Duben 2012

kápli nám do noty :)

30. dubna 2012 v 9:25 | Gurmánky M.N.
TT : sladkosti :)
Co víc by si mohl food blog zaměřený na pečená přát ???

Když se ale řekne sladkosti, málo kdo si představí nádherný drt, nebo větrník. Spíš si představíme twix, snickers , skittles atd atd...
V dnešní době už se trošku zapomíná ná podstivé cukrářské výtvory. Je přece jednodušší si koupit sušenku, nebo věneček, který vyráběl stroj v nějaké hnusné fabrice . Je to trošku škoda...

Takovým zachráným kruhem, co se týče poctivých sladkostí je třeba světoznámá cukrárna PAUL ( U nás ve městě je jich strašně moc, nevím jak u vás ) , mají to tam sice většinou strašně draé, ale všechno si pečou poctivě sami. ( Já třeba ujíždím na jejich mini croissantech za 9kč :DD )

Já jsem na sladkostech trašný závislák . Miluju sladké !! ( samozřejmě včetně zmiňovaných sušenek :/ )
Ale mám radu, zkuste si někdy zajít do poctivé cukrárny, protože to rozhodně není na škodu.

Proč bychom se nemohli naučit jíst i sladké ?

Dobré ranko ^.^

30. dubna 2012 v 9:02 | Gurmánky M.N.

Dobré Ránóo ♫ Usmívající se

Tak co ? Jdete dneska do školy ? My teda ne, mám řed. volno :)) . ( NAŠTĚSTÍ !! )
Akorát dneska musím doletět na flétnu ( jupsík, asi půjdu cvičit :/ ) , a pak asi někam poletím oslavit ty čarodejnice :D .
Co vy ? Máte plány na dnešek ?
Je tak krááásně ! Měla bych jít někam ven, akorát teda nevim kam, a co tam budu dělat :D . Všichni jsou asi pryč :/ - zkusim někoho obvolat :)

no nic, užijte si dnešní den, jak nejvíc to jde, protože je krásně, a neni školáá ! :D



Zítřek se zapíše do historiééé ! Wohóó

27. dubna 2012 v 19:24 | Gurmánky M.N. |  Dorty
zítra chystám svůj ŽIVOTNÍ dort. Vůbec nevím, jestli se mi povede, protože to ROZHODNĚ nebude sranda. Je to do soutěže, a hlavní výhra je kurz pečení u Ivety ( jestli nevíte kdo to je, je tady o ní spousta článků :) ) . Proto bych samozřejmě moc ráda vyhrála ;) . Mám tady na to připravený dvě kila mouky :D .

ÁÁÁ já to nezvládnu :D
Taky se bojim, že nebude stačit potahovací hmota, protože jí mám asi 2 kg, a ten dort se bude skládat ze tří částí. Pokusím se to popsat. Soutěž pořádá kanál Prima Love, což znamená že téma je právě prima love, ženy atd atd )

A můj dort by měl vypadat zhruba takhle : Dole by měla být velká Krabice ( pochopitelně jedlá :D ) i s víkem, a na ní bude nápis Gucci ( bude tudíž představovat krabici od bot) , na ní bude postavena další jedlá krabice, tentokrát kruhová, proužkovaná, s bílím víkem a nahoře bude logo prima love. No a vedle té kruhové krabice, bude ještě 3D kabelka luis Vuitton ( z tý jsem vysloveně v depresi ) . Navíc na to mám strašně málo času, takže se může stát, že to nestihnu (Uáááá )

Takže mi prosím prosím držte palce, ať to zvládnu ! Zítra vám dám fotky výsledku ;)

Návod - jednoduchá růžička :)

25. dubna 2012 v 14:32 | Gurmánky M.N. |  Dorty
Dneska jsem se doma jen tak flákala a nudila, a napadlo mě, že bych mohla skusit vyrobit růžičky z potahovací hmoty. Musim říct, že se opravdu povedly a mám z nich radost :))

Budete potřebovat :
Kousek potahovací hmoty
čtverec pečícího papíru
lžičku
nožík
-------------------------------------

