Exotické ovoce a zelenina 3.díl

1. února 2012 v 12:00 | Gurmánky M.N. |  Rady a tipy
ANANAS ŽLUTOMASÝ EXTRA SWEET (původ:Kostarika,Ekvádor)
Ananas má výtečnou chuť,jen pokud je správně zralý. Takový ananas má intenzivní a typickou vůni na stonku.Na barvě ovoce není možno zralost ananasu 100% poznat.Ananas nikdy neskladujte pod 5°C ,protože se pak na jádru vytvoří hnědé fleky.Optimální teplota je 10-15°C.
Konzumovat je vhodné pouze plně zralé plody,nezralé ananasy obsahují velké množství kyselin.Konzumují se syrové nebo se používají pro výrobu kompotů,marmelád a nebo třeba lihovin.Ananas lze využít i v kuchyni a oblíbená je i ananasová šťáva.

PAPÁJA (původ:Ekvádor)
Zralé papáje zpracovávejte co nejdříve.V ledničce skladujte mazimálně dva dny.Nezralé papáje vložte do igelitového pytlíku a nechte uležet při pokojové teplotě jeden až dva dny.
Papáju je nejvhodnější rozkrojit napůl,vydlabat semínka (nejedlá-palčivá) a následně vydlabat dřeň.Pro zvýraznění chuti se dřeň papáji může pokaat citronem.Výborně se hodí do ovocných salátů,zvláště v kombinaci s citrusovými plody nebo ryvízem .Z papáji můžete udělat lehký dezert . Stačí ssmíchat oloupanou,pokrájenou papáju(na kostky) s citronovou šťávou,medem a jogurtem.

AVOKÁDO (původ:Jižní Afrika,Chile)
Při nákupu avokáda dbejte na to,aby na slupce nebyla žádná příliš měkká místa a hlavně žádné tmavé skvrny.Zralé avokádo je na omak měkké ,ale ne kašovité.Aby tvrdé a nezralé avokádo změklo,zabalte je do hnědého papírového pytlíku a nechejte 2 až 3 dny v pokojové teplotě.Teplota skladování nesmí klesnout pod 10°C,jinak avokádo začne zevnitř černat.
Pro konzumaci avokádo omyjte a rozřízněte na polovinu ,vyjměte pecku a obsah vydlabejte lžící.Pak můžete dužinu pokrájet na menší kousky nebo romáčknout vidličkou,záleží na tom,jak je chcete konzumovat.Důležité je dužinu hned po vyjmutí ze slupky pokapat citronovou šťávou ,aby nezhnědla a neztratila své cenné látky.
Tip: Moje teta si často dělá takový "krém" z avokáda tak,že si dá avokádo do mixéru s kondenzovaným mlékem (např.piknik) a mizuje. Potom si je vezme lžičku a jí. Je to dobré a i zdravé :)

MANGO (původ:Brazílie,Španělsko)
U nás nejčastěji seženete manga polozralá a nepříliš šťavnatá.Ovšem můžete koupit i manga určená k rychlé konzumaci,tzv. READY TO AET,která jsou nejzralejší.Z manga v plné zralosti doslova vytéká šťáva.
Před samotnou konzumací mango oloupejte a odstraňte pecku.Mango je nejlepší konzumovat čerstvé samotné a nebo například přidané do ovocného salátu.Často se také používá vařené v pokrmech.Mango je také vhodné k přípravě kompotů,zavařenin a čatní.Lehce nepříjemná jsou na mangu vlákna v plodu .Některé druhy mají více vláken ,jiné méně .Okusováním manga se mohou zamotat do zubů a nesnadno se dostávají ven.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Elza Elza | Web | 3. února 2012 v 22:37 | Reagovat

Stejně je nejlepší mango a občas ananas - pokud je sladký.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama