Čokoládový dort s karamelovým krémem

15. prosince 2011 v 7:30 | G.Nikola |  Francouzská kuchyně

Čokoládový dort s karamelovým krémem

Gâteau au chocolat avec crème caramel

Tento dezert byl ..jak se to dá říct ? Jak se nám vlastně povedl ? Chuťově byl skvělý,ale v postupu jsme měly jednu velikánskou chybu .. Tak je dobrý nebo ne ?? Tak já vám to tedy vysvětlím...
Ten den ,co jsme dělaly čokoládový dort s karamelovým krémem ,tak jsme dělaly i obrácený fíkový dort ,takže v tom byl trochu zmatek. Mezitím ,co já jsem dělala karamel s fíky a málem jsem vybuchla vzteky jak šííleně dlouho trvalo udělat ten karamel,tak Maruška dělala těsto na čokoládový dort. Když jsme byly hotové se vším a pekl se už čokoládový dort a měly jsme všechno uklizené ,najednou vidíme na stole kostku másla a říkáme si,co tady dělá,když jsme už všechno měly použit ? Maruška se koukne do kuchařky a zvolá : JUPS! Já jsem hned po Maruščině citoslovci pochopila,co se děje... zapomněly jsme dát do těsta celou kostku másla !!! Ach... Pak jsem Marušku utěšovala ,že to má jednu dobrou stránku,že aspoň zjistíme ,jak dopadne těsto,do kterého zapomenete dát celou kostku másla . Mezitím jsem už bohužel musela odejít ,takže až večer ,když jsem jí zavolala,tak jsem se mohla dozvědět výsledek. A víte jak to dopadlo ? Skvěle ! Každýmu to těsto hrozně moc chutnalo ! Bylo vláčné a hezky i nadýchané.. takže naštěstí to nebyla taková tragédie ,jako když jsme s Maruškou zapomněly dát do piškotového těsta olej ( těsto bylo hnusné a i tvrdé) ... V dortě měla být i domácí karamelová zmrzlina,ale poněvadž byla zima,tak jsme s Maruškou usoudily,ze tam dáme jen karamelový krém :) Tenhle dezert je sice poněkud náročnější ,když to uděláte i se sorbetem a zmrzlinou,jenže rozhodně stojí za to,ho udělat :)


Recept:
Příprava: 70 minut • Chlazení : 2 hodiny • Peční : 25 minut
Ingredience na těsto:
300g kvalitní čokolády • 230g změklého másla(!) • 6 vajec-žloutky a bílky zvlášť • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu • 15g hladké mouky • 70g drcených mandlí • 1/2 lžičky mandlového extraktu
krém:
Půl konzervy karamelového salka • 1 kelímek smetany ke šlehání

Postup:
-těsto
Troubu předehřejeme na 180°C . Formu vyložte pečícím papírem .V malé míse na vodní lázni rozpusťte čokoládu a máslo.Sundejte z lázně a nechejte vychladnout. V míse smíchejte žloutky s cukrem do světlého krému.Přidejte extrakty a vychladlou čokoládovou směs.Bílky se dvěma lžícemi cukru ušlehejte do tuha .Mandle smíchejte s moukou .K čokoládově směsi přidávejte bílky střídavě s moukou.Těsto dejte do formy a pečte asi 25 minut.Nechejte vychladnout.
-krém
Ušlehejte smetanu ke šlehání a smíchejte se salkem .

Poznámka: pokud byste doma přeci jen neměli máslo,tak víte,že ho tam nemusíte dávat :D
Tip:Dort můžete jakkoliv ozdobit. Byl by skvělý třeba i s polevou nahoře a posypaný mandlemi.
Hodnocení: Na to,že jsme tam zapomněly dát kostku másla,tak byl neuvěřitelně dobrý ! :)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama