová.. prostě hrůza ! Vůbec nevíme,jakou děláme chybu. Těsto máme stejné jako na internetu ,jenže chyba je v tom,ze to asi nějak špatně upečeme nebo něco takovýho... Jenže gurmánky se stejně nevzdávají !! Příště bude na řadě Rumovo-mandlové suflé ! :)


Tak takhle vypadalo to hrozné suflé... hlavně se nám nesmějte :D
A jaké máte vy zkušenosti se suflé ? Pište komentáře :)

Opravdu potřebujeme pomoci....

2. prosince 2011 v 18:44 | Gurmánky M.N.
Omlouváme se za tak hloupý článek, sice nen náš zvyk nějaký takový psát, ale nutně potřebujeme nový design. Bohužel slečna co nám ho dělá vždycky nemůžu :( A tak vás ze srdce prosíme, umíte někdo vyrábt designy ???? Šlo by o vánoční vzhled, na kterém by bylo cukrový, vánočka jehličí a tak. Na Vánoce prostě klasiku....děkujeme moc, ozvěte se do komentářů.....


Jo a máme dobrou zprávu :D jak už asi víte tak za tenhle rk se snažím upct všechny recepty z jedné kuchařky. Po víkendu už jich ale bude zbývat jen 9 !!! :D Za tenhle týden totiž uděáme deset receptů. O víkendu čtyři a šest už máme :) držte nám palce