Z potahovací hmoty ( na jednu růžičku stačí malý kousek) vykrájete přibližně 8 stejných kousků ( i víc) . Jeden si dejte stranou, a zbývající položte na jednu polovinu pečícího papíru. Druhou polovinou je pak překryjte. Vezměte lžičku, a po kouscích jezděte tak dlouho, dokud vám nevzniknou docela tenké placky. Z těch pak vykrájejte kousky ( tvaru oka , nebo kapky) , všechny stejně velké. Dejte stranou. Vezměte dílek, který jste si ze začátku daly vedle, seřízněte ho tak, aby z něj vznikl tenký obdélník, a zaviňte ho tak, aby vznikla taková malinká roláda :) . Ten držte v ruce, a postupně kolem něj dávejte vyválené kousky. Skládejte je přes sebe, dokud vám nevznikne růžička . :)

Doufám, že jste to pochopili, a já přidávám fotku mého dnešního výtvoru :)


Ta bílá je hezčí :D


Tak co vy na to ??
Ještě jsem vás chtěla informovat, že jsem objevila úžasný pořad ( myslím že běží na prima love) v pondělí asi ve 20:45, jmenuje se báječné dorty a je to bomba ! Všechny díly jsou i ny youtube, stačí zadat báječné dorty, tak se koukněte :))

A dneska hlavně vyběhněte někam ven, když je tak nádherně. Hlavně neonemocněte jako já :DD

Postřehy gurmánkského světa

24. dubna 2012 v 19:09 | Gurmánky M.N.
Ahoj :)
Po nějaké době brouzdání po internetu jsem opět objevila pár úžasných, roztomilích vychytávek, krásných obrázků k sežrání či prapodivných ingrediencí. Znáte je ? Nebo je dokonce máte ??

1. Krááásný organizér věciček na vaření


2. To by byla snídaně !!! :


Tak, a tohle je hrozně vtipnýý ! ČERSTVÁ citronová šťáva ve spreji ! :DD To se mi strašně líbííí !


4.Tak a tohle je taky bomba ! Představte si čokoládovou pěnu z tohohle hrníčku :


5. Jůůů , tohle jsem měla objevit na valentýna! :))



6. A na závěr, úžasná věc pro masožrouty !!! ( Niky, asi ti to koupim k Vánocům!!! :D )



Ty věci jsou všechny strašně krásný a roztomilý ! Usmívám se tady na obrazovku jako šílenec, protože se mi to všechno strašně líbí !!! Co vám ? Co by jste si pořídili ??

Světlo všedních dní...

19. dubna 2012 v 19:50 | Gurmánky M.N.
Docela zajímavé Téma týdne.
Světlo...světlo...světlo
Světlo obyčejnýc dní ? Asi pro kaaždho něco jiného. Ty nejsvětlejší a nejkrásnější chvilky ale prožíváme, když si neuvědomujeme, jak jsme šťastné. Trápíme se věcmi, keré jsou úplně zanedbatelné. Pak ale přijde nějaký větší problém, a vy si uvědomíte, jak šťastní jste až doposud bylyi :(

Ať jsme na tom jakkoliv, budeme si stěžovat. Nikdy nebudeme dokonale šťastní.
Docela trefně řečeno to bylo ve filmu Brigitte Jonesová : Ve chvíly, kdy je jedna část vašeho života dokonalá a skvěla, druhá se úplně dokonale hroutí. A je to pravda ...

A tak, vám můžu popřát jenom co nejvíc světlích chvil!!!

S Láskou Gurmánky M.N./2012

Gurmánky mají o rok víc

12. dubna 2012 v 19:04 | Gurmánky M.N. |  O nás
Jo jo, už jsme obě o rok starší. Narodily jsme se jenom čtyři dny od sebe :), a dneska už je nám oboum o rok více ( sakra, k úsměvu nebo k pláči ? :O ) To nevím.

O rok starší, o něco ( snad ) chytřejší :D . Ještě jsme to teda neoslavily,to půjdeme až tuhle neděly i s kámoškama :)

No, jedna věc je na to všem ale nejduležitější. I když už uběhl další rok, a už nám není deset, pořád se džíme našešho řemesla a nehodláme ho pustit!

Jo a nevíte někdo, když chci zveřejnit článek, a je v něm jakákoliv fotka, a to jakákoliv malinká , tak když kliknu na zveřejnit napíše mi to : text článku je omezen na 40000 znaků ! ( grrr ! ) Někdy to blbne, někdy ne a teď už mi to asi měsíc nejde ! Hrůz , hrůůza, hrůůůzááá...

Můžu vás někoho kousnout ? :DDD

Mazanec, Mazanče ! :)))

6. dubna 2012 v 10:07 | Gurmánky M.N. |  Česká kuchyně
No jasně, Velikonoce se neúprosně blíží :)
za pár dní už do sebe budete cpát mazace, beránky, nádivky, vajíčka skutečná i čokoládová a další, což jistě všichni znáte :)) .

Tohle všechno bych do jednoho článku ale NIKDY nenacpala, tak jsem se rozhodla se dneska zaměřit na MAZANEC... každá rodina má určit svůj osvědčený recept, a pokud ne, je toho plný internet, to si určitě všichni umíte najít :)

chtěla jsem vám spíš udělit nějaké moudré rady, co se týče pečení mazance, protože to je více než složité...


1.Nešiďte kynutí ! měl by kynout alespoň 2 hodiny, a potom 20 minut před vložením do trouby ještě na plechu



2. než začnete, VŠECHNY suroviny MUSÍ mít pokojovou teplotu. Kdyby jste to neudělaly, těsto by nevykynulo, a ani kvásek by se nemusel povést. takže mléko, droždí vejce a všechno co bylo v lednici nejdříve vyndjte na půl hodiny ven na kuch. linku :)



3. Kvásek - trochu mléka, trochu cukru ( krupice nebo krystal !! ) , droždí a mouka . Do vlažného mléka přimíchejte cukr, droždí a tolik mouky, aby vzniklo řídké těsto . Poté dejte na topení, nebo pořádně zabalte do peřin, asi na deset minut, aby vzešel, tedy zdvojnásobil svůj objem. Kvásek pak přimíchejte do těsta podle receptu. Kvásek ale pořád pracuje ! Proto, pokud kdykoliv kvásek používáte, a do těsta přidáváte špetku soli, dejte si pozor, aby se nedostala přímo do kvásku. Naprašte jí kolem něj, nikdy né přímo na kvásek, protože se ruší množení kvasnic a těsto by pak pořádně nevykynulo



4. Kdyby se vám při pečení pálil vršek mazance a uvnitř byl syroví, buď přikryjte horní část alobalem, a nebo změnte pečení trouby na spodní žár. Když se vám naopak pálí spodní část mazance, tak přepněte troubu jen na horní část. .Musíte ho pořád hlídat, protože málokdy se vám bude péct rovnoměrně. Že je hotový, poznáte tak , že do středu zabodnete špejli, a bude úplně suchá.


5. Když už je ěsto na plechu, plně připraveno jít do trouby, vyřízněte do prostřed lehce nožem kříž. měl by být aspoň do púlky mazance, ale nejlépe přes celý. Nejenom že je to tradice, ale prý to velmi pomáhá správnému upečení :)










Nádherné Velikonoce vám s láskou přejí Gurmánky M.N. 2012 ©






Oblíbené blogy a stránky o vaření ...

3. dubna 2012 v 10:01 | G.Nikola |  Rady a tipy
Tak abyste si nemysleli,že chodíme jen na náš blog,tak vám se napíšeme i jiné blogy a stránky o vaření ,na které rády chodíme ...

Blogy/stránky asi rozřadím do dvou rubrik :
"Sladké" a "Slané" . Takže mezi sladkými určitě patří úžasná Hana Rawlings ,která má neuvěřitelné cupcakes ,její kreativita a radost pro pečení a designování těch malých košíčku naplněné jemně nadýchém těstem potáhnutým marcipánem je prostě dokonalá. Věřte nebo ne,ale její blog je tak úžasný ,že oslovil i celou redakci z Gurmetu a zrovna v současném čísle je v rubrice cukrárna :)
Další má favoritka,kterou bych řadila do dvou rubrik "Slané" i "Sladké" je Lucie Dvořáková ,která je vynikající kuchařka a umí fotit jako profesionálka.Líbí se mi na jejím blogu to,že je neustále aktivní :)
Další stránku,kterou asi určitě znáte je Scuk . Tato stránka je kulinářsky opravdu hodně rozsáhlá .Myslím,že tam snad najdete všechno :) Tuto stránku ale nevlastní pouze Pan Cuketka ,ale i jiní "scukáři".Jako blog Hany Rawlings ,tato stránka má více jedinečných návštěv,než si myslíte. Apetit ,Gurmet a ostatní časopisy o vaření rádi sledují tuto stránku :)
A nakonec stránka ,která je o jídle ,které pochází z mé země (vietnamské) - Viet Food Friends . Pokud vás zajímá vietnamská kuchyně ,na téhle stránce se dozvíte vše do detailů :)

Doufám,že si jednotlivé blogy prohlédnete a napíšete nám ,jak se vám líbily :)

Cheche...NÁSTAVCÉÉÉ!

2. dubna 2012 v 5:30 | Gurmánky M.N.
Hehe, určitě znáte nástavce na zdobičky, že jo ? Většinou se jich prodává tak pět, ale většina lií používá jeden. No a já jsem si, už je to dávno projížděla internet a narazila jsem na obrázek, který mi jaksi ukázal, že těhlech kravinek je o hooodně víc. Dávám vám sem jenom jeden, ale těch nástavců jsuo stovky, tisíce, desetitisíce, statisíce, miliony, miliardy JOOOOOOOOO PLANETU ZAHLTILI NÁSTAVCEEEE WOOW

pardón, hrabe mi :DD, no zkrátka a dobře, koukněte se, co ono to všechno nevytvoří ! ?! Ty lístečky květiny a a a a a ach došly mi slova :´)


Iveta a České Sladkosti - 3. kniha

1. dubna 2012 v 21:50 | Gurmánky M.N. |  Recenze
Ti, co čtou náš blog pravdielně vědí, že máme jednu vellmi oblíbenou osobu, se kterou jsme se již dvakrát sosbně potkaly ( jednou na dortíku a jednou nakupovat) cukrářku amatérku Ivetu Fabešovou, která se umístila jako pátá v televizní show Na Nože ( na stream.cz si můžete všechny díly pusti ;) )
A poté vydala svojí první kuchařku Iveta a sladká Francie ( stále v prodeji ) , a o vánocích měla kraťoučký krásný pořad na TV Prima Adventní pečení :) - k pořadu byla také vydána její druhá kuchařka Slavnostní pečení s Ivetou. No a nedávno, tak měsíc zpátky, vydala svojí třetí kuchařku,Iveta a České sladkosti! Je k sehnání skoro v každém knihkupectví, stojí myslím 299 Kč, a musim říct, že pokud s pečením začínáte, tak tam najdete spoustu jednoduchých receptů ( Už jsem měla buchtu na plech s tvarohem a povidly SLIIINTÁÁÁÁM ) ale i složité větrníky, buchty, či svatební koláče.

Najdete tam i různé základy jako jak správně vyšlehat bílky, jak vyrobit čokoládov lístky , karamel atd...

Ze všech třech kuchařek, co vydala mám největší citový vztah k první, Iveta a sladká francie ( pamatujete na náš maraton ? Loni jsme dělaly všechny recepty z její kuchařky, a zvádly jsme to ! Takže každý recept co v kuchařce je jsme osobně vyzkoušely, a pokud jí máte a chcete se na něco zeptat, tak směle do toho :))) ), z druhé kuchařky jsme toho moc nezkoušely, jen panetone a čokoládový dort, v téhle kuchařce , jak říká název( slavnostní pečení s Ivetou) jsou rcepty hlavně pro svátěční příležitosti, ( narozeniny, vánoce) , ale v téhle, tahle třetí mě na první pohled zaujala nejvíce, jak to šlo..




Hrozně se mi totiž líbí, že tam jsou recepty,které člověk využije při každé příležitosti. Jednoduché buchty na plech, svatební koláčky, poctivé české buchty, kremrole nebo větrníky, což už není taková sranda, dorty ale třeba i sorbety na lto. Prostě si v ní na své přijde úplně každý. Já si myslím, že je prostě udělaná tak, aby vyhovovala každému , a pokud zrovna nevíte, co někomu dát, třeba babičce, mámě, a nebo se chcete naučit péct, kupte si určitě tuhle, protže nebuete litovat ;)

S láskou vaše Gurmánky M.N. 2012 (c)





PS: HROZNĚ SE OMLOUVÁM, ŽE V ČLÁNKU NENÍ ANI JEDEN OBRÁZEK. VÍM ŽE BEZ TOHO TO NENÍ ONO, ALE BOHUŽEL MI BLOG.CZ NĚJAK BLBNE A NECHCE MI OBČAS DO ČLÁNKŮ OBRÁZKY VLŽIT. ZÍTRA SE HO SEM JEŠTĚ POKUSÍM DODAT