Italské panetonne

23. března 2012 v 23:55 | Gurmánky M.N. |  Ostatní
Italské panetonne

je taková běžná italská "bábovka" na Vánoce - když my máme vánočku,tak v Itálii mají panetonne :)
Panetonne jsme dělaly už před hodně dlouhou dobou (někdy na Vánoce) ,ale až teď jsme se k tomu dostaly a napsaly vám článek .Den ,kdy jsme měly dělat panetonne jsme nervózně šly do květinářství ,jestli měli květináče ( ne kytky ,ne mouku,ne formičky,ale KVĚTINÁČE ) a bály jsme se jestli nebudou moc drahé .Naštěstí jeden větší keramický květinář stál pouze 14Kč a jeden menší stál 7Kč.
Těsto na panetonne jsme musely přibližně 2 hodiny zpracovávat těsto,protože jsme neměly kuchyňského robota. Zpočátku jsme si myslely,že to snad už nikdy nedokončíme,ale nakonec jo! :)

Ještě jednou děkujeme
paní Jelínkové (Maruščině mámě)
za ochotnou pomoc přidvou hodinovém boji s těstem !

A doufáme,že se paním učitelkám z naší školy líbilo a hlavně chutnalo naše panetonne :)

Italské panetonne

Autor receptu:Iveta Fabešová
Příprava:45 minut
Kynutí:1 hodina a 15 minut
Pečení : 15 minut
Upečete: 2 bábovky

Ingredience
•220g rozinek•5 sušených meruňek najemno nakrájených•2 lžíce kandované citrusvé kůry,najemno nasekané•7cl rumu•27g čerstvých kvasnic(droždí)•80g krupicového cukru•50ml vlažné vody•3 vejce•3žloutky•650g polohrubé mouky•1 a 1/2 čajové lžičky soli•1 čajovou lžičku natrouhané citronové kůry•90g rozpušťeného a vychladlého másla ,té nejvyšší kvality•1 lžíce oleje•250ml vlažného mléka•1 vejce na potření•moučkový cukr na posypání•máslo a mouku na vymazání forem
.............................................................................................................................................................
V míse naložte do rumu rozinky,meruňky a citrusovou kůru.A pak je nechte v pokojové teplotě asi 30 minut stát.Mezitím si připravte kvásek.V misce smíchejte kvasnice a lžíci cukru ve vlažné vodě.Kvásek nechte zejít.
V další míse vyšlehejte vejce,žloutky a zbylý cukr,dokud nezískáte světtlý krém .Ve velké míse smíchejte mouku,sůl,změklé máslo ,olej a citronovou kůru.Přidejte vaječný krém ,vzešlý kvásek,vlažné mléko a ovoce s rumem.Vše vypracujte do hladkého těsta .Připravte se na to ,že práce na chvíli potrvá.Neustávejte v míchání ,anebo na vzdorovité těsto vyzrajte tím,že je svěříte kuchyňskému robotu.Ze začátku bude tekuté,ale po delším zpracování zpružní a zvláční.Správnou konzistenci poznáte tak,že se bude samo odlepovat od stěn.
Mísu s těstem přikryjte na teplém místě nechejte asi 45 minut kynout.Po vykynutí těsto rozpulte a každou část ještě asi 3 minuty propracujte.
Těsto vložte do dvou dobře vymazaných a vysypaných forem,nejvhodnější bude bábovková forma nebo dokonce květináč. Těsto nechte ve formě kynout dalších 30 minut .Panettone potřete vejcem a nahoru vyřízněte písmeno X.
Formu vložte do trouby předehřáté na 200°C a pečte asi 15 minut.Poté teplotu snižte na 180°C a dopečte panettone dalších 40 minut.Chcete-li se přesvědčit ,že je propečené ,podrobte ho stejnému testu jako například bábovku.Do jeho středu zapíchněte špejli ,až ji vytáhnete musí být čistá.Pokud by se vám "italská bábovka" navrchu připalovala ,přikryjte ji alobalem.
Před podáváním nechte panettone úplně vychladnout a nakonec ho posypejte moučkovým cukrem.

Dobrou chuť !

přejou gurmánky Maruška a Nikola :)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 ZdenekR ZdenekR | E-mail | 17. ledna 2017 v 14:51 | Reagovat

Chtěli byste zvýšit návštěvnost na gurmanky.blog.cz několikrát? Hledat v google: Masitsu's tricks

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama