Exotické ovoce a zelenina 2.díl

31. ledna 2012 v 12:22 | Gurmánky M.N. |  Rady a tipy

Melouny

MELOUN VODNÍ (původ:Jižní Amerika,Brazílie)
Plody jsou kulaté,případně mírně protáhlé.Kůra bývá tlustá a hladká ,modrozelené až zelenožluté barvy .Některé druhy mohou být i síťované či s pruhy.Obvykle v plné sezoně dosahují váhy až 15kg.Dužina je jasně červená a křehká .Známé jsou i žlutomasé druhy či varianty bezsemenné.

MELOUN CUKROVÝ GALIA (původ:Jižní Amerika,Brazílie)
Plod má nažloutlou kůru se zelenavým nádehem a lehce zelenými žebry ,jemně žilkovanou u stopky a květu. Barva slupky se při zrání mění od zelené do zlatožluté.Dužina je pevná v barvě nazelenalé až bílé.

MELOUN CUKROVÝ ŽLUTÝ (původ:Jižní Amerika,Brazílie)
Slupka melounu je žlutá ,hladká ,jemně zbrázděná rýhami.Dužina je bledě zelená až žlutá .Uprostřed se nacházejí světle žlutá jádra.

MELOUN CUKROVÝ PIEL DE SAPO (Jižní Amerika,Brazílie)
Piel de sapo je oválný se žlutozelenou slupkou se zelenými pruhy nebo skvrnami.Dužina je světlá ,bíložlutá.Zralý meloun poznáme podle nažloutlé barvy slupky ,seschlé stopky a vůně melounu.Meloun po slizni stále zraje.

MELOUN CUKROVÝ CANTALOUPE (původ:Jižní Amerika,Brazílie)
Kulaté plody vážící okolo jednoho kologramu mají nazelenalou barvu s výraznou vystupující síťovitou kresbou.Konzistence dužiny je podobná mangu.

SKLADOVÁNÍ:Zralý cukrový meloun poznáme podle toho,že je na svou velikost těžký a pevný.Cukrové melouny skladujeme při teplotě 10 stupňů celsia.Pokud chceme ,aby se chuť cukrového melounu plně rozvinula,uchováváme jej při pokojové teplotě.Po dozrání ho můžeme skladovat ještě okolo 3 až 5 dní v chladničce.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Elza Elza | Web | 3. února 2012 v 22:34 | Reagovat

Musím toho ještě dost ozkoušet, třeba ten poslední meloun vůbec neznám.

2 Kámoš Kámoš | 3. února 2015 v 10:17 | Reagovat

HUMUS!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama