Únor 2012

Brm...brmmmm - Krkonoše TŘESTE SE !

23. února 2012 v 17:58 | Gurmánky M.N. |  O nás
No ano, jedeme s Niky kosit horské hřebeny ! Zítra, se školou odjíždíme na lyžák, takže budeme týden nepřítomni, prosím přijměte naši omluvu :´(

Nemůžu se dočkat, až uvidím Niky na lyžích, protože ona je...trošičku...nesportovní ? :DD Určitě to ale bude sranda , jenom doufám, že bude dobrý sníh ! Držte nám palce, aby jsme si nenatloukly víc než je nutné...

s láskou a poděkováním, vaše Gurmánky M.N.

Fascinující, zmutované ovoce :D

20. února 2012 v 17:41 | Gurmánky M.N. |  Ostatní
Protože rodiče jedné z nás vlastní potraviny, často se setkáváme s ovocem. Občas má ale nějaké opravdu HOOODNĚ divné tvary a patvary. Tady jsou nějaké, které jsme vyfotily :))




TT : Co by se stalo kdyby...co vás napadne ?

18. února 2012 v 18:37 | Gurmánky M.N.
Zaujalo mě téma týdne na blog.cz a to jest : Co by se stalo kdyby...
můžete si v podstatě napsat skoro cokoliv. Ale mě by zajímalo, co vás napadne první, když si přečtete tuhle větu ? Co by se stalo kdyby byla zrušená škola ? Nebyl facebook ? někdo umřel ?

Upřímě řečeno, mě opravdu jako první napdalo, co by se stalo kdyby zmizelo všechno jídlo. Samozřejmě, všichni by jsme zemřeli hlady. Ale...jaké by to bylo, těch 60 dní nejíst, než by jste zemřeli ? Příšerné. Proto mě tak děsí, když někdo umře hlady, a takových lidí jsou denně tisíce. Myslím že je to jedna z nejhorších smrtí. Určitě.

A co kdyby zmizel internet ? Z toho by se spousta z nás zbláznila. I já, i když vím, jak je to špatně. Upřímě , kolik času strávíte na internetu ?

Hrozně by mě zajímalo, co vás napadne jako první, když se řekne : Co by se stalo kdyby...pište :)

1000 NÁPADŮ NA ZDOBENÍ DORTŮ A DEZERTŮ

14. února 2012 v 19:35 | Gurmánky M.N. |  Recenze
Nedávno jsme si pořídily ( nebo spíš Nikola dostala ) novou knihu, kterou už jsme déle chtěly, 1000 nápadů na zdobení dortů a dezertů. Myslím že žádná podobná kniha se momentálně neprodává. Nejedná se totiž o knihu plnou receptů, nýbrž knihu, která se skládá jen z fotek. Jsou tam fotky hlavně dortů, ale i muffinů, které jsou vždycky nějak zajímavě ozdobeny. Je skvělá pro ty, kteří nemají moc fantasie a hledají spoustu inspirace, protože některé dorty a zákusky jsou neuvěřitelné ! Bohužel, tak polovina z nich, není moc hezká, nebo je divná. Ovšem jsou v ní krásné fotky, a nápadů je tam na deset let, to se musí nechat, a hrozně se těšíme, až je budeme zkoušet ( letos se totiž budeme věnovat hlavně DESINGU ) . Protože vymyslet dort tam , aby vypadal úžasně není vůbec, ale vůbec jednoduché ani pro lidi, kteří mají fantasie na rozdávání, doporučila bych jí skoro každému. Problém je její cena, která je celkem vysoké. stojí 400 Kč má 297 stran a snad tisíce fotografií. Cena by byla optimální, kdyby byli využitelné všechny nápady, ale to opravdu ne. Myslím, že kniha je perfektní nápad, a ve většině případů dokonalou inspirací, ale autor si mohl dát větší práci s výběrem fotografií. Rozhodně ale nelitujeme koupě, a myslíme, že má cenu si jí pořídit, ale jen v případě, že rádi děláte dorty a to často, ne dvakrát do roka. Naštěstí jsou tam dorty a dezerty jak pro začátečníky, tak hodně pokročilé ;)
Pár fotek z kuchařky a jejího obalu :
▲ Obal knihy

Italské panetonne

12. února 2012 v 18:32 | Gurmánky M.N. |  Ostatní
Italské panetonne,které jsme dělaly pro paní učitelky k Vánocům :) Spoustu učitelek dokonce poprosily o recept ^.^ . takže jsme naprosto spokojené :)
Panetonne je kynuté těsto,které se každé Vánoce peče v Itálii a může se péct i v květináči :)
Recept je z kuchařky Slavnostní pečení s Ivetou od Ivety Fabešové :) Jak asi víte,tak Iveta jeden čas před Vánoci měla 5ti minutový pořad Vánoční pečení a tam dělala také panetonne. Pokud se chcete podívat na video ,kde dělala panetonne odkaz ZDE. Recept je opravdu náročný ,protože pokud nemáte kuchyňského robota,tak budete muset zpracovávat těsto rukama přibližně půl hodiny nebo víc. Takže jen pro trpělivé :)

Italské panetonne

Příprava:45 minut•Kynutí:1 hodina a 15 minut•Pečení:15 minut
Ingredience:
220g rozinek•5 sušených meruněk,najemno nakrájených•2 lžíce kandované citrusové kůry,najemno nasekané•7cl rumu•27gčerstvých kvasnic(droždí)•80g krupicového cukru•50ml vlažné vody•3vejce•3žloutky•650g polohrubé mouky•1 a 1/2 čajové lžičky soli•1 čajová lžička nastrouhané citronové kůry•90g rozpuštěného a vychladlého másla,té nejvyšší kvality•1 lžíce oleje•250ml vlažného mléka•1 vejce na potření•moučkový cukr na posypání•máslo na vymazání forem•mouku na vysypání forem
Postup:
V míse naložte do rumu rozinky ,meruňky a citrusovou kůru.A pak je nechte v pokojové teplotě asi 30 minut stát.Mezitím si připravte kvásek.V misce smíchejte kvasnice a lžíci cukru ve vlažné vodě.Kvádek nechte vzejít.V další míse vyšlehejte vejce ,žloutky a zbylý cukr,dokud nezískáte světlý krém.Ve velké míse smíchejte mouku,sůl,změklé máslo,olej a citronovou kůru.Přidejte vaječný krém,vzešlý kvásek,vlažné mléko a ovoce s rumem.Vše vypracujte do hladkého těsta.Připravte se na to,že práce chvíli potrvá.Neustávejte v míchání ,anebo na vzdorovité těsto vyzrajte tím,že je svěříté kuchyňskému robotu.Ze začátku bude tekuté,ale po delším zpracování zpružní a zvláční.Správnou konzistenci poznáte tak,že se bude samo odlepovat ze stěn.Mísu s těsttem přikryjte a na teplém místě nechejte asi 45 minut kynout.Po vykynutí těsto rozpulte a každou část ještě asi 3 minuty propracujte.Těsto vložte do dvou dobře vymazaných a vysypaných forem ,nejvhodnější bude bábovková forma nebo dokonce květináč.Těsto nechte ve formě kynout dalších 30 minut .Panetonne potřete vejcem a nahoru vyřízněte písmeno X.
Formu vložte do trouby předehřáté na 200°C a pečte asi 15 minut.Poté teplotu snižte na 180°C a dopečte panetonne dalších 40 minut. Chcete-li se přesvědčit ,že je propečené ,podrobte ho sejnému testu jako například bábovku.Do jeho středu zapíchněte špejli,až ji cytáhnete musí být čistá.Pokud by se vám "italská bábovka" navrchu připalovala,přikryjte ji alobalem.
Před podáváním nechte panetonne úplně vychladnout a nakonec ho posypejte moučkovým cukrem.



Nákup - Fiala, tentokrát se zdařilo !!

8. února 2012 v 19:54 | Gurmánky M.N. |  O nás
Ho hoooooooo !
Dneska jsme navštívily Fialu (podruhé a KONEČNĚ ! ) pro připomenutí - Fiala je obchod se speciálními pomůckami pro cukráře. Hrozně jsme se tam chtěly podívat ! Sídlí v Praze a myslím že i v Brně, ale můžete nakupovat i přes web ( ODKAZ ) . Jenomže ! Nešly jsme tam jen tak s někým :) Iveta Fabešová ( píšeme o ní pořád ale ještě jednou připomenu - amatérská cukrářka, a úžasná, energická slečna, která se prosadila v TV pořadu Na Nože! , měla v období adventu nádherné pořady na Primě a je autorkou dvou kuchařek, a hlavně je vlastně náš vzor :) ) nám nabídla, že půjde s námi ! Měly jsme hrooooznou radost ! Nakoupily jsme spoustu super věcí, díky Ivetě se dozvěděly o nové potahovací hmotě (která mě jednoduše fascinuje ! ) , nechaly si podepsat kuchařky a krásně si popovídaly :)

Máme pro vás fotky toho, co jsme si koupily! Nemůžu se dočkat, až začneme péct !!!!!

1. Sada gelových potravinářských barev Wilton - 8ks


2. Perleťový pudr - zlatý ( dodá krásný lesklí efekt různým růžičkám a ozdobám z pot. hmoty )


Nákupní seznam do Fialy č.2

5. února 2012 v 12:03 | G.Nikola
Takže jak asi víte,minule naše cesta do Fialy dopadla dost tragicky ,protože tam bylo zavřeno. Ale snad příští týden to bude lepší.
Máme teda nákupní seznam ,který platí na 100%.

NÁKUPNÍ SEZNAM :
barvy:
-lemon yellow
-sky
-red
-brown
-orange
-violet
-pink
-leaf
(sice tahle sada bude mít menší lahvičky jen po 14g,ale je dobrý to,že nemá tmavě růžovou a černou barrvu,protože ty už máme z dort hello kitty pro moji sestřenici)
Kleštičky zdobící nerezové PME na zdobení potahovací hmoty

Tohle si koupíme na 100% ;)
Vypočítaly jsme, že by nám měly ještě nějaké peníze zbýt, takže si určitě přikoupíme ještě něco ! Jdeme tam ve středu, protože máme jarňáky, a máme pro vás malé překvapení, protože ten výlet, nebude úúúplně obyčejný!!!!

Ochucený olej

3. února 2012 v 21:12 | G.Nikola |  Novinky
Pročítala jsem starými časopisy a najednou jsem tam viděla reklamu na ochucené oleje Monini. Hrozně mě to překvapilo a představila jsem si,jaký by asi byly oleje s příchutí ovoce například. Ale přislo mi to nechutný a k ničemu :D
Jako příchutě jsem našla příchuť chilli a česneku,citrónu a bazalky.
Ale pokud vás tento olej zaujal a chtěli byste si ho koupit,jenže na to nemáte peníze,tak si ho snadno můžete i vyrobit .
odkaz ZDE.

Exotické ovoce a zelenina 3.díl

1. února 2012 v 12:00 | Gurmánky M.N. |  Rady a tipy
ANANAS ŽLUTOMASÝ EXTRA SWEET (původ:Kostarika,Ekvádor)
Ananas má výtečnou chuť,jen pokud je správně zralý. Takový ananas má intenzivní a typickou vůni na stonku.Na barvě ovoce není možno zralost ananasu 100% poznat.Ananas nikdy neskladujte pod 5°C ,protože se pak na jádru vytvoří hnědé fleky.Optimální teplota je 10-15°C.
Konzumovat je vhodné pouze plně zralé plody,nezralé ananasy obsahují velké množství kyselin.Konzumují se syrové nebo se používají pro výrobu kompotů,marmelád a nebo třeba lihovin.Ananas lze využít i v kuchyni a oblíbená je i ananasová šťáva.

PAPÁJA (původ:Ekvádor)
Zralé papáje zpracovávejte co nejdříve.V ledničce skladujte mazimálně dva dny.Nezralé papáje vložte do igelitového pytlíku a nechte uležet při pokojové teplotě jeden až dva dny.
Papáju je nejvhodnější rozkrojit napůl,vydlabat semínka (nejedlá-palčivá) a následně vydlabat dřeň.Pro zvýraznění chuti se dřeň papáji může pokaat citronem.Výborně se hodí do ovocných salátů,zvláště v kombinaci s citrusovými plody nebo ryvízem .Z papáji můžete udělat lehký dezert . Stačí ssmíchat oloupanou,pokrájenou papáju(na kostky) s citronovou šťávou,medem a jogurtem.

AVOKÁDO (původ:Jižní Afrika,Chile)
Při nákupu avokáda dbejte na to,aby na slupce nebyla žádná příliš měkká místa a hlavně žádné tmavé skvrny.Zralé avokádo je na omak měkké ,ale ne kašovité.Aby tvrdé a nezralé avokádo změklo,zabalte je do hnědého papírového pytlíku a nechejte 2 až 3 dny v pokojové teplotě.Teplota skladování nesmí klesnout pod 10°C,jinak avokádo začne zevnitř černat.
Pro konzumaci avokádo omyjte a rozřízněte na polovinu ,vyjměte pecku a obsah vydlabejte lžící.Pak můžete dužinu pokrájet na menší kousky nebo romáčknout vidličkou,záleží na tom,jak je chcete konzumovat.Důležité je dužinu hned po vyjmutí ze slupky pokapat citronovou šťávou ,aby nezhnědla a neztratila své cenné látky.
Tip: Moje teta si často dělá takový "krém" z avokáda tak,že si dá avokádo do mixéru s kondenzovaným mlékem (např.piknik) a mizuje. Potom si je vezme lžičku a jí. Je to dobré a i zdravé :)

MANGO (původ:Brazílie,Španělsko)
U nás nejčastěji seženete manga polozralá a nepříliš šťavnatá.Ovšem můžete koupit i manga určená k rychlé konzumaci,tzv. READY TO AET,která jsou nejzralejší.Z manga v plné zralosti doslova vytéká šťáva.
Před samotnou konzumací mango oloupejte a odstraňte pecku.Mango je nejlepší konzumovat čerstvé samotné a nebo například přidané do ovocného salátu.Často se také používá vařené v pokrmech.Mango je také vhodné k přípravě kompotů,zavařenin a čatní.Lehce nepříjemná jsou na mangu vlákna v plodu .Některé druhy mají více vláken ,jiné méně .Okusováním manga se mohou zamotat do zubů a nesnadno se dostávají ven.