Italské panetonne

12. února 2012 v 18:32 | Gurmánky M.N. |  Ostatní
Italské panetonne,které jsme dělaly pro paní učitelky k Vánocům :) Spoustu učitelek dokonce poprosily o recept ^.^ . takže jsme naprosto spokojené :)
Panetonne je kynuté těsto,které se každé Vánoce peče v Itálii a může se péct i v květináči :)
Recept je z kuchařky Slavnostní pečení s Ivetou od Ivety Fabešové :) Jak asi víte,tak Iveta jeden čas před Vánoci měla 5ti minutový pořad Vánoční pečení a tam dělala také panetonne. Pokud se chcete podívat na video ,kde dělala panetonne odkaz ZDE. Recept je opravdu náročný ,protože pokud nemáte kuchyňského robota,tak budete muset zpracovávat těsto rukama přibližně půl hodiny nebo víc. Takže jen pro trpělivé :)

Italské panetonne

Příprava:45 minut•Kynutí:1 hodina a 15 minut•Pečení:15 minut
Ingredience:
220g rozinek•5 sušených meruněk,najemno nakrájených•2 lžíce kandované citrusové kůry,najemno nasekané•7cl rumu•27gčerstvých kvasnic(droždí)•80g krupicového cukru•50ml vlažné vody•3vejce•3žloutky•650g polohrubé mouky•1 a 1/2 čajové lžičky soli•1 čajová lžička nastrouhané citronové kůry•90g rozpuštěného a vychladlého másla,té nejvyšší kvality•1 lžíce oleje•250ml vlažného mléka•1 vejce na potření•moučkový cukr na posypání•máslo na vymazání forem•mouku na vysypání forem
Postup:
V míse naložte do rumu rozinky ,meruňky a citrusovou kůru.A pak je nechte v pokojové teplotě asi 30 minut stát.Mezitím si připravte kvásek.V misce smíchejte kvasnice a lžíci cukru ve vlažné vodě.Kvádek nechte vzejít.V další míse vyšlehejte vejce ,žloutky a zbylý cukr,dokud nezískáte světlý krém.Ve velké míse smíchejte mouku,sůl,změklé máslo,olej a citronovou kůru.Přidejte vaječný krém,vzešlý kvásek,vlažné mléko a ovoce s rumem.Vše vypracujte do hladkého těsta.Připravte se na to,že práce chvíli potrvá.Neustávejte v míchání ,anebo na vzdorovité těsto vyzrajte tím,že je svěříté kuchyňskému robotu.Ze začátku bude tekuté,ale po delším zpracování zpružní a zvláční.Správnou konzistenci poznáte tak,že se bude samo odlepovat ze stěn.Mísu s těsttem přikryjte a na teplém místě nechejte asi 45 minut kynout.Po vykynutí těsto rozpulte a každou část ještě asi 3 minuty propracujte.Těsto vložte do dvou dobře vymazaných a vysypaných forem ,nejvhodnější bude bábovková forma nebo dokonce květináč.Těsto nechte ve formě kynout dalších 30 minut .Panetonne potřete vejcem a nahoru vyřízněte písmeno X.
Formu vložte do trouby předehřáté na 200°C a pečte asi 15 minut.Poté teplotu snižte na 180°C a dopečte panetonne dalších 40 minut. Chcete-li se přesvědčit ,že je propečené ,podrobte ho sejnému testu jako například bábovku.Do jeho středu zapíchněte špejli,až ji cytáhnete musí být čistá.Pokud by se vám "italská bábovka" navrchu připalovala,přikryjte ji alobalem.
Před podáváním nechte panetonne úplně vychladnout a nakonec ho posypejte moučkovým cukrem.


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama