Březen 2012

Neočekávaní pomocníci na vajíčka

31. března 2012 v 17:46 | Gurmánky M.N. |  Rady a tipy
Prohlížela jsem si staré časopisy o vaření a v některých jsem zahlédla spoustu zvláštních pomocníku s vařením nebo jakýmkoliv jiným "pracování" s vajíčky. Tyhle výrobky jsou asi nějakým novým "hitem" ,podle mě některé možná i zbytečným... ale posuďte sami :)

Takže jako první :
Vařič na vaření vajíček v mikrovlnce = tohle mi přijde i jako cekem šikovná věc ,když žijete v ménně početné rodině a chcete si rychle udělat vajičko. Určitě mi ale přijde,že vaření vajíček ve vodě je lepší ( a zdravější ) než ohřívání vajiček v mikrovlnce.
Jak se to používá?
Dospodu vajíčka nalijete vodu a vložíte děrované dno . Do něj položíte vejce a ohřejete na 350-400W ,budou hotové za 7 minut. Pokud ho chcete natvrdo tak 10 až 15 minut ho budete ohřívat.

Minutka na vajíčka
Pokud byste měli tisíc věcí nad hlavou a neměli čas ,tak by se toto hodilo ,ale bylo by možná i zbytečné ,kdyby jste za to museli zaplatit nějaké tři stovky... Každý přeci ví ,že ve vařené vodě vajíčko natvrdo se vaří kolem 15ti minut a naměko kolem 7 minut ...:)
Našla jsem dva druhy :
"Egg-perfect" se dá na vajíčko a až ztmavne tak poznáte jestli už je...(how bo~ring)
BeepEgg je myslím,že přeci jen zajímavější než Egg-perfect :) Více se o něm dozvíte na videu ;)
Oddělovač žloutků
Je to sice šikovný nápad,ale vůbec se mi nelíbí... ručně je topřeci jen lepší.. :)
Vajíčko vyklepeme do vnitřku oddělovače a žloutek nam zůstane na oddělovači.
Pomocník na vyndavání vajec
No tak tenhle "pomocník" mi přijde absolutně zbytečný... přece vyndat vajíčka není taková věda !
Navlíknete kroužky na vajíčka a bez rozbití položíte do hrnce. Po uvaření vyjmete z vody za úchutku .
Toto je další verze ...

Tak doufám,že se vám líbily tyto "věcičky" a nezapomeňte si uvařit vajíčko..;)

Já ?

28. března 2012 v 18:33 | Gurmánky M.N. |  Novinky
téma týdne blog.cz : já

Pro někoho jsem možná naprosto neschopná, hloupá, naivní nebo namyšlená.
Pro jiné se mohu zdát v pohodě, kamarádská.. no prostě každému jiná.
Sama možná pořádně ani nevím jaká jsem, ale jsem to já. Někteří si na mě ukážou prstem a řeknou > namyšlená, možná mají důvod, možná je to proto že nechápou můj smysl pro humor.
Nikomu ten názor neberu, nic s ním neudělám a vlastně to nějak neřeším. Vadím Ti? Neboj se, taky Tě zrovna 2x nemiluju ;)

( bohužel, někdy je docela těžký se soustředit a sebe, když lidi, kterým sem věřila se najednou chovají úplně jinak a hrozně)



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Líbí se mi ten nápad, téma týdne. Je to vážě dobrej nápad... Jinak, u nás nic novýho...pořád nemůžeme péct , ale možná by jsme mohly už příští středu, tak snad...

Jinak ještě prosím, TADY prosím prosím prosím ( samozřejmě pokud máte rádi náš blog !!! ) pro gurmanky,blog.cz

♫ Je statisticky dokázáno ♫

24. března 2012 v 10:38 | Gurmánky M.N. |  Novinky

Hehéé :D

No , trošičku mi hráblo :D ale to vám jisto jistě nevadí, že ano :)))

Proč ta zpěvavá nálada ? No tak to je docela jasný, venku září slunce, je teplo , sobota ráno a nikdo po mě nic nechce ! TP JE KRÁÁÁÁÁSA ! Co vlastně plánujete na víkend ?

No, nedáváme sem žádné články nějaké návštěvnosti atd atd , ale řekly jsme si, že jednou za čas vám sem dáma nějaké ty statistiky...

Takže, začneme nekomentovanějším článkem na tomto blogu :

1. Život bez elektřiny - bez trouby ani ránu , první místo, vydán 3. října 2011 , 16 komentářů
2. Petit mille- feuille , druhé místo ( nejúspěšnější článek s receptem :)) ) , vydán 31. srpna 2011 , 15 kometářů
3. N nože , třetí místo, vydán 30. září 2011 , 10 kometářů

a teď údaj, který mi dal hodně práce vypočítat, protože a prototo blog funguje skoro rok, průměrný počet komentářů na článek je : 1.2063492 takže nějaký 1 kometář na článek, což není moc, ale my jsme rozhodně spokojené, protože návštěvnost blogu je hezká, takže pokud tady někdo chce psát dementní komentáře : Tak málo ? Cože ? Cch,já mám vííííc , tak někam zalezte :)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Obecné statistiky :

Počet článků na blogu : 126
Počet komentářů na blogu : 152
Poslední komentář na blogu byl napsán : Ve středu 16.2 k článku další opakovaný pokus..suflé!
První článek na blogu : 28. žíjna 2011 , název : Gurmánky utržené ze řetězu, počet komentářů 3
Počet vystříaných layoutů : 5, růžový, s animací, vánoční , žlutý a tento, se skvělou grafičko Maky.Orel ( zkusdess.blog.cz)
existence blogu : 270 dní
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A teď konečně, návštěvnost blogu, se kterou jsme spokojeni, a moc moc moc děkujeme těm, kteří na náš blog chodí pravidelně, a nebo na nj někdy narazily, všech si vás moc vážímě ! Děkujeme( opět, vaše řeči tipu : Já mám většíí návštěvnost , ignorujeme a vůbec nás nezajímají ! )

největší návštěvnost : ( u všech údajů počítáme JEDNINEČNÉ návštěvy, né všechny ) - 88 ( tuhle středu )
Nejmenší návštěvnost : (nedivte se, první dny :D ) 0 lidí, 17 - 20 srpna 2011
Celková návštěvnost od počátku až do konce : 14 891 lidí (wow! :D )
Největší zobrazení stránek : 4123
průměrná návštěvnost ( Uááá to je hrůza to počítat :D ) : 55 lidí na den :))

UFFF TO BYLO VYSILUJÍCÍ !


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Takže, ještě jedno děkujeme všem co sem chodí, píší komentují kladně i záporně, naší skvělé grafičce ( její blog uvedený výše ) , dále naší inspirafi Ivetě Fabešové, díky které jsme se do pečení pustily naplno, děkujeme i našim rodičům, kteří nám, ač neradi poskytují kuchyň, a tak dále...

S láskou vaše
Gurmánky M.N. 2012 <3

Italské panetonne

23. března 2012 v 23:55 | Gurmánky M.N. |  Ostatní
Italské panetonne

je taková běžná italská "bábovka" na Vánoce - když my máme vánočku,tak v Itálii mají panetonne :)
Panetonne jsme dělaly už před hodně dlouhou dobou (někdy na Vánoce) ,ale až teď jsme se k tomu dostaly a napsaly vám článek .Den ,kdy jsme měly dělat panetonne jsme nervózně šly do květinářství ,jestli měli květináče ( ne kytky ,ne mouku,ne formičky,ale KVĚTINÁČE ) a bály jsme se jestli nebudou moc drahé .Naštěstí jeden větší keramický květinář stál pouze 14Kč a jeden menší stál 7Kč.
Těsto na panetonne jsme musely přibližně 2 hodiny zpracovávat těsto,protože jsme neměly kuchyňského robota. Zpočátku jsme si myslely,že to snad už nikdy nedokončíme,ale nakonec jo! :)

Ještě jednou děkujeme
paní Jelínkové (Maruščině mámě)
za ochotnou pomoc přidvou hodinovém boji s těstem !

A doufáme,že se paním učitelkám z naší školy líbilo a hlavně chutnalo naše panetonne :)

Italské panetonne

Autor receptu:Iveta Fabešová
Příprava:45 minut
Kynutí:1 hodina a 15 minut
Pečení : 15 minut
Upečete: 2 bábovky

Ingredience
•220g rozinek•5 sušených meruňek najemno nakrájených•2 lžíce kandované citrusvé kůry,najemno nasekané•7cl rumu•27g čerstvých kvasnic(droždí)•80g krupicového cukru•50ml vlažné vody•3 vejce•3žloutky•650g polohrubé mouky•1 a 1/2 čajové lžičky soli•1 čajovou lžičku natrouhané citronové kůry•90g rozpušťeného a vychladlého másla ,té nejvyšší kvality•1 lžíce oleje•250ml vlažného mléka•1 vejce na potření•moučkový cukr na posypání•máslo a mouku na vymazání forem
.............................................................................................................................................................
V míse naložte do rumu rozinky,meruňky a citrusovou kůru.A pak je nechte v pokojové teplotě asi 30 minut stát.Mezitím si připravte kvásek.V misce smíchejte kvasnice a lžíci cukru ve vlažné vodě.Kvásek nechte zejít.
V další míse vyšlehejte vejce,žloutky a zbylý cukr,dokud nezískáte světtlý krém .Ve velké míse smíchejte mouku,sůl,změklé máslo ,olej a citronovou kůru.Přidejte vaječný krém ,vzešlý kvásek,vlažné mléko a ovoce s rumem.Vše vypracujte do hladkého těsta .Připravte se na to ,že práce na chvíli potrvá.Neustávejte v míchání ,anebo na vzdorovité těsto vyzrajte tím,že je svěříte kuchyňskému robotu.Ze začátku bude tekuté,ale po delším zpracování zpružní a zvláční.Správnou konzistenci poznáte tak,že se bude samo odlepovat od stěn.
Mísu s těstem přikryjte na teplém místě nechejte asi 45 minut kynout.Po vykynutí těsto rozpulte a každou část ještě asi 3 minuty propracujte.
Těsto vložte do dvou dobře vymazaných a vysypaných forem,nejvhodnější bude bábovková forma nebo dokonce květináč. Těsto nechte ve formě kynout dalších 30 minut .Panettone potřete vejcem a nahoru vyřízněte písmeno X.
Formu vložte do trouby předehřáté na 200°C a pečte asi 15 minut.Poté teplotu snižte na 180°C a dopečte panettone dalších 40 minut.Chcete-li se přesvědčit ,že je propečené ,podrobte ho stejnému testu jako například bábovku.Do jeho středu zapíchněte špejli ,až ji vytáhnete musí být čistá.Pokud by se vám "italská bábovka" navrchu připalovala ,přikryjte ji alobalem.
Před podáváním nechte panettone úplně vychladnout a nakonec ho posypejte moučkovým cukrem.

Dobrou chuť !

přejou gurmánky Maruška a Nikola :)

Jak kruté !

20. března 2012 v 20:30 | Gurmánky M.N. |  Ostatní
Jak krutý a drastický článek nás čeká !

Ale co. Takhle bych to asi brát neměla. Rozhodla jsem se pro vás totiž připravit článek o něčem zdravějším.

NE ! Rozhodně se nechystám zkopírovat nějaký článek o tom jak jíst zdravě, jak máte pít atd atd... pokud to někoho zajímá, tak tady nepořídíte...

Chtěla jsem se zaměřit spíš na pár tipů na zdravější pečení. Protože pokud hubnete, tak málo kdo dokáže omezit úúplně sladké, a tak tady mám nějaké recepty které samozřejmě nejsou zdravé, ale ani po nich nebudete tloustnout a ničím vám neškodí. PROSTĚ NEUTRÁÁÁLNÍ LÁ LÁ LÁÁÁ ( hráblo mi )

Ehm...takže tady jsou nějaké které mají HLAVU A PATU a jejich chuť by zaručeně neměla být špatná

Špaldová bábovka s mákem a vlašskými ořechy


Suroviny

  • Celozrnná hladká špaldová mouka 270g
  • Cukr krupice 90g
  • Vanilkový cukr 20g
  • Čerstvé Bio mléko plnotučné 350ml
  • Olivový olej vhodný pro teplenou úpravu 125ml
  • Vejce 3 ks
  • Vlašské ořechy 150g
  • Mák mletý 65g
  • 2 velké zralé banány
  • Kypřící prášek bez fosfátů 18g
  • Tuk na vymazání formy
  • Hrubá mouka na vysypání formy
  • Glukopur (hroznový cukr) na posypání hotové bábovky

Příprava:

Do malého kastrůlku dáme mák s vanilkovým cukrem a zalijeme 100ml mléka. Přivedeme k varu a za stálého míchání prohříváme přibližně 3 minuty, poté odstavíme z tepla.
Banány si nakrájíme na kolečka a rozmixujeme (pokud nemáte mixér, stačí banány rozmačkat vidličkou)
Všechny suroviny dáme do velké mísy a společně rozmícháme vařečkou nebo ručním šlehačem.
Zapneme si troubu a mezitím, než se nám rozehřeje, si tukem vymažeme a strouhankou vysypeme formu na bábovku.

Pečeme 30-40 minut při 180-200oC (plynová trouba stupeň 3-4)

Po vychladnutí bábovku vyklopíme z formy a posypeme hroznovým cukrem.


No kdo by neměl rád bábovku, že (kromě mě teda :´D ) ale tak pokud už hubnete nebo tak něco a snažíte se jíst zdravě, tak tu vídeňskou nahraďte klidně touhle ;)


Taky můžete využít recept na náš mrkvový koláč ( v rubrice francouzské reecpty ) , který je jen tak mimochodem DOKONALÝ a zamilovalo si ho sppooooousta lidí


A na závěr :

Celozrné ořechové košíčky :

Ingrdience :

  • 250 g hladké celozrnné špaldové mouky
  • 100 g strouhaných vlašských ořechů
  • 50 g sušeného rýžového nápoje (i jiný obilný nápoj)+70 ml teplé vody
  • 40 g panenského slunečnicového oleje (cca 4 lžíce)
  • 1 celé vejce
  • 3 kapky citrónového arom. oleje "Just"
  • tuk na vymaštění formiček
  • marmeláda bez cukru (borůvková, meruňková)
K přípravě nebudeme potřebovat tentokrát ani vál na těsto, ale postačí jenom hlubší mísa. Odvážíme si do ní mouku, přidáme strouhané ořechy, vejce, zakápneme pár kapkami aromatického oleje a nakonec vše zalijeme olejem a připraveným vlažným rýžovým "mlékem". Vařečkou dobře promísíme a zaděláme vláčné a zatím ještě lepivé těsto.

I když to vypadá, že z něho nepůjde dál nic udělat :-), nesmí nás to zneklidnit. Stěrkou setřeme těsto do jedné větší hromádky a zlehka ho posypeme moukou a postupným nadzvedáváním poprášíme i dno mísy pod těstem. Těsto se takto obalí a bude lépe zpracovatelné.

Jednou rukou těsto v míse prohněteme a vytvoříme z něj "bochník". Necháme ho v chladu a zakryté odpočívat půl hodiny.

Mezitím si dobře vymastíme rozpuštěným tukem formičky. Z těsta postupně oddělujeme kousky asi po 23 g a vtlačujeme je do formiček. Připravené naplněné formičky dáme péci do předehřáté trouby. Pečeme velmi pomalu při 160-180 °C maximálně 40 minut.

Po upečení je co nejdříve vyklopíme a necháme vychladnout. Buď je následně dále plníme nebo je v této podobě můžeme zmrazit a mít je připraveny jako polotovar pro rychlé pohoštění při jiné příležitosti.
Košíčky plníme marmeládou bez cukru





Uf...a od příště zase pěkně - maslíčko, cukříček a mouka :))

PS : omlouvám se, že vv článku nejsou fotky, ale někde je chyba a nemůžu je sem vkládat :(((

tiše se plíží, ale už...

17. března 2012 v 11:21 | Gurmánky M.N.
No jasně že si myslíte že jsem se zbláznila ! :D dneska jsem totiž ndělala speciální oplatkový dort pro dědu k svátku, skládá se z karlovarských oplatek a čokoládového krému. No a díky bohu...

Díky bohu jsem konečně objevila recept na dokonalý čokoládový krém ! Je opravdu úžasný, do každho dortu bude skvělí, dám sem recept ! :

140g kvalitní čokolády ( aspoň 50% )
140ml smetany ke šlehání
140g vanilkového cukru
1 žloutek
140g změklého másla


Čokoládu si nalámete na kostičky. Smetanu nalijte do hrnce a dejte na plamen a za stálého míchání přiveďte k varu. Stáhňete z plamene a přisipte čokolíu, míchejte dokud se všecna čokoláda úplně nerozpustí. Pak přidejte suck a žlouek. Máslo dejte do mísy a šlehejte ( MINIMÁLNĚ 10 minut) dokud z něj nebude lehká bílá hmota až pěna. Čokoládovou směs dejte na plamen a za stálého míchání vařte dokud krém nezhoustne. Sundejte s plamene a míchejte až do úúplného vychladnutí ( kdyby byl krém ještě teplý máslo by se srazilo ) vychladlou směs pak lehce přimíchejte do másla a dejte na chvilku do lednice. Hotovooo


Je vážně luxusní ! Už jenom někde vyšťourat recept na dobrý vaniklový... Ale taky jednou přijde !

croissant

9. března 2012 v 18:07 | Gurmánky M.N. |  Francouzská kuchyně
Na croissant jsme se hoodně těšily,ale taky bály,protože všude píšou a říkají jak je to těžké ,jenže když jsme to dělaly,tak už nam to tak nepřipadalo..bylo to jen hodně na dlouho ta příprava,ale jinak to bylo vlastně jen opakované válení těsta ,ale přesto neskonale dobrého těsta :)
Je to sice jen 6 ingrediencí v sobě ,ale 6 zázračných ingrediencí v sobě :)

Recept je samozřejmě od Ivety Fabešové

Ingredience:
500g hladké mouky • 60g krupicového cukru • špetka soli • 30g droždí • 250g másla • 3 žloutky

Z mouky ,soli,cukru,droždí a žloutků připravíte těsto ,které dejte do lednice asi na 30 minut odpočinout.Kostku másla rozválejte do čtverce a zabalte do těsta . Vyválejte do obdélníku,přepulte a dejte opět na 30 minut do lednice .Postup opakujte alespoň 3x. Poté vložte na tři hodiny do lednice . Těsto opět rozválejte a krájejte na trojúhelníky. Trojúhelník rolujte směrem ke špičce a vytvořte croissant.Dejte na plech a nechejte nakynout (asi 40 minut).Poté vložte do trouby předehřáté na 180°C a pečte asi 180 minut.


Doufáme,že ho také někdy zkusíte a přejeme :"Bon Apetit!"

Uááá

8. března 2012 v 17:12 | Gurmánky M.N.
Ach joo ! Omliváme se, že článků tu přibívá celkem málo. Máme totiž problém s jejich zveřejňováním . Když vložím do článku jakýkoliv obrázek, napíše mi : text článku je omezen na 400000 znaků ! Uááááá ! Niky to taky nějak blbne, tak nás olmuvte, kdysby byly problémy.

Jinak chystáme pro vás naše první video, tak se máte na co těšit ;)

Čokoláda

6. března 2012 v 22:05 | Gurmánky M.N. |  Rady a tipy
Nedávno jsem si prohlížela staré časopisy o vaření a našla jsem tam zajímavou reklamu na čokoládu,ale ne ledajakou - solenou. Šla jsem na jejich stránku čokoláda.cz a zjistila jsem,že na světě není jenom mléčna,hořká nebo bílá čokoláda..ale i mnoho různých jako třeba Rococo bílá/hořká čokoláda s kardamomem , čokoláda rococo Earl Grey Tea s bergamotovým olejem , čokoláda s růžovým/bazalkovým/levandulovým olejem , čokoláda s chilli papričkami , čokoláda s arabským kořením ,čokoláda bez cukru a mléka , čokoláda s mátou ,apod. ...

Na výběr tam máte:
Čokolády můžete zakoupit i v kategoriích zemí ,jako třeba česká,belgická,britská,francouzská,chorvatská,italská,atd. ...
Jako dárek bych tuhle čokoládu jisto jistě zvolila. Jen si moc nemyslím,že by mi to nějak zvlášť chutnalo,protože jsem hodně vybíravá :)


Hurááá zpátky doma !

3. března 2012 v 20:29 | Gurmánky M.N. |  O nás
Tak už jsme se úspěšně vrátily z lyžáku :))) , vážně moc jsme si to užily, sněhu bylo jak ... né jinak řečeno, sněhu byla horda :D , když jsme odjížděly začínalo už tam všechno tát, tak jsme měly štěstí že jsme nejely o týden později...

No, asi nemá cenu vám tady povídat nějaké ptákoviny, přidám sem radši nějaké fotky, aby jste věděly, jak to tam vypadalo :))))))

( ty co nás znáte už déle, víte že Niky ze srdce nenávidí sport, a prtot musím překvapeně říct, že Niky lyžování hrozně šlo :OOO :D )

PS : Děkujeme vám za rásnou návštěvnost a za to, že sem chodíte pravidelně. Také se moc moc omlouváme že už jsme strááášně dlouho nic nepekly, ale Niky jak víte zažila velké stěhování a jejich kuchyň pořád není úplně v provozu :´((

A teď k těm fotkáám :D :


Hlavní pokoj, kde jsme bydlely :)


Koupelna, omlouváme se za strašnou fotku :´( . Nevešla se mi do záběru celá :D


Část penzionu, nová budova ve které jsme bydlely


Výhled :)


Niky na lyžích ! :)))


Niky s naší kamrádkou Eliškou v pozadí, zmoženy po cestě :D


Niky a naše mega úchylná kamarádky Fufu


Tak taky jednou já :D


A konečně - všichni retardi spolu ! Vim, všichni vypadáme strašně , ale co, hlavně že dohromady ! :))





Za lyžák jsem nafotila miliardu neuvěřitelných a úchylných fotek, ale nemůžu je sem samzřejmě dát, prtože jsou moje osobní, a takové podivnosti nehodlám někde šířit ! :))))

Doufám že se vám fotky líbí,

s láskou vaše rozlámané Gurmánky M.N. 2012 ©