Leden 2012

Exotické ovoce a zelenina 2.díl

31. ledna 2012 v 12:22 | Gurmánky M.N. |  Rady a tipy

Melouny

MELOUN VODNÍ (původ:Jižní Amerika,Brazílie)
Plody jsou kulaté,případně mírně protáhlé.Kůra bývá tlustá a hladká ,modrozelené až zelenožluté barvy .Některé druhy mohou být i síťované či s pruhy.Obvykle v plné sezoně dosahují váhy až 15kg.Dužina je jasně červená a křehká .Známé jsou i žlutomasé druhy či varianty bezsemenné.

MELOUN CUKROVÝ GALIA (původ:Jižní Amerika,Brazílie)
Plod má nažloutlou kůru se zelenavým nádehem a lehce zelenými žebry ,jemně žilkovanou u stopky a květu. Barva slupky se při zrání mění od zelené do zlatožluté.Dužina je pevná v barvě nazelenalé až bílé.

MELOUN CUKROVÝ ŽLUTÝ (původ:Jižní Amerika,Brazílie)
Slupka melounu je žlutá ,hladká ,jemně zbrázděná rýhami.Dužina je bledě zelená až žlutá .Uprostřed se nacházejí světle žlutá jádra.

MELOUN CUKROVÝ PIEL DE SAPO (Jižní Amerika,Brazílie)
Piel de sapo je oválný se žlutozelenou slupkou se zelenými pruhy nebo skvrnami.Dužina je světlá ,bíložlutá.Zralý meloun poznáme podle nažloutlé barvy slupky ,seschlé stopky a vůně melounu.Meloun po slizni stále zraje.

MELOUN CUKROVÝ CANTALOUPE (původ:Jižní Amerika,Brazílie)
Kulaté plody vážící okolo jednoho kologramu mají nazelenalou barvu s výraznou vystupující síťovitou kresbou.Konzistence dužiny je podobná mangu.

SKLADOVÁNÍ:Zralý cukrový meloun poznáme podle toho,že je na svou velikost těžký a pevný.Cukrové melouny skladujeme při teplotě 10 stupňů celsia.Pokud chceme ,aby se chuť cukrového melounu plně rozvinula,uchováváme jej při pokojové teplotě.Po dozrání ho můžeme skladovat ještě okolo 3 až 5 dní v chladničce.

Exotické ovoce a zelenina 1.díl

30. ledna 2012 v 18:08 | G.Nikola |  Rady a tipy
Někdy v prosinci jsme dostali od makra letáček ,na kterém bylo exotické ovoce. Tak moc mě ten leták zaujal,že jsem vám musela prostě napsat pár těch ovocí sem a opsat vám z toho letáčku nějaké zajímavosti . Snad polovinu -možná víc ovocí z toho letáku jsem už jedla,takže u některých vám mohu stručně popsat jak to chutná :)

Exotické ovoce a zelenina

Banány
Jedná se o prastarou bylinu .První banány se objevily už roku 4000 př.n.l. Banánovník má mnoho desítek druhů odrůd .Roste velice rychle a již za 9 měsíc dorůstá 4-6 metrů a plodí. Banány se nenechávají dozrát na mateřské rostlině banánovníku,protože snadno pukají a ihned poté začínají hnít.Sklízejí se proto ještě zelené.

BANÁNY ŽLUTÉ (původ:Dominikánská republika)
Tyhle banány asi každý zná :D Jsou lehce stravitelné a rychle doplňují energii.

BANÁNY ČERVENÉ (původ:Ekvádor)
Červené banány jsou o něco menší než klasické žluté banány a ve stadiu zralosti mají tmavě fialovou slupku.Dužnina je krémové barvy s chutí připomínající maliny a banán.

BANÁNY NA VAŘENÍ "PLANTAIN" (původ:Ekvádor)
Plantain je v syrovém stavu trpký a nedobrý . Po uvaření je sladkokyselý ,vhodný jako příloha místo brambor .Banány lze také péct ,fritovat či smažit.
Tady je jednoduchý recept na smažený platain :
Doba přípravy: 10 min.

Suroviny:

2ks Plantain (banány)
2 vejce
olej

Postup

Banány nakrájíme na kolečka.Do misky rozklepneme vajíčko, mírně osolíme a namáčíme v nich banány.Poté vkládáme do pánve s olejem. Smažíme do zhnědnutí.
Dáme na talíř, kde jsme si připravili ubrousky,aby odkapal tuk.
Podáváme teplé, jíme buď samotné nebo s pikantním dipem či omáčkou.
BANÁNY BABY (původ:Kolumbie)
Minibanány mají výraznější chuť než běžné banány,jsou sladší a jemně pikantní ,s lehkou příchutí po jablku.Jsou velké jen asi 6-8 cm na délku.
Jaké banány by jste si daly nejradši ? Já asi ty baby ,protože jsou nejroztomilejší :D

Sociální sítě - jeden jako druhý, slovo od slova !

28. ledna 2012 v 11:02 | Gurmánky M.N. |  Ostatní
Nemyslím tím, že je to na všech sociálních sítích stejné. Četla jsem ale články , kde všichni psali NAPROSTO to samé ! Keci keci....facebook - k čemu to je ? JE to požírač času, bla bla bla. Nejvíce nadávají lidé, kteří FB mají, a mají na nm 550 přátel .

Facebook uškodil, a holky, co se fotí v podprsence před zrcadlem asi nejsou úplně to pravé, ale je to jejich věc, proč se do nich všichni vrtaj ? Díky Facebooku sespoustě lidem podařilo navázat kontakt i s lidmi ( celebritami ) o čemž se jim ani nesnilo ! A hlavně, je prostě super pocit , když je večer a vy si můžetesednout k PC a tak si povídat s přáteli . Štve mě, že s tím má pořád někdo problém, tak přece nerejte do lidí, a všímejte si toho, s čím máte něco společného !

A teď upřímě ! KDO z vás nem facebook, skype nebo ICQ ?

Roláda bez mouky - zázrak v jednoduchosti...

26. ledna 2012 v 18:25 | Gurmánky M.N. |  Ostatní
Já osobně naprosto miluji rolády. MŇAM! Až na to že je často problém jí srolovat a vytéká z ní krém. Nedávno jsem ale ochutnala jednu, která se roluje za studena, a je skvělááá !

Na přípravu těsta potřebujeme:
6bílků
6 žloutků
14 dkg cukru krupice
2 lžíce kakaa a do 8 dkg dovážíme hladkou mouku
na špičku nože prášku do pečiva
Bílky vyšleháme s cukrem a postupně po jednom zašleháváme žloutky. Nakonec přidáme mouku smíchanou s kakaem a s práškem do pečiva.
Pečeme na vymazaném a vysypaném plechu na 180 st. asi 12 minut. Poté plát spolu s papírem stáhneme z plechu a necháme vychladnout.
Mezi tím si připravíme náplň:
1 smetana na šlehání
2 lžíce moučkového cukru
1 ztužovač
Ušleháme tužší šlehačku
Na studený plát natřeme zavařeninu ( já jsem pro tentokrát zvolila "pečený čaj", aby vynikly kousky rozvařeného ovoce).
Na zavařeninu natřeme šlehačku. Na konec celé srolujeme do rolády. Necháme v lednici chvíli zatuhnout a krájíme na plátky!

Nejleší máslo ? DOMÁCÍ !

22. ledna 2012 v 13:28 | Gurmánky M.N.
To co se dnes prodává s supermarketu pod názvem máslo je opravdu hodně žalostné .... ale co s tím ? Skoro nikdo nemá čas chodit po farmářských trzích a kupovat máslo tam. A nikdo nemá ani tolik peněz, protože je příšerně drahé. Pokud ae chcete opravdu nejkvalitnější možné máslo, utlučte si ho sami. Nepotřebujete vůbec, ale vůbec nic zláštního. A ještě ke všemu, po tm co se všechno tak zdražilo, vás to vyjde conově, skoro stejně...

Na 150g másla potřebujete :
Jednu smetanu ke šlehání (čím víc tuku tím lepší a rychlejší výsledek, min. 30% )
1 sklenici s pevným víkem

Do skleničky nalijeme smetanu a asi 10 minut s ní nahoru a dolu třeseme, dokud se v ní neudělá taková kašovitá hrouda (pozor, kolem hroudy bude spousta tekutiny ) poté nad umyvadlem tu hroudu ze skleničky vytáhneme, a vyždímáme jí. Poté dáme do krabičky, skleníčky nebo alobalu a dáme do ledničky.

To je celý zázrak výroby domácí másla. Skutečně jednoduché, že ?

Batáty

21. ledna 2012 v 12:00 | G.Nikola |  Rady a tipy
Batáty jsou sladké brambory. Mají různý tvar i barvu-žlutou,bílou,fialovou,oranžovou... . Tyto brambory jsou v Americe jen jako potravina chudých ,ale pro gurmány je jako zlato na konci duhy ! :)
Tyto brambory se mohou jakkoliv teplně vypracovat. Můžeme je péct,vařit,smažit i dusit :) Batáty můžete péct i ve slupce a po upečení oloupat. Upečenou bramboru můžete poznat klasicky u normální brambory - propíchnete bramboru vidličkou. Nebo to můžete poznat tak,že popraská a vyteče z ní šťáva.
Jak dobře nakupovat batáty? Batáty vybírejte podle červené slupky.Radši ale nekupujte brambory s pomačkanou slupkou a skvrnami.
Jak dlouho je můžeme skladovat ? Přibližně týden,ale jestliže je chcete mít opravdu hodně hodně dlouho,tak je dejte do mrazáku ;)
Zajímavosti:
•Používají se na obnovu půdy do pěstování bavlny.
•Ikdyž jsou velice podobné s bramborami ,nejsou s nima botanicky spřízněné.
•V 19.století se z nich v Americe dělalo lepidlo na známky.
•80% batátů z celé světové produkce se pěstuje v Číně.
•Na Tchaj-wanu se ze sladkých brambor vyrábí etanol jako palivo.
Batáty můžete osmažit i jako sladké hranolky :)


Karob

20. ledna 2012 v 17:12 | Gurmánky M.N. |  Rady a tipy
Co je to karob? Karob je dlouhý lusk,který roste do délky až 30cm, ve kterém jsou semena. Tato semena se oddělují od lusku a vyrábějí se z nich rohovníkové gumy nebo k výrobě sladkostí . V Africe také dělají karobový džus.
Tak či tak se ale více používají lusky,které se namlejí a můžou se použít místo kakaa nebo čokolády .Karob je lepší,protože má větší množství bílkovin,málo cukru a hodně mineralů.
Také se můze používat při léčbě průjmu a kašle.
Karob má hodně hodně a ještě jednou hodně dlouhou historii ,která sahá až do starověkého Egypta a Řecka. Také jsem četla,že karob neobsahuje kofein,takže vás nechá klidně spát :)

Karob můžete koupit ve zdravé výživě.(Možná někde najdete karob i pod názvem Svatojánský chléb)


Můžete karob koupit třeba také v těhle balení.


jak si doma zařídit " Nevinnost "

19. ledna 2012 v 18:29 | Gurmánky M.N. |  Ostatní
určitě to znáta. Doma nějaký problém, všichni jsou na vás naštvaní. Většinou je to vzájemné, takže jste naštvaní i vy, i rodiče. Občas se ale stane, že vy naštvaní nejste, ale rodiče šílí a soptí. Pak je samozřejmě vhodná chvíle si to nějak vyžehlit.
No jasně, že mluvím o dezertu !

Asi by ale nebylo nejlepší jim předhodit Flákotu masa a kopec brambor, lepší by asi bylo něco manšího, skvělého a jednoduchého. Co ? POHÁR!

Pohár je úžasná věc, která si zakládá je na jednoduchosti, krásném vzhledu a dokonalé souhře chutí. Proto si na internetu najděte takový pohár, který bude obsahoat to, co máte vy (nebo kamarádi či rodiče ) nejradši. Nebo si sami zahrajte s fantazíí. Dáme vám sem příklad jednoho poháru, a nezapomeňte, že v jednoduchosti, je ta největší krása !!!

Banana Split pohár

Jednoduché
5 minut

Ingredience :
2-3 kskopečky nejlépe vanilkové zmrzliny
1 ksvětšího banánu
čokoládová poleva
ušlehaná šlehačka
případně karamel
1. Oloupaný banán podélně přepůlíme
2. Na talířek nebo misku položíme obě poloviny banánu řezem dolů, do středu banánů dáme zmrzlinu
3. Ozdobíme šlehačkou a přelijeme rozehřátou čokoládou nebo čokoládovou polevou, případně karamelem.

Je to opravdu hooooooooooooodně jednoduché, ale nedokážete si představit, jak strašně moc dokonalé !

Mrkvový dort...

19. ledna 2012 v 12:00 | Gurmánky M.N.
Možná mrkvový dort znáte, možná jste o něm slyšeli, a nebo vám to zní jako naprostá úchylárna. Upřímně, ochutnala jsem jich spousty, ale nikdy, mi žádný nechutnal tak jako tenhle. Kdybyste dali netušícímu člověku tenhle dort a po snězení mu řekli,že je v něm mrkev ,vyprsknul by překvapením ! Tenhle koláč,má takový úspěch,že snad každý,komu jsme daly ochutnat ,řekl : "To je výborné!! Chci recept!!!" Nevíme jaké je jeho kouzlo.. jestli v mrkvi nebo tzv. netušící bombě... Je prostě dokonale zláštní. Je to něco jako když se do čokolády dává chilli. Opravdu zvláštní a přesto dobrý ! :)
Jestli chcete někoho překvapit opravdu dobrým dezertem neboli možná i dárkem ,tak rozhodně doporučuji Mrkvový dort!


P.S. : Možná vám to zní šíleně tenhle "Mrkvový dort" ,ale ve Francii to není nic nového !!

Palačinky

18. ledna 2012 v 12:00 | G.Nikola |  Ostatní
Aaaaach ty palačinky...jsou tak jednoduché a přesto tak dokonaléé !! Hlavně když si je dáte se šlehačkou a jahodami ..už nemůže pak existovat nic dokonalejšího a jednoduššího než tohle ...
Palačinky jsme už dělaly několikrát,protože jsou rychlé a dobré a jednoduché .... :DD
Už jsme se snažily i palačinky převrátit ve vzduchu ááá dopadlo to hrozně ! :DD Malá zajímavost je,že recept prý omylem vznikl číšníka Henriho Charpentiera ,který pracovat v Monte Carlu v Café de Paris.
Myslím si ,že tento recept je tak světoznámý a jednoduchý,že nepotřebujete ani recept :D


Profiteroles se zmrzlinou

17. ledna 2012 v 20:40 | G.Nikola |  Francouzská kuchyně
Na profiteroles jsme se těšily opravdu hoooodně moc hodně ! pořád jsme si říkaly :"Profiteroles, profiteroles, profiteroles .... já už je chci děláááát!!" . Tenhle recept jsme chtěly dělat hlavně proto,protože jsme jednou četly knížku Pusinka od Jacqueline Wilsonové ,která se tam zmínila o profiterolích a psala ,že jsou drahé a hodně dobré. Tak když jsme v Ivetě viděly tenhle recept,tak jsme si řekly,že to musíme udělat!
A ten den nastal...jenže to nebylo takové ,jak jsme očekávaly,protože jak víte ,tak jsme neměly vůbec čas ,tak to byla jen "rychlovka" a ochutnaly a já odešla ... HOTOVO. Ale přece jen ,když jsme je ochutnávaly,tak jsme si pustily písničku Amsterdam od Jacquese Brela ,jak doporučovala Iveta :) Díky tomu těch pár vteřin ochutnávání bylo neskutečně kouzelných...


Pomsta je...jaká ?

13. ledna 2012 v 18:53 | Gurmánky M.N.
No jasně že sladká, a všichni to víme :D
To nám pěkně hraje do noty :) Vlastně mě napadá, že skoro ke každému tématu týdne lze napsat nějaký článek :)

No, k t pomstě... mám pocit, že pomsta není úplně vždycky sladká. Někdo se totiž mstí za něco, co si žádnou pomstu nezaslouží. A to se děje snad nejčastěji ( z vlastní skušenosti )

Taky musí být pomsta přiměřená, takže pokud vám někdo ztratil propisku, asi neni vhodné mu za odměnu vyrazit zub, že ano ...

Možná je lepší pomstu prostě vynechat, jen vzteky do něčeho pořádně kopnout (bacha, jednou jsem si kůli tomu rozrazla palec u nohy, takže z vlastní skušenosti, nevolte ke kopání kámen :D ) , pak někam pořádně zaječet ( třeba z okna, ale bacha na sousedy ) ale hlavně, si dejte hroznej pozor na kamarády. Pokud máte opravdu kamarády, které máte fakt rádi, tak v období vzteku se k nim moc nepřibližujte. Vědčinou to toiž skončí opravdu nepříjemnou ádkou.

A pak, pak třeba upečte nějaký dort či muffin, a dejte do něj nějakou ingredienci, kterou ten dotyčný, na koho jste nštvaní nesnášel, to pomáhá :DD

Tak přátelé, snažte se pomstě vyhnout, protože to fakt nevěští vůůůbec nic dobrého :)

Pomerančový mousse

8. ledna 2012 v 12:00 | G.Nikola |  Francouzská kuchyně
Pomerančový mousse se opravdu hodně hodí na léto. Je to hodně osvěžující krém. Jenže přesto ,že to vypadalo hezky,tuhle práci a přímo tenhle dezert opravdu nenávidím !
V postupu práce se měl na mousse vydlabávat pomeranč. Vydlabávaly jsme to všemi možnými způsoby-lžící,nožem.rukou,... a šlo to hodně těžce . Já při mé neuvěřitelné smůle se pěkně řízla o nůž a to jsme ještě nevydlabaly všechny pomeranče. Takže jsem s tou nepřekonatelnou bolestí musela pokračovat dál (šííleně to štípalo!!!!) . Nakonec jsem usoudila,že poněvadž Maruška se nijak neřízla,tak to udělá sama a já budu mezítím vymačkávat tu pomerančovou šťávu.
A ještě k tomu při tom bolestném vydlabávání pomerančů jsem si říkala : Tak snad to bude aspoň dobrý...
Samozřejmě ,že dezert nebyl vůůbec podle našich představ . A to vypadal tak hezky..ach joo !

Díky téhle fotce jsem vyhrála fotosoutěž ve škole :)

Google, podpora

7. ledna 2012 v 17:47 | Gurmánky M.N. |  O nás
Ano přátel ! Já a Niky se stáváe slavnými ! No prostě a jednoduše, Google nás začal sponzorovat a dokonce s námi natočí reklamu !!! No, zkrátka nějak takhle by to mělo vypadat, tak budete vědět o co jde, až to uvidíte v televizy



Cesta do Fialy

7. ledna 2012 v 15:23 | G.Nikola |  O nás
Dneska jsme šly do Fialy... jely jsme metrem a Maruška mi zuřivě v metru těmi prosklenými okny ukazovala,kde je ta budova. V zimě jsme se potácely k té budově tou širokou a celkem krátkou cestou. Nikde nikdo ani jeden živáček a říkaly jsme si ,že je to tady dost zakopaný a že je divný že tu nikdo není. Jdem tedy blíž k té budově a hledáme nějakou cedulku nebo něco podobného,co by naznačovalo,že Fiala je opravdu tady. Koukáme asi z pětimetrové dálky a ja nahlas zakřičím: "Tááááám!" Byla tam cedulka,která mířila ke dveřím ,kde měla být Fiala.Utíkaly jsme jak bláznivé k té ceduli a kouknem se směrem kam vedla šipka.. nevypadalo to vůbec tak,jak jsme si představovaly..bylo to jako někde v kanceláři a hned vedle byla nějaká tramvaj v té prosklené budově - jen kus tramvaje na koukání . Jdem tedy dovnitř a stydlivě otevíráme dveře. Otevíráme další dveře a jsme čím dál tím blíž. Pak tam jsou takové ty otáčící tyče ,jako jsou třeba někdy v supermarketu a musíte tím projít po jednom člověku. Jenže pořád tam nebyl ani živáček..ticho. Nikdo nikde. Takže jsme dovnitř nevkročily a viřítily jsme se rychle ven a koukly na mobil,kdy mají otevírací doby. Samozřejmě ,že o víkendu měli zavřeno. Takže se pak vracíme k cedulce a jako památka na útěchu je společná fotka s cedulkou Fialy...

Maruška naštvaně prstem ukazuje na cedulku Fialy :D


Pak se v tom ukrutném větru vracíme a křičíme na oblohu proč my. Pak vesele Marušce řeknu,že je tu aspoň jeden člověk,sice právě jde na pány ,ale to vůbec nevadí :))) Jdem k metru a pozvu Marušku na hranolky s žemlí ,protože jsme jednou četly knížku od Jacqueline Wilsonový ,která napsala knížku Cukrová vata a tam byla zmíňka o žemli s hranolkama. Tak jsme si ji koupily. U stánku se žemlemi jsme mezitím tancovaly irské tance na zahřátí - lidi na nás koukali jak na blázny,ale tak co.. člověk se musí naučit přežívat :D Pak s usměvem říkám Marušce : "Ještě aby nám tu Maru začali lidi házet peníze.." :DD A žemle byla už hotová. Byla hodně dobrá jako houska ,ale 10x měkčí..mňam ! :)

Řekly jsme si tedy ještě že půjdem do nákupního střediska metropole zličín,které bylo hned vedle. Obšly jsme snad všechny obchody a koupily jsme si pár bižuterií v C&A a já si koupila malý černý ,roztomilý penál s tučňákem od Nici :)

Když se zpátky vracíme domů,hodně litujeme toho,že jsem ve Fiale nakonec nebyly. Takže až budou pololetní prázdniny,tak vyrazíme :)