Batáty

21. ledna 2012 v 12:00 | G.Nikola |  Rady a tipy
Batáty jsou sladké brambory. Mají různý tvar i barvu-žlutou,bílou,fialovou,oranžovou... . Tyto brambory jsou v Americe jen jako potravina chudých ,ale pro gurmány je jako zlato na konci duhy ! :)
Tyto brambory se mohou jakkoliv teplně vypracovat. Můžeme je péct,vařit,smažit i dusit :) Batáty můžete péct i ve slupce a po upečení oloupat. Upečenou bramboru můžete poznat klasicky u normální brambory - propíchnete bramboru vidličkou. Nebo to můžete poznat tak,že popraská a vyteče z ní šťáva.
Jak dobře nakupovat batáty? Batáty vybírejte podle červené slupky.Radši ale nekupujte brambory s pomačkanou slupkou a skvrnami.
Jak dlouho je můžeme skladovat ? Přibližně týden,ale jestliže je chcete mít opravdu hodně hodně dlouho,tak je dejte do mrazáku ;)
Zajímavosti:
•Používají se na obnovu půdy do pěstování bavlny.
•Ikdyž jsou velice podobné s bramborami ,nejsou s nima botanicky spřízněné.
•V 19.století se z nich v Americe dělalo lepidlo na známky.
•80% batátů z celé světové produkce se pěstuje v Číně.
•Na Tchaj-wanu se ze sladkých brambor vyrábí etanol jako palivo.
Batáty můžete osmažit i jako sladké hranolky :)

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama